Reinier Zonneveld blijkt absolute koning van Free Your Mind Kingsday 2023

Gisteren kleurde heel Nederland oranje en was het voor de festivalbranche wederom een goed excuus om de nodige festivals te organiseren. Zo ook in Breda, waar voor iedereen die geen zin had om van links naar rechts te springen op Snollebollekes, kon uitwijken naar Breda International Airport voor Free Your Mind Kingsday 2023. Hier verzorgde Reinier Zonneveld een knallende liveset van maar liefst vier(!) uur lang.

Tien uur lang dansen op stevige beats, dat is de insteek van de organisatie van Free Your Mind Kingsday, dat dit jaar haar 20-jarig jubileum viert. Met Reinier Zonneveld als headliner van de dag weet je van tevoren al dat dit goed moet komen. En dat kwam het ook. Stan Christ opent samen met Zeltak het festival en weten gelijk een goede toon te zetten. De vroege raver kan al flink met de voetjes van de vloer.

Wanneer Stella Bossi de knoppen overneemt, is het terrein al redelijk volgelopen en heeft het publiek er duidelijk zin in. Ook Reiniers partner in crime, Kiki Solvej, wordt door de bezoekers van Free Your Mind Kingsday met open armen ontvangen.

Opvolger Speedy J doet zijn naam eer aan en voert het tempo op waardoor menig bezoeker tegen het einde van de middag al met hoge snelheid op de landingsbaan van de luchthaven staat te dansen. DYEN en Nico Moreno mogen als laatste achter de draaitafels aantreden voordat Reinier Zonneveld van start gaat. Door hun harde techno en zware beats lijkt het publiek helemaal opgewarmd te zijn voor de headliner van het festival.

Nadat de twee heren hun laatste plaat hebben gedraaid, is er een changeover van tien minuten om alle apparatuur van Reinier te installeren. Wat aan de ene kant wat gek voelt nu er niet echt muziek is. Tegelijkertijd maken veel festivalgangers gretig gebruik van dit moment om wat eten te scoren of om even op te laden voor de laatste vier uur.

Photo: Maarten de Bruin

Tijd voor Reinier Zonneveld

Dan is het zover. Het is 19:00 uur ’s avonds en voor de komende uren mag Reinier Zonneveld bewijzen waarom hij zo immens populair is in Nederland. En dat lukt. Vanaf minuut één is het overduidelijk dat het grootste deel van de bezoekers vooral voor hem naar het vliegveld is afgereisd. Telefoons schieten als paddenstoelen uit de grond om de eerste tonen van de beste man vast te leggen. Gelukkig belanden ze na een minuut of twee weer in de zakken waardoor een groot deel van de menigte weer verder gaat met waarvoor ze gekomen zijn: om te dansen. Vooraan gaat het publiek los, maar ook achteraan gaan de vuisten op het gedreun van de decibellen met hoge snelheid de lucht in.

Wanneer het donker wordt komen de lichtshow en alle lasers tot hun recht. Op een gegeven moment lijkt de boel een beetje in het water te vallen als er wat regendruppels neerstrijken op Breda International Airport. Maar Reinier Zonneveld gaat het gevecht met de hemel aan en start zijn remix van ‘The 6th Gate’, genaamd ‘Dance With the Devil’ in. Tegelijkertijd knalt er een gigantische laser kaarsrecht de lucht in. Het publiek is onder de indruk en absoluut niet van plan om zich te laten verjagen door het hemelwater. Gelukkig blijkt deze regen maar van korte duur want nog geen tien minuten later is het alweer droog.

Met flink wat hits, lasers en een fantastische lichtshow komt er een eind aan deze mooie festivaldag. Als kers op de (verjaardags)taart krijgt het publiek nog ‘Believe’ van Cher voorgeschoteld. Wie nog even wil nagenieten of de set heeft gemist, kan zaterdag 29 april om 20:00 uur het optreden van Reinier Zonneveld terugkijken op het YouTube-kanaal van Filth on Acid.

Photo: Maarten de Bruin

Betaalbaar festivallen

Wie anno 2023 geen godsvermogen wil uitgeven op festivals, moet goed op zoek naar betaalbare parels. Eén van deze parels blijkt Free Your Mind te zijn. Als traktatie aan de bezoekers zijn dit jaar de ticketprijzen zelf gedaald.

Ook voor het eten en drinken hoef je niet al te diep in de buidel te tasten. Zo weet het festival de prijs voor een biertje onder de €3,- te houden. Ook voor een lekkere maaltijd hoef je je nier op Free Your Mind niet te verkopen. Een frietje zonder saus kost slechts €4,25 en naast de welbekende broodjes frikandel en kroket worden eveneens vegetarische varianten aangeboden.

Photo: Maarten de Bruin

Unieke locatie

Geen ruime loods of groot, open plein midden in de stad. Nee, de landingsbaan van Breda International Airport dient dit jaar als dansvloer voor de bezoekers van Free Your Mind Kingsday. Door het ruim opgezette festivalterrein is er meer dan genoeg dansruimte. Festivalgangers die liever niet in de drukte staan of vaak een toiletbezoekje moeten plegen, krijgen van achteraan de dansende mensenmassa alle shows nog uitstekend mee.

Door de openheid van het terrein staat er redelijk wat wind, wat van tevoren lichtelijk onaangenaam lijkt. Echter laat de zon zich op deze Koningsdag van zijn beste kant zien en dient de wind als heerlijke ventilator. Wanneer de zon onder is, is het voor de meeste bezoekers wel tijd om een trui of jas uit het kluisje te halen. Al staan er tot en met het eind van het festival nog genoeg die-hards in korte mouwen te dansen.

Wat vond jij van Free Your Mind Kingsday 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Free Your Mind Kingsday 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore