6 acts op Soenda Outdoor 2023 die deze festivalzomer viral gaan 

Foto: Stef van Oosterhout

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor hét technofestival van Utrecht: Soenda. De grond van de Utrechtse polder is weer even goed aangestampt door de duizenden enthousiaste house- en techno-liefhebbers. Én: lekker vroeg in het seizoen, dus een goed voorproefje voor wat ons deze zomer te wachten staat op het gebied van de elektronische muziek. Wij checkten de veelbelovende artiesten op de line-up van Soenda 2023.

DIØN:

Deze 25-jarige dj weet hoe het is om viral te gaan: wie een beetje in het TikTok-techno-algoritme zit, heeft deze dj vast al eens voorbij zien komen. Met zijn boemharde, energieke techno, met vaak keiharde remixes van bekende nummers, weet hij menig modern gabber de vuist te laten bewegen. Is techno met een dikke saus hardcore eroverheen helemaal jouw smaak? Dan mag je Diøn zeker niet missen deze zomer op bijvoorbeeld Verknipt Festival, Ploegendienst, of Mysteryland.

De SOLOR-stage, waar DIØN draaide. Foto: Stef van Oosterhout

Chris Stussy

Over viral gaan gesproken. De carrière van deze nieuwe Nederlandse house-legende is helemaal door het dak gegaan na de coronacrisis – en dat is volkomen terecht. Niet voor niets was hij samen met Colyn één van de twee Nederlandse dj’s op Coachella dit jaar. Op Soenda is de grote, overdekte SOEMBAWA stage bomvol voor deze ras-houser – en dat terwijl het zonnetje buiten lekker schijnt. Met simpele maar zeer aanstekelijke synth-riffjes door zijn spacende house-sound weet hij het Utrechtse publiek van top tot teen te vermaken. Check hem o.a. op Amsterdam Open Air, Awakenings Summer Festival en Free Your Mind Festival.

Suze Ijó:

Deze Rotterdamse bevestigt haar nieuwe dj-sterrenstatus deze zomer. Vorig jaar was ze al een graag geziene gast op vele grote festivals als Dekmantel Festival, Lowlands en Into The Woods – en nu brengt ze haar groovy houseplaten op de LOMBOK stage van Soenda. Koeltjes en zonder te veel poespas mixt ze de platen over en kiest ze voor een aangename house-set, die het publiek zeer kan waarderen zo rond een uur of vijf. Zeker eentje die je niet mag missen deze zomer: de dj speelt nog op The Crave Festival, Ploegendienst, ZeeZout Festival en opnieuw op Dekmantel Festival.

Dr. Rubinstein

Al een behoorlijk gevestigde naam in Nederland (ze draaide in 2016 al in De School en op The Crave Festival), maar toch nemen we haar mee in het lijstje. Als er een doktertitel was in het dj-vak, dan had deze Marina Rubinshtein daar zeker aanspraak op kunnen maken: met haar dikke vinyltas draait ze harde techno, maar houdt het toch vrij toegankelijk. En dus laat deze dokter laat het hart van menig technoliefhebber harder kloppen. Houd je van een lekker acid-melodietje houdt tussen het knalgedruis door? Een behandeling door Dr. Rubinstein is dan zeer aangeraden. Deze zomer nog te zien op Paradigm Festival en ZeeZout Festival.

Dr. Rubinstein aan de gang op Soenda. Foto: Stef van Oosterhout

Moxie

Deze Britse dame is een geboren house-selector en kiest voor de ROTI-stage op Soenda haar lekkerste houseplaatjes uit. En met haar ervaring – ze heeft jarenlang een eigen radioshow gehad bij het Londense NTS Radio – weet ze precies welke platen het goed doen. Met tracks – die bijna net zo aanstekelijk zijn als het coronavirus – verspreidt ze haar liefde voor het genre razendsnel door het publiek. Sluit af met een lekker spacende housetrack van YOUANDEWAN. Check haar deze zomer op Awakenings Summer Festival, Down The Rabbit Hole en Orbit.

De ROTI-stage. Foto: Stef van Oosterhout

Cincity

Cindy Kiota oftewel Cincity is bepaald geen onbekende in de Nederlandse dancescène. Deze 38-jarige Rotterdamse beleefde net als Suze Ijó na de coronacrisis haar definitieve doorbraak op de grote festivals. Op Soenda staat ze wat eerder op de dag geprogrammeerd, maar zet ze een aangename set neer, waarin haar muzikale wortels in de afro-house sterk terug zijn te horen. Het genre combineert ze graag met wat meer diepere, zweverige klanken – een beetje á la Colyn, waar ze eerder op DGTL al een stage mee deelde. Met haar prachtige grote krullenbos is ze ook nog eens leuk om naar te kijken tijdens de set op Soenda: zeker eentje die je wil zien deze zomer! Onder andere te vinden op Pleinvrees Festival, Awakenings Summer Festival, Loveland Festival en 909 Festival.

Foto: Stef van Oosterhout