De 10 lastigste clashes in de timetable van Graspop 2023

Het puzzelen met de timetable van Graspop 2023 is officieel begonnen! Welke artiesten krijgen jouw ruggensteun in deze tien epische timetable clashes?

Graspop biedt met zijn vijf podia een boordevol programma en plannen is dus handig. We helpen je graag op weg met tien clashes die ons deden headbangen van ellende.

Geef eerst je eigen voorlopige keuze aan, en check dan meteen wat andere lezers hebben gekozen. Wie weet brengt het resultaat je nog op andere gedachten!

1. At the Gates vs. Symphony X (donderdag)

We beginnen met de naar onze mening misschien wel pijnlijkste clash, want deze bands behoren allebei tot het kruim van hun eigen subgenre. De melodieuze death metal van At the Gates – check hun meedogenloze klassieker Slaughter of the Soul – is ideaal om je nekspieren bij los te gooien. Maar zag je deze Zweden de afgelopen jaren al een keer te veel aan het werk, of hou je wel van een streepje klassiek, dan is dit de kans om eindelijk de proggy Amerikanen van Symphony X te zien – check zeker hun meesterwerk Iconoclast – die voor het eerst sinds 2008 weer in Dessel opduiken.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

2. Ghost vs. My Dying Bride (donderdag)

Wat een miserie: vorig jaar moesten de diepbedroefde Britten van My Dying Bride uiteindelijk verstek laten gaan voor Graspop, dit jaar staan ze recht tegenover Ghost, één van de topnamen op de affiche. MBD’s recentste plaat The Ghost of Orion mocht er ook best zijn, maar tenzij je een gloeiende rothekel hebt aan pauselijke outfits, satanistische strapatsen of alle muziek waarvan een mens niet meteen in tranen uitbarst, zouden we je anno 2023 toch echt aanraden om Ghost te gaan checken.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

3. Guns N’ Roses vs. Cradle of Filth (donderdag)

De zelfverklaarde smeerlappen van Cradle of Filth moeten met hun megalomane gothmetal opboksen tegen de eindejaarslijstjesanthems van Guns N’ Roses. Tenminste op papier, want Axl, Slash en de anderen hebben de reputatie dat ze al eens wat te laat op het podium durven te verschijnen. Sowieso heb je na het einde van het afsluitende concert van Cradle of Filth in de Marquee in principe nog de tweede helft van het drie uur lange concert van GNR te goed. En wie weet zijn ze daartegen dus nog niet eens echt halverwege. Dat lijkt ons geen slechte deal.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

4. Gojira vs. Watain (vrijdag)

Vrijdagavond wordt het stikdonker op Graspop, want dan luiden de Zweden van Watain en de Fransen van Gojira quasi tegelijkertijd de duisternis in. Jammer voor wie zich graag tweemaal daags laat platwalsen, maar ook hier zijn er wel compromissen te bedenken. Wie eerst de indringende zwaveldampen van Watain in de Marquee trotseert en dan meteen naar de North Stage spurt, kan daar nog drie kwartier de gezonde buitenlucht opsnuiven terwijl Gojira op het grote podium tekeergaat.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

5. Machine Head vs. Meshuggah (vrijdag)

De Amerikaanse metalmagnaten van Machine Head mogen vrijdag voor het eerst het hoofdpodium afsluiten. Dat hadden ze zo stilaan wel verdiend, maar daarmee komen ze oog in oog te staan met de Zweden van Meshuggah, die met Immutable vorig jaar nog eens een kopstoot van een plaat hebben afgeleverd waartegen het recentere werk van Machine Head maar bleekjes afsteekt. Wat wordt het voor jou: lekker mee de weide omploegen tijdens ‘Davidian’ en ‘Halo’, of je in het zwarte gat van de Marquee laten meezuigen door Meshuggah? Wij zijn er nog lang niet uit.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

6. I Prevail vs. Antimatter (zaterdag)

Twee minder bekende bands misschien, maar ook dit is een oerlelijke overlapping. De Britse band Antimatter, mee opgericht door voormalig Anathema-lid Duncan Patterson, staat twintig jaar na zijn doorbraak voor het eerst in Dessel, en zijn meeslepende soundscapes zijn ideaal om zaterdag mee wakker te worden. Maar tegelijk zijn er de trappelende jonge post-hardcorehelden van I Prevail op de South Stage, ook voor het eerst op Graspop, en vastbesloten om je voor te verwarmen voor Slipknot. Misschien even afwachten hoe het weer is, en hoezeer de kater knaagt?

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

7. Pantera vs. Sólstafir (zaterdag)

Over de zomertour van Pantera, een band die in de 90s flinke brokken maakte, maar nog nooit op Graspop stond, is heel wat te doen. Dat komt zowel omdat ze voor het eerst sinds hun split in 2004 weer samen touren als omdat zanger Phil Anselmo zich regelmatig om de verkeerde redenen in de aandacht werkte. Tijdens zijn passage met Down vorig jaar heeft hij zich voor zover wij weten voorbeeldig gedragen, maar niettemin zullen er zeker festivalgangers zijn die dit heerschap liever niet meer op het podium zien verschijnen. Zoveel te beter, want de Metal Dome serveert tegelijkertijd de onvolprezen IJslandse band Solstafir, vorig jaar nog uitstekend op Roadburn.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

8. Parkway Drive vs. Testament (zaterdag)

Terwijl Slipknot in de backstage in de verkleedkoffer duikt, wacht er de argeloze Graspopganger zaterdag nog één hartverscheurende keuze. Vat je alvast post aan het dubbele hoofdpodium voor het vuurwerk, de blastbeats en de bewegende platformen van de innemende metalcorepatsers van Parkway Drive? Of duik je nog even de Marquee in voor een late lezing uit de weergaloze wilsverklaring van de thrashveteranen van Testament? Dat lijkt ons verdorie ook geen slecht idee.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

9. Hellmut vs. Katatonia (zondag)

De Vlaamse zanger Helmut Lotigiers, vooral bekend als zanger van licht klassieke muziek en occasioneel Elvisimitator, waagt zich dit jaar op Graspop tot ieders verbazing aan de hoge uithalen van de heavymetalsongs die al tijdens zijn kinderjaren onder zijn vel kropen. Onze nieuwsgierigheid is groot, maar laten we daarvoor echt het concert van de zenuwslopende Zweden van Katatonia schieten, nu die voor het eerst in tien jaar nog eens de weide van Dessel aandoen? Jullie wel dan?

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

10. Mötley Crüe vs. Billy Talent (zondag)

Mötley Crüe heeft geen al te beste livereputatie. In feite heeft de band geen al te beste reputatie tout court, met een lang palmares van baldadigheden en een recente discografie vol deerniswekkend gedateerde hairmetal. Maar er zijn natuurlijk ook die onsterfelijke songs en aanstekelijke albums uit de jaren tachtig. Toch maar gaan kijken dan? Of keren we deze hasbeens collectief de rug toe en crowdsurfen we zondagavond recht in de gespierde armen van de sympathieke punkband Billy Talent?

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.