Onder de Radar 2023, waar de vrouwelijke dj domineerde

Op een verlaten vliegbasis in Enschede verwelkomt Onder de Radar zo’n 20.000 bezoekers. Met Tiktok-favorieten als Peggy Gou, KI/KI en horsegiirL liegt de line-up er niet om. Zo’n beetje de helft van de line-up was vrouw op een terrein dat bulkte van het testosteron. Een steeds grotere vanzelfsprekendheid in de technoscene.

Met flinke passen, zwarte outfits en snelle zonnebrillen bestormen de bezoekers het terrein. De Onder de Radar-ganger is klaar is om te beuken. Een breed uitgestrekte vluchtbaan ligt centraal in het midden. Makkelijk dwaalbaar bos en oude bunkers omheinen het gigantische vlak. Een prima locatie om om 17 uur te starten met Litmus, die de bezoekers rustig laat inkomen met smakelijke baslijntjes. Langzaam druppelen er steeds meer mensen binnen. In het bos is Thuishaven-favoriet Tjade aan de beurt, die flink aan de haal gaat met trance-klassiekers. In de knusse houtje-touwtje-hut gaat het er vroeg hard aan toe. Het staat er bomvol, en de echte publiekstrekkers moeten nog beginnen.

It goes like nanana

Het halve festival begeeft zich naar de mainstage om een van de groten der aarden te checken. De komende (bijna) twee uur is het namelijk tijd voor Peggy Gou. De zweetlucht is flink te ruiken als bij haar opkomst de handen collectief omhoog gaan. Bij de Zuid-Koreaanse dj denk je in eerste instantie wellicht aan zoete house, die niet misstaat in de top 40. Maar vandaag tikt ze met wat garage house opvallend vaak de hogere bpm’s aan. Peggy blaast een kus naar de massa, waarna de massa gek wordt. Het ligt bij Peggy niet alleen aan haar muziek, maar ook aan haar uiterst charmante verschijning. Als eindelijk haar nieuwste plaat en gigantische hit ‘(It Goes Like) Nanana’ na een goed kwartier teasen in zijn volledigheid door de set klinkt, schiet er letterlijk en figuurlijk vuurwerk de lucht in.

Het mag harder

Peggy Gou mag dan wel headlinen, velen genieten liever van de Franse Parfait in de gigantische loods achter de main stage. “Nee Peggy Gou is echt te soft”, vertelt een meid met haar haren in een strakke vlecht. De loods ademt wat de meeste Onder de Radar-bezoekers écht willen: beuken. Het podium waar later ook Cera Khin de show zal stelen, staat vol enthousiastelingen. Met harde, duistere techno waar de ene vulgaire drop na de andere voorbij knalt, weet Parfait een uitzinnig publiek flink te verwennen.

Bij elke nieuwe dj wordt een tandje bijgezet. Zo bewijst Ki/Ki dat de vrouwen op de line-up pas écht weten wat beuken is. Ze lijkt de opmerking van de meid met de strakke vlecht te hebben gehoord en knalt met hoge tonen, old school acid en oude rave door de speakers. Naast Ki/Ki staat Audrey Danza in de roze tent en ook zij voert het tempo op. Een tranceset van ware klasse.

‘Hi farmies!’

In zwart gehulde jongens met petjes staan in schril contrast met de oestrogeengevulde set van de excentrieke HorsegiirL. De mix van popsamples als Cascada met een kick van 145 bpm slaat direct aan. Zet er nog een paardenmasker bij op, neem wat speelse hapjes van een wortel en lurk met een rietje aan je biertje en menig mens is verkocht. Of het geniaal of gestoord is weten we nog niet, maar het is op z’n minst goed mee te blèren tijdens het beuken.

De line-up was zo’n beetje 50/50, maar de echte publiekstrekkers bleken vrouwen. Het was Peggy Gou voor, Parfait na en over het kennen van HorsegiirL wordt stoer gedaan. Vlak 999999999 en I HATE MODELS niet uit, maar toch, vrouwen die domineren, het is leuk. Onder de Radar 2023 mag wel barsten van het testosteron, maar dit geldt toch met name voor de toeschouwers.