Halsey headlinet Primavera Sound 2023 in Barcelona met… een soort try-out?

Halsey op Primavera Sound 2023 in Barcelona © Philip Kreussler (Festileaks)

Er werd halsreikend uitgekeken naar de exclusieve Europese shows van Halsey op Primavera Sound. Maar haar indrukwekkende nieuwe album resulteerde helaas niet in een pakkend concert: het werd een nogal halfbakken ‘greatest hits’-show.

Eerlijk waar: wij warend heel benieuwd naar de show van de Amerikaanse Halsey. De nieuwe plaat (geproducet door Trent Reznor en Atticus Ross van Nine Inch Nails!), de videoclips, het artwork – ze zijn intrigerend, donker, soms zelfs dreigend, met veel punch en persoonlijkheid. Een popartiest die zich aan een dergelijke sprong waagt mag daarmee van ons absoluut op één van de hoofdpodia van Primavera belanden.

Wij behoren dus niet tot de al dan niet ingebeelde of uitvergrote meute van haters die Halsey halverwege het concert de mantel uitveegde, met een dubbele portie van de f-woorden waarmee die sowieso gul is. ‘Ik weet dat sommigen van jullie naar de poster hebben gekeken en zeiden ‘Waarom speelt Halsey op dit festival?’ zei ze. ‘Does it make more sense now?‘ Helaas was in ons geval het antwoord: nee, echt niet.

Wel luid, niet live

Voor mensen die vinden dat popartiesten geen festivals hoeven te headlinen omdat de gitaren in hun songs niet stevig genoeg klinken, was dit concert geen issue. Dat doen ze namelijk wel bij Halsey, die ook duidelijk dacht dat het daaraan lag. Oude hits als het Chainsmokers-vehikel ‘Closer’, waarvan die toegaf dat ze die jarenlang liever niet speelde, kregen voor de gelegenheid een nogal generische nu-metalremix mee.

Dat was toch wel rock ’n roll genoeg, vond Halsey. ‘Shall we just make all of my old songs better?’ Los van de vraag of dat gelukt was, en of die basgitaar tijdens ‘The Lighthouse’ nu al dan niet ingeplugd was, bevestigde deze show helaas dat andere kwalijke vooroordeel tegen popartiesten, namelijk dat het livegehalte van hun shows vaak ver te zoeken is. Halsey deed zelfs geen moeite om dat te verbergen: er stonden enkel een drummer en een bassiste mee op het podium, en veel droegen die niet bij.

Daar sta je dan, hopend op een metamorfose tot rockact, maar met gitaren die uit een doosje komen. Zelfs ‘Easier Than Lying’, een heerlijk onheilspellend hoogtepunt op het nieuwe album, klonk daardoor bijzonder dunnetjes vanavond. Terwijl wij stiekem gehoopt hadden op een eerste luik met veel songs van de nieuwe plaat en dan enkele hits aan het einde, kregen we slechts vier van de nieuwe songs te horen – behalve de al genoemde ook ‘honey’ en ‘I Am Not a Woman, I’m a God’.

Nales voor de show

Goed, dat punt is bij deze gemaakt, maar je songs ook muzikaal live uitvoeren is niet de enige mogelijke manier om als artiest een verpletterende show neer te zetten. De eerbiedwaardige Tyler, the Creator stond hier vorig jaar helemaal alleen op het hoofdpodium, maar die had een hele performance uitgedacht, die mooi was vormgegeven en goed in elkaar zat. Probleem: ook dat ontbrak bij Halsey totaal, op een overdosis vuurwerk en de van 90s MTV getapete visuals op de achtergrond na.

Ofwel zeg je: dit is meer een soort theatershow, dus ik neem geen band mee op het podium, maar geloof me, het wordt de moeite. Of je laat dat allemaal achterwege en je speelt met een serieuze band een knoert van een rockshow. Maar geen van de twee, dat is wel heel mager, zeker in vergelijking met de shows die Dua Lipa en Lorde hier vorig jaar brachten. Of met wat SZA (als we de verslagen mogen geloven) dezelfde avond in de Ziggo Dome bracht – had Primavera die maar als headliner gestrikt.

Nochtans leek ook dit een mooie vangst, want Halsey’s concerten op Primavera zijn exclusief voor Europa. Zelf leek die ook best vereerd om met al die grote namen de affiche te mogen delen, maar er volgde ook een vreemde bekentenis. “Dit is een nieuwe set die we uitproberen, een soort ‘Halsey’s greatest hits’.” Was deze kale vertoning eigenlijk gewoon een try-out voor een nieuwe, en vermoedelijk wat beter aangeklede (Amerikaanse?) tour. We mogen het – in zekere zin – hopen.

Maar van heel veel respect voor dit festival getuigde het niet. En het zou ons niet verbazen als de vele Europese boekers die dit vanavond gezien hebben bij een volgende Europese tour hun vinger op de knip houden, en de headlinerspositie aan iemand anders toevertrouwen. Nine Inch Nails, die mogen nog wel eens toeren.

Wat vind jij van Primavera Sound 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Primavera Sound 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +91 meer
Tickets Kopen