Advertisement

“Nog één festival dan…”, de zomervakantie afsluiten op ZeeZout Festival 2023

Photo credit: ZeeZout Festival

In het allerlaatste weekend van de zomervakantie waren we te gast op ZeeZout Festival 2023. Hoewel de festivallocatie officieel nog in onze hoofdstad ligt, biedt de Polderheuvel in Tuinen van West een zeer intieme en zelfs boerse setting voor “nog één festival dan…”. Een sfeerimpressie van dit kleinschalige en bijzondere festival.

ZeeZout Festival 2023
Photo credit: Kirsten van Santen / ZeeZout Festival 2023

Een ruim opgezet en toch intiem terrein

Op de Tuinen van West, of beter gezegd De Polderheuvel specifiek, vindt jaarlijks maar een handvol evenementen plaats. Het terrein is omgeven door watergangen en kent verschillende hoogtes, waardoor het festival een speels karakter krijgt. Wanneer je het festival betreedt, bevind je je óp de heuvel waar je onder meer terecht kunt bij twee podia, de foodcourt en een cocktailbar.

Ook biedt de heuvel uitzicht op de rest van het terrein en daarmee een wijds uitzicht op de prachtige lucht: tijdens de zonsondergang zit de rand van de heuvel vol met mensen. Lager gelegen rondom de heuvel vind je nog vier stages en een speeltuin inclusief glijbaan waar rijkelijk gebruik van wordt gemaakt. Het is deels gesitueerd naast een weiland met grazende koeien: een groot contrast met het feestvierende publiek, maar het werkt.

ZeeZout Festival 2023
Photo credit: Kirsten van Santen / ZeeZout Festival 2023

Talk & Chill

Bij de foodcourt, waar je overigens nooit lang in de rij hoeft te staan voor een drankje en een hapje, was er een gezellig plekje ingeruimd voor ‘Talk & Chill’: een open tent, een klein podium en een losse opstelling van een tiental bankstellen. Zoals je kunt verwachten op een festival, zijn ook hier geen verplichtingen. Je kunt luisteren, je kunt chillen. Je kunt meepraten over de onderwerpen van dat moment of gewoonweg luisteren.

Hoewel laagdrempelig neergezet, biedt dit progamma-onderdeel toch een serieuze of maatschappelijk betrokken kant van het festival. Zo schuiven we aan bij ‘praatjes’ van Sebastiaan van Nisselroy over milieu-activisme, bij Thrive over mental health en Julian Neugebauer over de strijd voor stabiele en betaalbare woonruimte. Er wordt geluisterd, er worden vragen gesteld en ervaringen uitgewisseld én je leert een klein aantal medefestivalgangers een beetje kennen.

Unieke podia met gevarieerde line-up

ZeeZout Festival biedt in totaal zes muziekpodia, elk met een eigen uitstraling en dansvloer. Lab, waar de wat hardere beats staan geprogrammeerd. biedt met een grote tent overdag al de donkerte en hitte alsof je in een nachtclub staat. Tammo Hesselink biedt de ideale warming-up van de dag. maar de uitbundige zon nodigt ons uit de buitenpodia verder te ontdekken.

De fijnste plek in de namiddag en vooravond is de lager gelegen Discotheque, waar dan Skatebård & David Vunk achter de draaitafels staan. Het enthousiasme van het duo werkt aanstekelijk. Zodra hun armen de lucht in gaan, doet het publiek zowel voor als achter de dj-booth onmiddellijk mee. Na een staande ovatie van het publiek aan het einde van hun set, lopen we richting Tunnel die – juist ja – in een tunnel is gesitueerd. Doordat je tussen met graffiti versierde betonnen muren staat te dansen, waan je je op een illegale rave op een verlaten industrieterrein.

De hemel verraadt echter de aanstaande zonsondergang en zoals vele andere festivalgangers begeven we ons weer op hoger niveau om volop te kunnen genieten van de hemelse kleurenpracht. Van het muziekprogramma hoeven we op dat moment niks te missen: de Hill stage is zo neergezet dat de dansvloer voor een groot gedeelte op de heuvelzijde ligt. Skin on Skin luidt de zonsondergang op spectaculaire wijze in. Echter is het de afsluitende set van Job Jobse b2b Sedef Adasi, die de zon daadwerkelijk doet verdwijnen en ons de nacht instuurt met het verlangen naar meer. Misschien toch nog één festival dan?

ZeeZout ADE - Friday Logo

ZeeZout ADE - Friday 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 20 oktober 2023
Line-up
D.Dan
ANZ, D.Dan, Danielle +8 meer
Tickets Kopen