Arctic Monkeys geen Pinkpop-headliner: “Te weinig hits”

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Na twee uitverkochte Ziggo Domes deze maand kijken we alweer reikhalzend uit naar de volgende show van Arctic Monkeys in Nederland. Maar een terugkeer van de Monkeys naar Pinkpop hoeven we binnenkort niet te verwachten. Daarvoor heeft de band te weinig hits, aldus Mojo-boeker Rob Trommelen.

Op 5 en 6 mei speelde Arctic Monkeys de Ziggo Dome helemaal plat. Maar terwijl de fans nog steeds aan het nagenieten zijn, heeft Mojo’s Rob Trommelen een duidelijke boodschap. “Het is geen Pinkpop-headliner”, laat de boeker van het festival weten in een interview met De Limburger. “Ze hebben te weinig hits en zitten aan de linkerkant van het muziekspectrum, wij zoeken meer naar het midden.” Een verrassend statement over één van de headliners van Pinkpop 2014.

Succesvolle cijfers

Dat Alex Turner en zijn band veel fans hebben staat buiten kijf. Beide Ziggo Dome shows waren razendsnel uitverkocht en in de zaal werden vrijwel alle nummers luidkeels meegezongen. Dat is ook niet gek, want met ruim 44 miljoen maandelijkse luisteraars is Arctic Monkeys de op vijf na best beluisterde band op Spotify, zelfs boven K-pop gigant BTS. De band heeft nu vier nummers met meer dan een miljard streams, waaronder twee van de grootste TikTok-hits van het afgelopen jaar (‘I Wanna Be Yours’ en ‘505’). Kortom, de jongens uit Sheffield mogen zich inmiddels met recht een van de grootste bands ter wereld noemen.

Bekende nummers

De bovenstaande cijfers maken de claim van Rob natuurlijk nogal vreemd. Waarschijnlijk doelt hij op de Top 40, waar de Britten inderdaad nog nooit in hebben gestaan. Maar is dat een probleem voor de hoogste spot in Landgraaf? Bij de voornaamste doelgroepen van Pinkpop doet Arctic Monkeys het juist prima. Naast het succes bij jongeren (op TikTok en Spotify) krijgt de band veel aandacht op 3FM en KINK (zestien nummers in de KINK 1500), doen ze het goed in de Top 2000 (zeven noteringen) en qua album sales (AM staat daar al 350 weken in de top 100). Check de onderstaande playlist eens en oordeel zelf hoeveel nummers je mee kan zingen.

In het artikel maakt Rob zelf de vergelijking met Pinkpop-veteranen als Metallica en Pearl Jam, die begin jaren ’90 wel de hitlijsten wisten te halen. Rammstein noemt hij de grote uitzondering: “die heeft geen echte hits, maar wel een extravagante show”. Maar dat je ook zonder Top 40-hits een knallende headlineshow kan geven, is al veel vaker door bands bewezen. Geliefde headliners als Foo Fighters, Green Day en Muse scoorden bijvoorbeeld nooit echt grote hits in de Nederlandse Top 40. Net als Arctic Monkeys scoren deze bands daarbuiten natuurlijk wel goed met hun nummers.

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Andere festivals

Het probleem dat Pinkpop bij de Monkeys ziet is voor andere festivals duidelijk niet aan de orde. Overal ter wereld weet het viertal de weides te vullen, zoals dit voorjaar in Azië en komende zomer in Europa. Op zondag 2 juli mogen ze ook Rock Werchter 2023 afsluiten, wederom voor een uitverkocht veld van ruim tachtigduizend man. Na de veel geprezen shows in de Ziggo Dome zijn de verwachtingen hoog. Laten we hopen dat een ander Nederlands festival het de komende jaren wel weer aandurft om een van de succesvolste bands ter wereld bovenaan hun poster te zetten!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.