Advertisement

12 niet te missen acts tijdens Amsterdam Dance Event 2023 (inclusief DJ-mix!)

Van 18 tot 22 oktober 2023 is het eindelijk weer tijd voor Amsterdam Dance Event. Kan je nauwelijks nog wachten, maar twijfel je nog voor welke evenementen je zou kiezen? Dan kan deze DJ-mix met onze favorieten je misschien op weg helpen!

1. Jameszoo (donderdag om 20:15 in Muziekgebouw aan ’t IJ)

Onze mix begint met een valse start, ontleend aan de (aanzienlijk versnelde) track ‘Egg Modern’ van de Nederlander Mitchel van Dinther, beter bekend als Jameszoo. Die was de afgelopen jaren as zes keer te gast op Amsterdam Dance Event, en heeft ook dit keer weer iets speciaals in petto: in het Muziekgebouw aan ’t IJ zal hij zijn album ‘Blind’ – zijn derde op het platenlabel van Flying Lotus – live uitvoeren met twee klassieke ensembles, AskoISchönberg & Slagwerk Den Haag, en uiteraard de automatische piano die ook op de plaat te horen is. Vrijdag staat hij in Doka met ROLROLROL, zijn nieuwe project met keyboardist-van-vlees-en-bloed Niels Broos.

Tickets voor het Muziekgebouw zijn hier te koop, tickets voor ROLROLROL hier.

2. Machinedrum (donderdag in Paradiso en IJver)

Na 20 seconden hoor je in de mix de Amerikaan Travis Stewart alias Machinedrum met de verhakselde vocalen van zijn ‘Big Booty Hose’. Dat is de opener van zijn 22 jaar oude album Now You Know, dat nog geen spatje verouderd is en zo mee kan met de allerhipste bass music. Donderdag om 22:00 presenteert hij zijn drum ’n bassproject River of Heaven, een samenwerking met collega-producer Holly. Nadien speelt hij nog een solo-DJ-set op House of EFUNK in IJver bij NDSM.

Tickets voor Paradiso zijjn hier te koop, tickets voor House of EFUNK hier.

3. Overmono (donderdag om 20:00 in Paradiso)

Het kan werkelijk niet op, donderdag in Paradiso, want ook het hippe Welshe duo Overmono speelt er die avond een liveset. De enigszins mistroostige synths van hun track ‘Cold Blooded’ duiken op omstreeks 02:26 in de DJ-mix – de vocalen gingen ze lenen bij ‘Sleeping with the Enemy‘ van BbyMutha & Kendora en ‘Transitions‘ van Chantelle. Overmono is één van die acts die doorbraken tijdens de pandemie met het soort ‘downer dance’ dat ook werkt als je thuis zit te grienen. Op Primavera in Barcelona speelden ze als allerlaatste act op de laatste dag om 5 uur ’s ochtends, en dat was eigenlijk perfect. Donderdagavond om 20:00 wordt vast een heel andere ervaring.

Tickets zijn al uitverkocht, maar misschien lukt het nog op Ticketswap.

4. Louie Vega (donderdag vanaf 20:30 op JACKIES Boat Party)

Vanaf 03:18 krijgt de Overmono-track er een flukse housebeat bij, die fijnproevers meteen herkennen als vintage Masters At Work – ze nemen hier ‘Chic Mystique’ van Chic onder handen. Kenny ‘Dope’ Gonzalez is dit jaar nergens te bespeuren op Amsterdam Dance Event, maar Louie Vega komt wel, voor een hele lange set zelfs: hij speelt van 19:30 tot middernacht op een varende boot, die zal vertrekken vanaf Pier 14 aan de De Ruijterkade. In een andere ruimte speelt doorlopend de al even legendarische DJ Sneak ten dans – het zal je niet verbazen dat dit evenement voor slechts 400 mensen bijna uitverkocht is. Meteen kopen dus als je er graag bij wil zijn!

Tickets zijn voorlopig nog hier te koop, maar vermoedelijk niet lang meer.

5. Glenn Underground (vrijdagnacht in Madam)

Vanaf 5:42 is het de hoogste tijd voor de uiterst stemmige track ‘There Is a Time’ van deephouse producer Glenn Underground uit Chicago, een onverwoestbare klassieker uit 1997. Meer van dat moois hoor je vrijdagnacht in Madam aan het Overhoeksplein, met ook K Alexi Shelby en Robert Owens. Underground is verantwoordelijk voor deze remix van ‘I Feel Love’ van Donna Summer die ooit bij elke house-DJ in de platenbak zat, maar hij zou zelf best wel eens wat dieper kunnen graven, tot hij bij zijn onmiskenbare funk- en jazzinvloeden uitkomt. Fingers crossed!

Tickets zijn hier te koop.

6. Fumiya Tanaka (vrijdag in Noordwaards en Shelter)

Vanaf 07:55 gaan we stilaan wat steviger tekeer – je hoorde de kletterende breakbeat van ‘Billy’ van de Japanse DJ Fumiya Tanaka al een tijdje op de achtergrond. Zijn mixtape I Am not a DJ uit 1997 is nog steeds één van onze favorieten, een nietsontziende best-of van de allerbeste techno uit dat tijdperk. Zijn eigen producties neigen eerder naar minimal – hij maakte zelfs enkele tracks met de Chileense grootmeester Ricardo Villalobos. Overdag kan je Tanaka vrijdag bewonderen in Noordwaarts, ’s nachts speelt hij een set op ‘SlapFunk’ in Shelter.

Tickets voor Noordwaards zijn hier te koop, tickets voor Shelter hier.

7. Dave Clarke (vrijdagnacht in Melkweg)

Dave Clarke is een vaste waarde op Amsterdam Dance Event – de Brit woont dan ook al jaren in Amsterdam. Vanaf 08:25 dendert de breakbeat van zijn sfeervolle track ‘Splendour’ uit 1996 door de mix heen – de stem is die van zijn toenmalige echtgenote Laura-Jane. In tegenstelling tot zijn stevigere werk is hier duidelijk te horen dat de man ook van hiphop en old school electro houdt (zoals ook blijkt uit deze heerlijke mix uit 1998). Naar goede gewoonte stelde Clarke zelf een programma samen voor de Melkweg, dit jaar met onder meer Dasha Rush, Oscar Mulero en British Murder Boys.

Tickets zijn hier te koop.

8. Henrik Schwarz (zaterdag overdag in RAW Factory)

De piano die vanaf ongeveer 09:30 opduikt hoort bij de ‘Live Dub’-versie van ‘Jon’ van de Duitse producer Henrik Schwarz. Toepasselijk, want de man speelt ook op Amsterdam Dance Event een liveset dit jaar, zaterdag overdag in de RAW Factory. Daar staat hij op uitnodiging van Bonobo, die zelf een DJ-set zal spelen, net als Elkka. Ook Âme heeft een liveset beloofd, back 2 back met Trikk, en dus kunnen wij niet aan de verleiding weerstaan om hier deze grandioze mix te pluggen, die Schwarz in 2009 opnam met Âme en Dixon. (Voor die laatste moet je donderdag naar DGTL.)

Tickets zijn hier te koop.

9. Ellen Allien (donderdag in Radio Radio, zaterdag in Shelter)

Exact op 10:58 verandert de piano van toonaard – de techniek staat voor niets tegenwoordig – waardoor hij nog een heel eind kan doorspelen terwijl het prachtige ‘Sehnsucht’ van Ellen Allien zich ontvouwt. In 2021 stond zij tussen de grote kanonnen in de Ziggo Dome op Awakenings, maar dit jaar kan je haar weer van iets dichterbij bewonderen tijdens HE.SHE.THEY in Shelter. Hopelijk inspireert dat haar om zelf ook wat dwarsere platen boven te halen, zoals in haar geweldige ‘Weiss Mix‘ uit 2002 of haar set eerder dit jaar op het tegendraadse Grauzone Festival in Den Haag. Donderdag speelt ze overdag ook nog back 2 back met Freddy K in Radio Radio.

Tickets voor Shelter zijn hier te koop, tickets voor Radio Radio hier.

10. STOOR (zaterdag en zondag in Paradiso)

Afsluiten doen we met twee tracks gelinkt aan STOOR in Paradiso, waarmee Speedy J en geestesgenoten de afgelopen jaren voor een volgehouden hoogtepunt zorgden. Vanaf 14:08 bonkt ‘Magneze’ van de Britse producer Surgeon er doorheen, terwijl de stem van Ellen Allien nog even blijft haperen. Hij is zaterdag van de partij samen met Jakojako en Karenn voor acht uur lang improtechno. Speedy J zelf gaat zondag nog door met Out of Place Artefacts en Voices from The Lake. We sluiten de mix af met een remix die hij maakte van het heerlijke ‘Truesoul’ van Adam Beyer, wiens sets op Amsterdam Dance Event we je anno 2023 helaas echt niet langer kunnen aanbevelen.

Tickets voor zaterdag zijn uitverkocht, maar misschien vind je er nog op Ticketswap. Tickets voor zondag zijn hier te koop.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen