Lorde geeft beste show van Sziget 2023 met nieuwe dansbare sound

Foto: Sziget 2023

Op de maandagavond van Sziget 2023 staat een dubbel headlineslot gepland: Lorde en Macklemore. Lorde is de eerste van de twee, en betreedt daarom al vroeg het podium. Maar dat ze de dag niet afsluit, maakt het niet minder memorabel. Een dik uur lang laat ze het veld dansen, huilen en vervolgens nog meer dansen.

Al even voor aanvang van de show van Lorde staat het veld voor de main stage van Sziget 2023 goed vol. Iedere paar minuten juicht het publiek verwachtingsvol, met de hoop dat hun idool het podium op komt lopen. En 15 minuten na de officiële starttijd van de show is het zo ver: de inmiddels al weer tien jaar oude hit ‘Royals’ klinkt door de speaker. Van Lorde zelf lijkt nog weinig te bekennen, maar ze blijkt achter het decor te staan – een groot soort zilveren glitter gordijn en enorme gouden ronde bol die op een zon lijkt.

Niet veel later loopt ze langzaam naar voren, en dan begint de show pas écht. De opener wordt luidkeels meegeschreeuwd en gaat vervolgens naadloos over in het nieuwere ‘Solar Power’. Opvallend, want deze twee tracks waren in haar eerdere shows vaak juist de afsluiters. Maar al snel lijkt duidelijk waar Lorde naar op zoek is: starten met de wat langzamere tracks, om vervolgens op te bouwen naar een dansbare show die je laat vergeten dat je om 20 uur bij het hoofdpodium staat, en niet in een broeierige club om 3 uur ’s nachts.

Credits: Sziget Festival

Dansen alsof de zon al uren onder is

In tegenstelling tot haar eerdere Solar Power Tour shows, besloot Lorde om voor het handjevol festivals dat ze deze zomer aandoet een unieke set samen te stellen, met een hoog dansbaarheidsgehalte. Zelf noemt ze het de ‘nachtelijke versie van de Solar Power Tour’. En dat is gelukt; na de openingsmedley volgen al meteen ‘Magnets’, Lorde’s samenwerking met Disclosure, en de Flume remix van ‘Tennis Court’, tracks die eerder niet in de setlist voorkwamen maar perfect passen in de nieuw gekozen richting. De zangeres vliegt als energiebom over het podium en roept het publiek op om vooral heel veel te dansen deze avond: “This is my summer vacation too!“, roept ze vrolijk.

Vervolgens dendert de Lorde trein maar door: in rap tempo en via nieuwe remixes lopen de nummers naadloos en zonder stilte in elkaar over. De oudere tracks komen in nieuwe, meer pop-georiënteerde arrangementen voorbij, met extra ruimte voor beats en backing tracks. De energie van de zangeres lijkt aanstekelijk te werken, en binnen mum van tijd staat de lieve Lorde met haar emotionele liedjes tegenover een euforisch dansend en zingend veld. En dat alles terwijl de zon nog schijnt.

Credits: Sziget Festival

Het emotionele hoogtepunt

Al dat dansen is natuurlijk heerlijk, maar voor de fans die kwamen voor de gevoeligere, zachtere tracks van Lorde, valt het ultieme moment zo halverwege de set. De zangeres loopt rustig vanaf de catwalk terug naar het podium, en zoekt daar een plekje uit om te gaan zitten. Vervolgens valt het voor het eerst even stil, en spreekt ze het publiek toe: “Voor degenen die mij niet kennen, en dat zijn er vast een hoop: mijn naam is Ella, en ik schrijf liedjes over momenten in mijn leven die me hebben geraakt en die me bij zijn gebleven.”

Lorde vertelt over een liedje dat tot stand kwam nadat ze verdrietig in een taxi onderweg naar huis zat: ‘Liability’. Al tijdens haar verhaal zie je hier en daar wat natte ogen opkomen, maar als ze het nummer inzet is het helemaal raak: van voor tot achter in het publiek pakken mensen elkaar vast, vegen tranen weg en zingen geëmotioneerd mee. Met haar fragiele, zittende performance van een nummer met een verhaal dat voor zovelen herkenbaar is, creëert Lorde misschien wel het mooiste en meest hartverwarmende moment van Sziget 2023.

Credits: Sziget Festival

Nieuwe elektronische richting

Snel is het ook alweer tijd om de emoties eruit te dansen. ‘Liability’ gaat over in ‘Homemade Dynamite’, en zo stoomt de set weer door. Met de tranen nog op de wangen gaat het publiek alweer helemaal los, klaar voor de tweede helft van Lorde’s energiebom. Ze start het nog niet uitgebrachte ‘Silver Moon’ in, en roept iedereen op om hun ogen dicht te doen en samen naar de nieuwe track te luisteren.

Al snel blijkt dat ook dit nummer leunt op beats en stilstaan onmogelijk wordt. Slaat Lorde met haar festivalshows en nieuwe werk een elektronische weg in? Op haar nieuwe plaat belooft de Nieuw-Zeelandse te komen met grootse, positieve popsongs, in tegenstelling tot de meer ingetogen laatste plaat.

Euforie met Caroline Polachek

Zo’n 10 minuten over tijd – te wijten aan haar verlate opkomst – start de laatste track, de hit ‘Green Light’. Vanuit de coulissen komt een tweede zangeres het podium op lopen. Zonder aankondiging moesten we even goed kijken, maar het is toch echt Caroline Polachek, de zangeres die het podium eerder op de middag ook al betrad.

Samen rennen, zwaaien en springen de meiden over het podium, en het lijkt alsof ze al jaren beste vriendinnen zijn in hoe ze elkaar weten te vinden. Aan het einde van de ‘Green Light’ climax maken de zangeressen samen een hartje met hun handen, dat beantwoordt wordt met hetzelfde gebaar vanuit het publiek. Zo komt er een liefdevol einde aan een show die aan elkaar hing van vreugde, tranen en vooral heel veel energie.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.