Advertisement

De Jeugd van Tegenwoordig zet Lowlands-euforie maar moeilijk voort op Hullabaloo 2023

De Jeugd Van Tegenwoordig op Lowlands 2023. Foto: Nikki Born / Festileaks

Het is misschien een oneerlijke vergelijking. Maar twee weken na Lowlands 2023 staat de show van De Jeugd van Tegenwoordig op Hullabaloo 2023 sterk af tegen wat er gebeurde op de Alpha. En dat lijken de mannen zelf ook te voelen. Misschien is het het jonge publiek, of de toch wat lage opkomst, maar het échte pieken, zoals dat hoort bij De Jeugd, lukt slechts met moeite.

Het Groningse Hullabaloo viert op zaterdag 2 september z’n derde editie in het Stadspark. Terwijl Armin van Buuren het hoofdpodium afsluit met een flinke portie vuurwerk, staan de heren van De Jeugd Van Tegenwoordig in de tent aan de andere kant van het terrein. Geen ideale spot natuurlijk, zeker als je twee weken eerder de Alpha mocht betreden voor het grootste publiek dat Lowlands ooit gezien heeft.

Bliksemafleider

Die rol van tegen-headliner – als bliksemafleider zorgen dat het veld voor headliner Armin niet compleet uit z’n voegen barst – is geen dankbaar werk. De Brouhaha-tent is absoluut enorm, maar staat daardoor ook absoluut niet vol als Willie Wartaal, Faberyayo, Vieze Fur en Bas Bron het podium beklimmen. Toch kan dat juist de mogelijkheid bieden om echt iets bijzonders neer te zetten. Zo’n set waarover het wél aanwezige publiek als uitverkorenen nog jaren napraat. Maar daar heeft De Jeugd bij de aanblik van de halflege tent weinig zin in, zo lijkt het.

De start met twee nummers van het nieuwe album, Moderne Manieren, helpt daarbij niet mee. Hoewel dit het eerste nummer 1 album ooit is van de groep, is het jonge publiek hier duidelijk voor de klassieke Jeugd-hitjes. Tracks als ‘Broeder Ja’ en ‘Dat Mag Niet’ zijn fantastische nummers met een geweldige productie van Bas Bron, maar de aanwezige festivalgangers staan vooral vertwijfeld te kijken naar dit ietwat moeizame begin.

De Jeugd vs. de jeugd

Deze mismatch tussen De Jeugd op het podium en de jeugd in het publiek loopt als rode draad door de set. ‘Tante Lien’ en ‘Watskeburt?!’ zorgen voor vroeg vuurwerk, maar daarna draait een groot deel van de aanwezigen zich weer om naar z’n vrienden. Zowel nieuwe als oude tracks worden naadloos in elkaar gemixt door Bas Bron, maar misschien zijn deze beats toch iets te hard voor het jonge Hullabaloo?

Met name Vieze Fur lijkt het er moeilijk mee te hebben. Gefrustreerd en verwijten makend staat hij achteraan het podium. Na de ongekende ontvangst van Lowlands zal dit een flinke reality check zijn. “Groningen, gaan we nog een beetje gek doen?” is de vraag die de situatie goed samenvat. Het Stadspark is niet de Alpha, en dus zal er meer moeite gedaan moeten worden.

Hard werk

Gelukkig zien de mannen het zelf ook: dit is niet de way to go. Willie Wartaal schakelt een tandje bij en probeert met wat grappen het publiek op z’n hand te krijgen. Er wordt even overlegd en dan klinken de eerste tonen van ‘Get Spanish’ – twee weken eerder nog ontbrekend op de setlist – door een plotseling extatische tent. Het viertal schat goed in dat Hullabaloo liever meezingt met de bekende hitjes dan hardgaat op de fantastische beats van Bas Bron.

En zo wordt het ineens toch duidelijk waarom De Jeugd van Tegenwoordig zowel Lowlands op z’n kop kan zetten als in een halflege tent op Hullabaloo kan staan. Overal waar zij gaan, met een onmiskenbaar arsenaal aan hits, gaat het publiek. En als zij er zelf zin in hebben, dan maakt het niet uit hoe klein die tent is; die wordt standaard vakkundig afgebroken.

Vanaf deze doorbraak duurt het niet lang tot het vanzelfsprekende hoogtepunt. De intro verraadt nog weinig, maar als dan toch de eerste tonen van ‘Sterrenstof’ klinken ontploft de tent. “Wat dacht je dan dat we gingen doen?” grapt een stiekem lachende Vieze Fur.