Mayhem op Pitfest 2023: legendarische blackmetal in volle extase

Mayhem op Pitfest 2023
Photo by @_mortus

Welkom in Drenthe godverdomme! De banner met het nieuwe slogan van Pitfest 2023 hing er niet lang in zijn volle glorie. Voordat de eerste bezoeker stap zette op het nieuwe terrein werd de banner door de lokale gemeenschap al via de Gemeente van Emmen gecanceld. Want hé, godverdomme op een banner waarmee je niks te maken hebt kan echt niet. Maar wat de gemeenschap niet kon cancellen, was de godonterende show die de legendarische blackmetalband Mayhem tijdens hun exclusieve NL-show neerzette op Pitfest 2023.

Overal waar deze band landt doordrenkt het de atmosfeer met duisternis en kwelling. Met hun unieke doch controversiële geschiedenis, zijn de verwachtingen voor dit soort optredens veelal hoog en beladen. Goed nieuws, want Mayhem leunt niet alleen op een controversiële geschiedenis maar ook op hun enorme klasse aan muzikantschap en bijdrage aan het ontwikkelen van true norwegian black metal. De show van Mayhem op Pitfest 2023 was een intensieve en meedogenloze ervaring die het publiek meenam op een reis door de donkere hoeken van de menselijke geest. Al ging het publiek van Pitfest 2023 niet hard mee op deze reis.

Photo by @_mortus

Mayhem biedt breed scala aan werk op Pitfest 2023

Onder de noten van ‘Falsified and Hated’ van de laatste langspeler ‘Daemon’ (2019) belopen de Noren het podium in Emmen. Gitarist Teloch en zanger Attila stelen in de eerste minuten van de show de aandacht met hun klassieke corpse paint. Ze zijn echter de enige twee in de vijfkoppige band, wat enigszins een vreemd beeld schetst. Zoals je inmiddels kunt verwachten van de show van Mayhem, deze is toch al een tijd hetzelfde, gaan ze na een sterk half uur met recent werk over om het klassieke werk dat ze in de jaren 90 befaamd maakte in de ondergrondse metalkrochten. 

Als de band dan het podium verlaat na zo’n 30 minuten en koude blauwe lampen het veld van Pitfest 2023 in extase brengen, horen we de legendarische woorden van de karakteristieke overleden ex-vocalist, Dead: ‘When it’s cold, and when it’s dark, the freezing moon can obsess you’. Stiekem heeft iedere aanwezige van de show hier toch wel op zitten wachten. Gehoed in zwarte, grimmige gewaden keren de leden van de band terug naar het podium. Nu gehuld in de stijl van hun klassieke album De Mysteriis Dom Sathanas. Banger ‘Freezing Moon’ wordt opgevolgd door ‘Pagan Fears’, ‘Life Eternal’ en ‘Buried by Time and Dust’. Waarmee ze in een rits het publiek de hits van dit album laten afstrepen. 

Mayhem op Pitfest 2023
Photo by @_mortus

Voor het eindstuk van de show beroepen de Noren zich op het eerste oeuvre van Mayhem, de EP Deathcrush. Evenals bij het gedeelte van de show ervoor, knalt de band de hits van de EP aan een stuk door als een geoliede machine. ‘Deathcrush’, ‘Chainsaw Gutsfuck’, ‘Carnage’ en ‘Pure Fucking Armageddon’ worden met de volle overtuiging en agressiviteit overgebracht als waarmee de band in de jaren 90 geboorte gaf aan true norwegian blackmetal. 

Mayhem op Pitfest 2023
Photo by @_mortus
Mayhem op Pitfest 2023
Photo by @_mortus

Mayhem is in-your-face, de hele tijd

En dat zijn de Noren duidelijk niet verloren over de jaren. Attila beweegt zich meesterlijk tussen alle chaos door met verschillende zangstijlen, van blackmetal screams en keelzang achtige gutterals tot onheilspellend gregoriaans monnikengezang. Drummer Hellhammer bindt alle hectiek aan elkaar als een ware grootmeester, meedogenloos intensief, strak, in your face en eigenlijk gewoon vijandig. Mayhem laat op Pitfest 2023 zien waarom ze top-of-the-foodchain zijn in de blackmetalscene. Toch lijkt er bij het publiek iets te veel vloeibaar goud in te hebben zitten om er echt in mee te gaan. Desondanks was het een headlineshow die ook Pitfest 2023 groter op de kaart zet in de Benelux en Duitsland.