Muziekcarrière Lewis Capaldi mogelijk in gevaar: wat is er aan de hand?

Lewis Capaldi

Er bestaat een kans dat Lewis Capaldi vroegtijdig moet stoppen met zingen, optreden en componeren. Dit blijkt uit een interview met de Britse variant van The Times. De 26-jarige zanger lijdt aan Gilles de la Tourette en de tics zouden versterkt worden door hetgeen wat hij het liefst doet: het maken van muziek.

Vorig jaar september werd bekend dat Lewis Capaldi is gediagnosticeerd met het syndroom van Gilles de la Tourette. Uiteraard zou Capaldi zichzelf niet zijn als hij dit niet zou aankondigen met een enorme knipoog: ”Mensen met Tourette, aanschouw jullie nieuwe leider”. Hij deed de ietwat luchtige onthulling tijdens een livesessie op Instagram.

Tourette is een neurologische aandoening die zich uit in tics. Hieronder verstaat men snelle, herhaalde en plotselinge niet-ritmische bewegingen of geluid, of een combinatie hiervan. Meermaals de schouders optrekken, snel knipperen met de ogen of het schrapen van de keel zijn enkele voorbeelden van (vocale) tics.

Muziek als trigger

Recentelijk gaf Capaldi meer openheid van zaken over zijn gezondheid in de aanloop naar de release van zijn documentaire How I’m Feeling Now. ”Het is een rare situatie. Het maken van muziek is het enige wat de tics triggert, anders gaan er zo maanden voorbij waarin ik er geen last van heb”. De zanger geeft aan dat hij voor nu de afweging heeft gemaakt dat doorgaan de moeite waard is. Toch bestaat er een kans dat hij zichzelf hiermee veel schade zal toebrengen. Daarmee is het beëindigen van zijn muzikale carrière een reëel scenario geworden.

Aanval op het podium

Gelukkig kan Capaldi op veel steun van zijn achterban rekenen. Zo werd de Schot tijdens een van zijn recente optredens in Antwerpen plotseling overvallen met een tic-aanval. Halverwege ‘Someone You Loved’ verloor hij kort de controle, maar de fans twijfelden geen seconde. De concertzaal werd binnen no-time omgetoverd om tot een enorme karaokebar.

Uit de oude doos

Mocht het noodlot uiteindelijk toeslaan, dan zullen wij daar wel enkele bruises aan overhouden. Gelukkig is er een scala aan oude optredens waar we op kunnen teren. Zo debuteerde Capaldi vorig jaar op Lowlands 2022 in de Alpha en liet hij de Ziggo Dome afgelopen februari huilen en lachen tegelijk, zónder tics. Mocht zijn muziekcarrière dan toch pointless worden door Tourette, dan kan hij altijd nog door als komiek.