Advertisement

4 muzikale hoogtepunten op een zonovergoten Pleinvrees Festival 2023

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Het festivalseizoen van 2023 is nog jong en toch mochten we afgelopen weekend voor de tweede keer dit jaar onze opwachting maken op NDSM Dockland in Amsterdam. Na DGTL tijdens Pasen, mocht ook Pleinvrees Festival net voor Pinksteren rekenen op een zonovergoten evenement. De hele dag en avond wordt er gedanst, gesjanst, geknuffeld en genoten.

Met zes verschillende podia is het muzikale programma breed opgezet en biedt het naast diversiteit ook kans op het ontdekken van nieuwe favorieten. We gingen buurten bij Het Festijnplein, De Keuvelheuvel, De Wiwarbazar, De Fenomenaalzaal, De Knettergekstek en De Genotspot en beleefden de volgende hoogtepunten.

Pleinvrees 2023 Terr
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Terr

Om 16.00 mag de Braziliaanse (tegenwoordig Berlin-based) Terr haar opwachting maken in de Fenomenaalzaal, het enige overdekte podium op Pleinvrees Festival 2023. Mensen die in de tent wat bescherming voor de zon zoeken, komen bedrogen uit. Hoewel de festivaldag nog jong is, loopt de temperatuur in de tent tijdens Terr’s set aardig op.

Ze komt amper boven de draaitafels uit, maar er valt genoeg te zien op het podium. Een boom vol gekleurde ballonnen en een bonte verzameling aan gekleurde verlichting illustreert een lekkere set vol elektro. Liefhebbers van het genre staan, ondanks de hitte, vooraan uit hun dak te gaan. Hoogtepunt van de set? Banger eerste klas: ‘Only For Tonight’.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Polo & Pan

Fritz Kalkbrenner verzorgt een heerlijk set om 17.00 op het Festijnplein, maar Polo and Pan weet dit direct na hem al te toppen. Hoewel de avond net begint, staat bij dit podium de zon nog volop op de dansvloer. De zonaanbiddende Pleinvreesbezoekers reageren onmiddellijk op de eerste blije klanken van het Franse duo.

Anderhalf uur wordt er volop gelachen en gedanst op de vrolijke elektronische synthpop van Polo & Pan. Hoogtepunt van de set? Niet geheel ontoevallig ‘Ani Kuni’, het nummer wat de playlist van Pleinvrees Festival 2023 topte.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

WhoMadeWho

Als Polo & Pan het stokje overdragen aan WhoMadeWho loopt een deel van het publiek weg richting Mees Salomé op de Keuvelheuvel. Omdat we eerder op de dag merkten dat het geluid bij dat podium niet ideaal was afgesteld op de oplopende betonnen dansvloer, besloten wij een andere parel in de progammering te zoeken.

Ware het niet dat bij de allereerste tonen van het Deense collectief op het Festijnplein, we gebiologeerd blijven staan. Terwijl we de laatste zonnestralen van de dag op ons gezicht voelen en we over onze linkerschouder kunnen uitkijken over het IJ, laten we ons meevoeren op de dromerige klanken en live zang van WhoMadeWho. Hoogtepunt van de set is dan ook de start: ‘Silence & Secrets’.

Kölsch

Op zoek naar de ideale afsluiter van de dag, lopen we een rondje langs alle podia. Zo staan o.a. Benny Rodrigues en Jan Blomqvist op het allerlaatste tijdslot het publiek te vermaken. Vooral NTO maakt een goede indruk, maar wederom door het geluid besluiten we toch wéér de Keuvelheuvel te verlaten. Uiteindelijk worden we toch weer getrokken naar het Festijnplein, blijkbaar onze favoriete spot op het festival. Daar staat Deense dj en producer Kölsch.

Omdat hij al een half uur vóór zijn aanvangsttijd in de dj booth stond bij WhoMadeWho, heeft hij de sfeer in het publiek al goed kunnen aanvoelen en weet hij naadloos de dansvibes over te nemen in zijn set. Hij blijft oog houden voor de mensen op de dansvloer. Wanneer zijn oog valt op een vrouw die een hartvormig bordje in de lucht houdt waar zijn naam op staat, wordt ze onmiddellijk naar het podium gehaald voor een persoonlijke knuffel. Hoogtepunt van de set: de Kölsch remix van ‘Mind Dimension’ van Tiga zorgt voor een ultieme climax om het einde van het festival in te luiden.

Pleinvrees Festival Logo

Pleinvrees Festival 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 27 mei 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.