5 tips om een festival nog enigszins fit en gezond door te komen

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

Festivals zijn schitterend. Dagenlang genieten van goede muziek, het beste gezelschap en de meest oogstrelende plekken. Maar laten we eerlijk zijn: het is nogal een uitdaging om ‘m gezond door te komen, met al dat slaaptekort, vette eten en bierconsumptie. Even goede vrienden als je dat een weekend voor lief neemt, maar voor de rest: hier vijf tips om een festival nog enigszins gezond door te komen.

1. Drink voldoende water

Het is geen pretje om tijdens een festival in de rij voor de wc’s te staan, maar laat je dat er niet van weerhouden om voldoende water te drinken. Een gezonde vochtbalans draagt bij aan een gezond en fit lijf.

Draag een flesje water bij je en vul dat steeds bij. Neem regelmatig een paar slokken, dan blijft je vochtbalans op peil en voorkom je hoofdpijn en een duf gevoel door uitdroging.

2. Zorg voor een voedzame lunch

Een voedzame lunch zorgt ervoor dat je je de hele middag aangenaam verzadigd voelt en niet naar ongezonde snacks grijpt. Denk bij een voedzame lunch aan een maaltijdsalade met peulvruchten, noten, zaden en pitten.

Ook een goed gevulde poké bowl of groentesoep met bonen, quinoa of gierst is een heerlijke maaltijd voor tussen de middag. Neem het gerecht zelf mee in een goed afgesloten bakje of thermoskan kijk of je zo’n soort gerecht kunt krijgen bij één van de foodtrucks.

3. Eet af en toe een gezonde snack

Als je tussendoor trek krijgt, is het fijn als je een gezonde snack bij de hand hebt. Denk aan een stuk fruit, snackgroenten, een handje noten of een gezonde reep met zaden en pitten.

Ook een groene smoothie of een groen sapje is een gezond en voedzaam tussendoortje. Er zijn kant-en-klare green juice mixen te koop die je enkel hoeft aan te lengen met water. Dat is ideaal voor op een festival.

Met een gezond tussendoortje krijg je veel voedingsstoffen binnen, wat helpt om je het hele festival fit en gezond te voelen. Bovendien vermijd je op deze manier suiker en andere ingrediënten die je gezondheid belasten.

4. Grijp niet te snel naar een vette hap

Als er op het festival foodstands zijn met gerechten die vers worden klaargemaakt, geef daar dan de voorkeur aan. Vers bereide maaltijden zijn meestal vrij van ongezonde toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen en suiker.

Kies gerechten met lekker veel groenten, dan krijg je gezonde vezels, vitamines en mineralen binnen. Als je aan het afvallen bent, vraag dan om extra groenten en minder granen, aardappels of andere koolhydraten.

5. Alcohol? Neem er een glas water bij

Een biertje of glaasje wijn kan de feeststemming tijdens een festival verhogen. Naast alcohol krijg je hiermee ook veel snelle koolhydraten binnen. Dat betekent niet alleen dat je lever hard aan het werk moet om je lichaam te ontgiften.

Ook je alvleesklier moet aan de slag. Door snelle koolhydraten schiet je suikerspiegel namelijk omhoog. Dat is geen gezonde situatie voor je lichaam. Om het suikerniveau weer omlaag te brengen, begint je alvleesklier daarom insuline aan te maken.

Insuline is het hormoon dat de suiker uit je bloed naar je cellen brengt, zodat je bloedsuikerspiegel weer naar beneden schiet. Daardoor kun jij je echter wat slapjes voelen.

Bovendien heb je door de aanmaak van insuline kans op vetopslag. We hebben allemaal onderhuids vet, maar te veel is niet gezond. Voor je lijf is het dus het beste als je alcohol laat staan.

Wil je toch genieten van een glaasje, neem er dan een glas water bij. Dan geef je je lichaam het benodigde vocht en drink je minder snel je drankje op. Dat is beter voor een fit en gezond lijf.

6. Zorg voor voldoende slaap

Het kan best een uitdaging zijn om tijdens een festival te zorgen voor voldoende slaap. Als je je fit en fris wil blijven voelen, is een goede nachtrust wel dé manier om dat voor elkaar te krijgen. Luister dus naar je lichaam en stel prioriteiten. Met andere woorden: kijk welke optredens of acts je écht wil zien.

Ga eventueel tussen de middag even rusten, maar niet langer dan drie kwartier. Dan slaap je ’s nachts namelijk minder goed en word je niet uitgerust wakker. Door zo tijdens een festival goed voor jezelf te blijven zorgen, draag je bij aan een fit en gezond lijf.