Advertisement

Vestrock 2023: compact 2-daags festival met veel nieuwe elementen

Photo credits:_Joy Droogsma

Dit jaar kiest Vestrock weer voor een compactere setup. Vanaf 2014 was het altijd 3 dagen feesten op het eiland in de Buitenvest van Hulst. Maar dit jaar is ervoor gekozen om het festival korter te maken. Dus meer vertier in 2 dagen.

Het eerste wat opvalt aan de inkrimping is dat er gekozen is voor een vrijdag-/zaterdagprogramma. De zondag is dus geschrapt. Dit is een bewuste keuze om zo alle Vestrock bezoekers nog een uitkaterdagje te gunnen voor de nieuwe werkweek begint.

Zo zijn dit jaar alle artiesten en acts gemixt en is er nog steeds plek voor wat “kindvriendelijke” acts zoals Antoon en Maan. Ook staat Prins S. en de Geit nu meer op zijn plaats, die er in zijn optreden nog een leuke anekdote over deelt. Vorig jaar werd “Keiblij in de rij voor de kinderboerderij” werd wel heel letterlijk genomen en zo kwamen zij op de zondag te staan voor Mega Mindy. Wat ze een bijzondere ervaring vonden, maar waar ze (wat dit jaar blijkt), niet op hun plek stonden!

Prins S. en de Geit. Photo credits: Joy Droogsma

Nieuwe elementen

Waar dit jaar ook meer aandacht aan besteed is, is het randprogramma. Hier hebben we wat “gouwe ouwe” elementen, die terug zijn van weggeweest. Maar er is ook gedacht aan diverse entertainment.

Als eerste het Dansorgel by Nocto die op Koningsdag in Rotterdam al zorgde voor een spontane rave. Deze bevindt zich pal naast de kapel in de buurt van de ingang. Tussen de kapeloptredens door is het tijd voor een tropisch feestje buiten. Het is te merken dat dit nieuw is en dat de bezoekers eraan moeten wennen. Waar het vrijdagmiddag nog leeg blijft voor het orgel, trekt het in de avond al meer geïnteresseerden. Echter, een echte rave blijft uit. Op zaterdag komt het hier wel snel op gang. Er wordt dan de juiste keuze gemaakt om het blokkenschema los te laten en nonstop door te draaien. Enige minpuntje is het conflicterende geluid vanuit de kapel, waardoor de beats soms moeilijk hoorbaar zijn.

Dansorgel by Nocto. Photo credits: Aswintha van Dijk

Terug van weg geweest is het Theater. En dat de bezoekers hier heel blij mee zijn is te merken. In het begin van de dag loop je nog spontaan binnen bij een lezing over data, natuur en het welzijn van de mens maar het is dringen geblazen wanneer er comedy op het programma staat. Wanneer de silent disco begint is pas echt goed te zien hoe populair deze tent is. Al een half uur voor de DJ’s de eerste beats inzetten, staat de trap naar het theater al helemaal vol tot ver op het veld. Met als ultiem hoogtepunt Vunzige Deuntjes bij wie de rij nog steeds blijft groeien- zelfs wanneer de set al lang bezig is.

Vunzige Deuntjes Soundsystem. Photo credits: Jon Slabbekoorn

Schoon, schoner, schoonst

Dat dit het jaar is waarin geëxperimenteerd wordt, is duidelijk. Zo hecht Vestrock veel waarde aan een schone omgeving. Voordat je naar de WC gaat wordt er eerst nog een verfrissende spay gespoten en heb je geen last van vieze WC-brillen en het gebrek aan toiletpapier.

Om het echt schoon te houden op het terrein krijgen alle bezoekers twee groene muntjes. Hiermee “koop” je een beker voor je drankje. Lever je de beker weer in, krijg je een muntje terug. Het is even wennen, maar het resultaat: een schoon terrein. Pas als de bezoekers vrijdagavond huiswaarts gaan, zijn de eerste bekertjes op de grond te vinden. Helaas is dit maar een 1-daags experiment, omdat de groene muntjes op zijn. Dat is jammer, want het verschil is toch wel te merken.

Hopelijk blijft Vestrock de komende jaren deze koers varen. De 2-daagse opzet loont; zeker met het toevoegen van de extra podia en het uitproberen van nieuwe elementen.

Vestrock Logo

Vestrock 2024

Locatie
Nederland
Hulst, Nederland
Datum 31 mei - 1 juni 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen