MEROL: meer dan alleen ‘Lekker met de Meiden’ op de festivalweide

Alweer vijf jaar geleden brak MEROL door en inmiddels is ze meer dan honderd optredens verder. Wie kent haar niet van haar hit ‘Lekker Met De Meiden’? Het repertoire van deze popzangeres is ondertussen een stuk breder. Wij geven je een inkijkje in de muzikale carrière van MEROL en vertellen waarom je haar deze zomer zeker moet checken op festivals.

Merol, de artiestennaam van de Nederlandse Merel Baldé, blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. In 2018 bracht ze haar eerste liedjes uit. Ze trekt de aandacht met haar mini-album Boter, waarop het nummer ‘Ik Wil Een Kind Van Jou’ te horen is. De muziek wordt uitgebracht op Valentijnsdag; toepasselijker kan bijna niet. Naast aanstekelijke beats, vallen de teksten van haar liedjes meteen op. Lekker recht voor zijn raap. Direct. Een voorbode voor wat nog gaat komen. Het is namelijk slechts een tipje van de sluier voor de liedjes die MEROL later uitbrengt.

Daar hoeven fans niet lang op te wachten. Enkele maanden later is MEROL opeens bij iedereen bekend. Haar aanstekelijke nummer ‘Lekker Met De Meiden’ wordt overal gedraaid. Hierin steekt ze de draak met typische meidenclichés. ‘Lekker met de meiden mode, lekker met de meiden aan de lijn, lekker online bestellen, wat is het toch fijn een meid te zijn!’ Tsja, of je het nu wil of niet, de tekst blijft hoe dan ook in je hoofd zitten. Voor de een is het nummer een herkenbare meezinger, de ander vraagt zich af of MEROL de eendagsvlieg van 2019 is.

Gimmick, of toch niet?

Nog steeds zingt het publiek op festivals luidkeels mee met deze hit van MEROL. Het is dan nog niet duidelijk of het bij deze meezinger blijft en welke richting ze precies op gaat. Met haar volgende nummer ‘Kerst Met De fam’ blijft ze in dezelfde doelgroep hangen, terwijl ze andere clichés naar voren haalt. Is ze bezig met een gimmick? Het is moeilijk in te schatten met liedjes als ‘Geen Reet’ en ‘Krijg Het Er Geil van’. Maar het is duidelijk dat MEROL de smaak te pakken heeft. Een jaar na haar debuut brengt ze ‘Hou Je Bek en Bef Me’ uit. Het liedje zorgt op zijn zachtst gezegd voor ophef, die Baldé zelf niet begrijpt. “Waarom zouden we niet openlijk over seks mogen zingen?”

Het is niet dat de Dordrechtse mensen probeert te shockeren. Met haar teksten wil ze juist bijdragen aan vrouwelijke emancipatie en taboes doorbreken. Ze is een feministe, wat duidelijk wordt doorvertaald in haar muziek. En seksualiteit is iets om trots op te zijn en te omarmen. MEROL durft expliciete thema’s aan te snijden. Grappige teksten met duidelijk een kern van waarheid op dansbare beats: het werkt, en hoe.

Troostprijs

De zangeres zet de succesvolle formule voort met hits als ‘Je vais vite’, ‘Knaldrang’ en ‘Superlatieven’. Een volledig album laat echter op zich wachten tot 2022. Dan presenteert MEROL Troostprijs. Natuurlijk bevat de langspeelplaat hits met grappige oneliners zoals ‘bendronkenlaatme’. Maar er is ook ruimte voor serieuzere liedjes. In ‘Ik was er al’ beschrijft ze een continue race naar succes, zonder stil te staan bij wat je eigenlijk al bereikt hebt. De tekst van ‘Pastel’ is één groot vooroordeel over de kaders waar vrouwen binnen zouden moeten blijven.

Festivals

De boodschap is duidelijk, met hier en daar een vette knipoog. Baldé heeft in een paar jaar tijd haar discografie naar een hoger niveau getild. Daar doen haar energieke liveoptredens niet aan onder. Tijdens haar shows trekt ze letterlijk en figuurlijk alles uit de kast. In een doorzichtige jumpsuit, terwijl ze uit een schelp kruipt, of met een iconische puntbeha à la Madonna. MEROL weet er zeker een feestje van te maken. Haar nieuwe shows staan in het teken van Troostprijs, met persoonlijke anekdotes. De melodieuze ballads worden afgewisseld met pophits als ‘Applaus’. Maar natuurlijk horen we ook nog de oude meezingers.

Je checkt MEROL deze zomer op festivals als Dauwpop (2 juni, 15.30 uur) en Rock Werchter (2 juli, 15.15 uur). Ook staat ze op Vestrock (3 juni, 18.30 uur) en Wildeburg. Dat wordt meeschreeuwen met ‘Lekker Met De Meiden’ en ‘Hou Je Bek en Bef Me’. Maar MEROL zal je bewijzen dat ze meer is dan dat.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2023

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 2-3 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.