‘Lowlands probeerde Lorde te regelen ter vervanging van Florence + the Machine’

Lowlands 2023 zit er helaas alweer op. In het slotinterview met 3voor12 blikt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg terug op een geslaagde editie. Een flinke smet op het weekend was het uitvallen van zaterdag-headliner Florence + the Machine. De organisatie probeerde Lorde uit de hoge hoed te toveren als vervangster. Helaas was deze poging tevergeefs.

In het slotinterview met 3voor12 van Lowlands 2023 geeft Eric van Eerdenburg aan moe maar voldaan te zijn. De festivaldirecteur kijkt terug op een fantastische editie waarbij veel dingen gelukt zijn en de editie soepel verlopen is. Dikke tegenvaller was wel het uitvallen van zaterdag-headliner Florence + the Machine. Het is vrijdagmiddag als de organisaties van Lowlands en Pukkelpop de annulering van Florence + The Machine bevestigen. Vanwege medisch advies is zangeres Florence Welch genoodzaakt rust te nemen.

Photo: Ben Houdijk

Op het moment dat Florence + the Machine de show op Lowlands 2023 annuleert is het de avond van donderdag op vrijdag. Daardoor heeft de organisatie maar één dag om te kijken naar een vervanger. “Dan is het eigenlijk onmogelijk om te kijken of je nog iets internationaals van dat niveau met zo’n grote productie neer kunt zetten, dat is gewoon uitgesloten dat dat gaat lukken,” laat de directeur weten.

Toch zijn alle opties bekeken bij de tekentafels van Pukkelpop en Lowlands. “Er was nog even sprake dat Lorde in Europa was, maar die speelde op de dag van Lowlands in Portugal. Toen dacht Pukkelpop dat ze wellicht daar de 19e kon staan, maar dat is ook niet gelukt. Dus toen hebben we allebei voor lokaal toptalent gezocht,” concludeert de festivalbaas.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Lokale vervangers

De organisaties van Pukkelpop en Lowlands hebben contact gehad en samen gekeken naar vervangers zodat het statement van de afzegging gezamenlijk kon worden gedaan. Uiteindelijk kiezen beide festivals voor lokaal talent. Froukje wordt aan het programma van Lowlands 2023 toegevoegd en neemt de plek van Foals in. De Engelse band neemt op z’n beurt de positie van Florence + the Machine in. Op het Belgische Pukkelpop 2023 vult Balthazar het gat in het programma.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.