Dit zijn alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

Vandaag is de dag. Alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen. Onder meer Dauwpop, Jera On Air en Defqon.1 vallen in de prijzen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Winnaars

Dit zijn de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 per categorie. Klik op een categorie voor de top 5 en het juryrapport.

Photo credit: Bart Heemskerk

Beste Festival: Dauwpop (8,3)

Het Hellendoornse Dauwpop maakt in 2023 mooie sprongen. Het is al jaren een van de meest gevarieerde festivals in een bosrijke omgeving. Een evenement voor iedereen, waarbij familiefestival een mooi overkoepelend thema vormt. Dauwpop 2023 bracht jong en oud, fris en nostalgie samen op een compact ingedeeld festivalterrein. En dat is nou net wat we zoeken als ‘Beste Festival’.

Met een gloednieuwe mainstage biedt het podium plek voor een sterke line-up. Van The Prodigy tot Merol en van Franz Ferdinand tot Bökkers, Dauwpop heeft voor ieder wat wils op het programma. Daarnaast is er een altijd goed verzorgde speciaalbier bar, een wijnhuis, meerdere knotsgekke stages en een heuse partypit waar het altijd feest is. Naast de nieuwe main stage trakteerde Dauwpop zijn bezoekers op nog een gloednieuwe stage: area BEUK! Met deze plek deed het festival een belofte aan iedereen die zich verbonden zou voelen met house, techno en meer: hier voel je je thuis. En daar sloeg het festival de plank volledig recht. Met deze uitbreidingen is Dauwpop een prachtig festival waar je alles vindt wat je op een festivaldag nodig hebt.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Beste Festival’ vind je hier.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Beste Line-up: Jera on Air (8,2)

Eén van de meest felbegeerde awards is die voor de ‘Beste Line-up’. Elk festival is een heel jaar aan het puzzelen om het perfecte programma voor elkaar te krijgen en tussen alle tourschema’s het festival eruit laten springen. De concurrentie voor deze award was dan ook groot. Maar jullie hebben gesproken en dit is de top 5!

De beste line-up van dit jaar was volgens het Festileaks-publiek in het mooie Ysselsteyn te vinden. Na vorig jaar de tweede plek bemachtigd te hebben, weet Jera on Air dit jaar de koppositie te pakken! Jera wist dit jaar alle grote en relevante vissen uit de rock, metal, punk en hardcore-vijver te vangen. Parkway Drive, Rancid en Flogging Molly pronkten bovenaan de poster – wat voor een editie zorgde die al niet meer stuk kon. Tel hier ook nog eens heerlijke acts als The Ghost Inside en Fever 333 bij op en dan wordt het al helemaal genieten. Als ook oude bekenden zoals Papa Roach en Billy Talent daaraan toegevoegd worden kan het niet meer op.

Jera on Air mikt op een gericht publiek, maar als je muzieksmaak ook maar een beetje deze kant op valt mag dit festival niet overgeslagen worden. Jera on Air doet het elk jaar goed met de line-up, en dit jaar zorgt dat voor de Festival Award voor ‘Beste line-up’!

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Line-up’ vind je hier.

Photo credit: Rachel Ecclestone

Beste Randprogramma: Wildeburg (7,6)

Zonder randprogramma, geen festival. Tegenwoordig is hetgeen wat naast het muzikale podium gebeurt net zo belangrijk als wat erop staat. Waar de acts zorgen voor hoogtepunten, zorgt het randprogramma voor de totale beleving van een festival. De vijf festivals in dit artikel snappen dat, met als winnaar van dit jaar: Wildeburg 2023.

Eigenlijk is Wildeburg de definitie van randprogramma. Een plek die je uitdaagt om in de war te raken en je zintuigen te prikkelen. Het festival heeft geen grote main stage of enorme headliners, maar het is een plek om te dwalen en ontdekken. Het is bovendien een festival zonder rode draad: je hoeft eigenlijk het hele weekend niets te zien, maar er is zoveel te beleven.

Alles hangt aan elkaar van kleine plekjes, waar je met kleine paadjes naartoe kunt komen. Als je het al kunt vinden. Dan kom je misschien in het bamboebos terecht waar het überhaupt een uur duurt voordat je de uitgang weer vindt. Je komt telefoons tegen waarbij je met mensen aan de andere kant van het terrein kunt praten. Je zit per ongeluk in een lift waar een stroboscoop naar beneden komt. Je zit vervolgens in een baarmoeder waar je geen hand voor ogen kunt zien maar wel lekker met onbekenden kunt zitten. En voor je het weet zit je in een verstopte boomhut waarbij je het hele Wildeburg terrein kunt overzien. Kortom: een ongekende hoeveelheid gekkigheid die het evenement de Festival Award voor beste randprogramma oplevert.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Randprogramma’ vind je hier.

Beste Sfeer: Defqon.1 (8,9)

De 1 in Defqon.1 blijkt niet misplaatst. Want nadat Down The Rabbit Hole de afgelopen 3 edities er vandoor wist te gaan met de Festileaks Festival Award in de categorie ‘Sfeer’, is het nu Defqon.1 die deze virtuele trofee in ontvangst mag nemen. En dat is zeker niet onterecht. Iedereen die wel eens op Defqon.1 is geweest, zal je vertellen dat nergens het community-gevoel zó hoog is. Speciale pre- en afterparties, heuse campinganthems en natuurlijk de verbroedering op het terrein zelf: het draagt allemaal bij aan de fenomenale sfeer van het festival.

Die sfeer komt niet alleen vanuit de festivalgangers zelf: de organisatie helpt uiteraard ook een handje. Bijvoorbeeld tijdens POWER HOUR. Waar heel het veld voor de mainstage wordt aangespoord om arm in arm van links naar rechts te springen. Wat vervolgens voor een ongekend gevoel van samenhorigheid zorgt en dus alleen maar bevorderlijk is voor de sfeer op Defqon.1. Het is in ieder geval wel duidelijk dat liefhebbers van een goede festivalsfeer zich eind juni in Biddinghuizen moeten melden, want Defqon.1 is zeker een festival dat op de bucketlist geplaatst mag worden.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Sfeer’ vind je hier.

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

Beste Festivalterrein: Tomorrowland (8,7)

De tijden van een simpel podium op een vlak grasveld zetten zijn allang voorbij. Festivals hebben steeds meer aandacht voor de aankleding van hun terrein. Sommige organisatoren gaan elk jaar een stapje verder en bouwen een volkomen nieuwe, prachtige wereld. In 2023 is de gouden plak voor de categorie ‘Festivalterrein’ voor Tomorrowland.

Dit festival bevindt zich in Boom in België en pakt jaarlijks flink uit met prachtige podia. Het hoofdpodium krijgt elk jaar een nieuwe look en leek dit jaar wel op een enorm Disneykasteel. Om de sprookjeslijn door te trekken vond je op het terrein ook een schitterende draak, fonteinen en bewegende diamanten bij Crystal Garden. Niet alleen de podia zijn zo mooi aangekleed, ook de camping, eettentjes en zelfs de prullenbakken zijn in “Tomorrowlandstijl”. Bovendien lopen er op het terrein allerlei sprookjesachtige personages met vlindervleugels rond. De organisatie dompelt bezoekers onder in een onwerkelijk prachtige fantasiewereld en krijgt daarvoor de welverdiende eerste prijs voor de Festileaks Festival Award ‘Festivalterrein’.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Festivalterrein’ vind je hier.

BKS 2022 food
Photo credit: Alex Heuvink / Best Kept Secret Festival

Beste Eten en drinken: Best Kept Secret (8,0)

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de festivalbeleving. Wat nu als je er net lekker in zit en je alleen maar een klef patatje en een slap broodje döner kunt kopen? De concurrentie wordt steeds groter, maar Best Kept Secret wint voor de derde keer op rij de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Eten en drinken’.

Het festival staat al jaren bekend om het bijzondere en lekkere eten en drinken en uitgebreide opties. In The Lodge kun je bijvoorbeeld van een sterrenwaardig luxe lunch of diner genieten. Hier wordt elke dag het menu gepresenteerd door verschillende chefs en restaurants, die eten, cultuur en muziek combineren. Zo namen we vorig jaar nog plaats bij Lekker Fred (aka Vjèze Fur), die op BKS zijn eigen foodlijn introduceerde met kruidige paddestoelen. Sowieso is het voor vegetariërs een walhalla in Hilvarenbeek. Sinds 2019 biedt elke foodtruck minimaal één vega(n) gerecht aan. Best Kept Secret verdedigt daarmee haar titel met verve. Vorig jaar ging het festival er namelijk ook al met deze prijs vandoor, net als in 2019.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Eten en drinken’ vind je hier.

Beste Prijs-kwaliteit: Weitjerock (8,1)

Veel dingen zijn duurder geworden, zo ook het bezoeken van een festival. Van ticketprijzen tot consumptieprijzen, op alle vlakken betaalt de festivalbezoeker meer. Om die reden is dit jaar een nieuwe categorie geïntroduceerd voor de Festileaks Festival Award: ‘Beste Prijs-kwaliteit’. Het Zeeuwse Weitjerock sleept deze debuterende onderscheiding in de wacht.

Voor een prijs van slechts €49,50 kreeg je het beste uit zowel Nederland als België op Weitjerock. Zo stond de hoogste Benelux act uit de Festivalacts Top 100, The Haunted Youth, bijvoorbeeld op het affiche naast Warhaus, Coloray en Rondé. Een campingticket moest apart aangeschaft worden, maar daar krijg je wel een ongekende festival-service voor terug. Douchen en een ontbijt met gebakken eitje zit bijvoorbeeld bij de prijs inbegrepen. Ook op het terrein is het goed vertoeven: foodtrucks serveren ruime porties en bij elke stand is er een vegetarische optie. In het oog sprongen ook de cocktails voor maar 2,5 muntjes of een hele bucket voor 12,5. Met een muntprijs van €3,30 is dat een meer dan prima deal anno 2023. Op alle prijs-kwaliteit gebieden scoort Weitjerock hoge ogen en daarom is het de terechte winnaar!

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Prijs-kwaliteit’ vind je hier.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.