TikTok-acts op Pinkpop 2023 soms een uur lang leuk

SERA op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

De tijd dat een artiest platen of CD’s moest verkopen om bekendheid te vergaren is al lang voorbij. Tegenwoordig kun je met een hit op TikTok ook de festivalposters bereiken. Ook staan er een aantal TikTok-acts op Pinkpop 2023. Zijn ze een heel optreden leuk of blijft het bij die ene hit?

Acts die (een groot deel van) hun populariteit aan het sociale media platform TikTok te danken hebben, het is niks vreemds in 2023. Dit zorgt er ook voor dat sommige van deze artiesten op festivals belanden. Een goede reden hiervoor is om een jonger publiek aan te boren omdat zij meer tijd spenderen op kanalen als TikTok. Maar zijn TikTok-acts op Pinkpop 2023 eigenlijk leuker dan een paar minuten?

TikTok-acts Pinkpop 2023
GAYLE op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop / Ben Houdijk

GAYLE

De pas net 19-jarige Gayle bewijst dat TikTok-acts zeker een heel optreden leuk kunnen zijn. Hoewel haar set van 45 minuten wel twee covers bevat, weet ze het publiek de gehele show vast te houden. Wellicht sluit de keuze voor ‘Misery Business’ van Paramore en ‘You Oughtta Know’ van Alanis Morisette goed aan bij de doelgroep. De nummers sluiten in ieder geval perfect aan bij haar stem. Erg slim, maar niet geheel onverwacht, krijgen we dé TikTok-hit ‘ABCDEFU’ pas helemaal aan het einde te horen. Op deze manier moet het publiek wel tot het einde van de show blijven staan, al is dat bij GAYLE zeker geen straf.

Kiara (21) en Nina (22) zijn vanuit het Verenigd Koninkrijk overgevlogen naar Pinkpop. Hoewel ze het meeste uitkijken naar Red Hot Chili Peppers kennen ze ook meerdere nummers van GAYLE. “We kenden best wel wat nummers, ook de covers. Op dat moment hadden we wel door dat dat niet haar eigen nummers waren.”, laat Nina weten.

TikTok-acts Pinkpop 2023
Upsahl op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop / Ben Houdijk

Upsahl

Dat een TikTok-act op Pinkpop 2023 ook heel vermoeiend kan zijn bewijst Upsahl met haar optreden. De helft van de instrumenten staat op band en ze houdt niet op met het schreeuwen van: “Are you having fun Pinkpop?“. Ook UPSAHL speelt haar TikTok-hit ‘Drugs’ pas op het laatst. Dat het waanzinnig vals is zorgt er misschien voor dat het publiek niet heel erg mee gaat met haar enthousiasme. Al kan dat ook aan het feit liggen dat ze staat geprogrammeerd op het kleinste podium.

Ellie Goulding op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Ellie Goulding

Ellie Goulding is een artiest die je hier misschien niet in eerste instantie zou verwachten. Toch is de popzangeres zich ervan bewust dat ook haar nummers gebruikt worden voor content op TikTok. “Hoewel ‘Lights’ geen hit was toen het uitkwam ben ik blij om te zien dat het op TikTok nu toch een populair nummer is geworden. Dankjewel daarvoor!”, zegt de soloartiest net voordat ze het nummer instart. Ellie Goulding is dus een voorbeeld van een act die niet bekend wordt door TikTok maar wel haar bereik ermee vergroot. Gelukkig heeft ze met ‘Love Me Like You Do’, ‘I Need Your Love’ en afsluiter ‘Burn’ genoeg nummers om een volledige set te vullen.

Ellie Goulding heeft in het begin wat problemen om er in te komen en ze kijkt alsof ze het niet naar haar zin heeft op die warme South Stage. Na een paar nummers merkt ze het enthousiasme van het publiek op en ontdooit het ijskonijn in een frivool rondhuppelend konijntje. Ook Michael (23) en Rita (25) hebben uitbundig meegezongen en -gedanst bij Ellie Goulding. “Ons Ellie weet het toch maar weer te flikken. Wat heeft die vrouw een hits hè!”, zegt Rita.

SERA op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

SERA

SERA is nog zo’n act die haar plek op de affiche écht te danken heeft aan haar TikTok-hit, een cover van ‘Dance Monkey’. Bijna haar volledige set bestaat verder namelijk vooral uit covers. Zo komen onder andere ‘Begging’ en ‘Call On Me’ voorbij. Wat zo’n act te zoeken op Pinkpop heeft mag iedereen uiteraard voor zichzelf uitmaken. Als je het aan ons vraagt, gaat deze boeking ten koste van een authentieke artiest die zelf hard bezig is om aan de weg te timmeren. Een gemiste kans als je het ons vraagt.

Tom Odell op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Tom Odell

Voor velen de bekendste van de TikTok-acts op Pinkpop 2023. Maar we voelen ons eerlijk gezegd een beetje schuldig om Tom Odell hier te noemen. Want vanaf seconde één weet de zanger het gehele Pinkpopveld muisstil te krijgen. Met sobere visuals en slechts muzikanten aan het werk voelt het optreden meteen speciaal aan.

Wie hier alleen is om op het TikTok-moment te wachten is aan het verkeerde adres. Gelukkig lukt het bijna iedereen om zijn aandacht erbij te houden. Speelt hij z’n hit ‘Another Love’ dan niet? Jawel, maar het voelt slechts als één van de hoogtepunten in plaats van de spil waar de show om draait. Om de vraag van dit artikel maar te beantwoorden: ja, ja Tom Odell boeit het publiek een uur lang.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben