ADE-Dieet: wat kun je het best eten voor, tijdens en na een avond stappen?

Het is maandagochtend vijf voor zes, je armen hangen nog altijd in de lucht. Euforisch dans je jezelf naar de eindstreep. Wat een laatste plaat! Het enige waar je nog niet aan wil denken, is de befaamde dinsdagdip, kater of moeheid de rest van de week. Ach, ‘het was het toch waard?’, zullen je vrienden terecht opmerken. Toch moet je concluderen dat dit weekend niet de gezondste uit je leven is geweest. Want wat voor gezonde etenswaren zijn er nou je lichaam in gegaan?

Met uitzondering van een banaantje tussendoor, waarschijnlijk alleen je stevige brunch om één uur ’s middags. Dat betekent dus dat je het aardig wat maaltijden hebt overgeslagen. Urenlang dansen zonder voedzame stoffen is niet niks voor je lichaam. Wij begrijpen dit dilemma maar al te goed, daarom heeft Festileaks in samenwerking met Unity uitgezocht wat het beste partydieet is, zodat je 100% kan genieten en de rest van de week er wat minder futloos bij hangt. 

ADE 2021
Photo credit: Tom Doms

Voor: leg een goede bodem

Als je overdag al gaat feesten, is ontbijt als voorbereiding absoluut je belangrijkste maaltijd van het ADE-dieet. Wat je ook van plan bent te nuttigen, een goede bodem is het allerbelangrijkst. Op een lege maag zal de opname van alcohol en drugs veel sneller gaan dan met een volle maag. Als je door toedoen van een lege maag al om vier uur ’s middags op je top zit, ga je het einde van de ADE-nacht nooit meer meemaken. Bovendien gaat je maagwand er niet heel lekker op en kun je zelfs misselijk worden.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

Met een stevige lunch vol koolhydraten, vetten en eiwitten zorg je ervoor dat alle andere stoffen geleidelijk worden opgenomen. Op deze manier kun je langer genieten. Deze maaltijd hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een aantal sneetjes brood met kaas, boter of eieren en een glas melk is al voldoende. Vooral koolhydraten zorgen ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen en je dus niet na 2 uurtjes al straalbezopen rondloopt. Pasta of rijst kan hierbij goed van pas komen.

De goede bodem die je met het ontbijt legt, heeft nog een voordeel, het zorgt voor een beschermlaagje aan de maagwand, waardoor je minder snel zal moeten overgeven. Andere goede voorbereidingsmaaltijden kunnen bestaan uit aardappelen (voor voldoende koolhydraten), olie of noten (voor de vetten) en een stukje vlees (om genoeg eiwitten binnen te krijgen). 

Tijdens: blijf je voedingsstoffen op peil houden

Het beste is om geen enkele maaltijd van de dag over te slaan, want als je de hele dag aan het dansen bent, heb je de energie en voedingsstoffen hard nodig. Drugs zoals XTC en speed zorgen er daarentegen voor dat je eetlust verdwijnt en je dus weinig zal eten tijdens je ADE-feest of -festival. Dit komt door een toename van de stoffen dopamine en serotonine.

Vooral toename van de laatste stof is in dit proces doorslaggevend. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere het hongergevoel reguleert. Het stofje verzendt ‘berichten’ van de maag naar de hersenen, waarmee het vertelt of de maag vol zit of niet. Des te meer serotonine, des te minder hongergevoel. Een verhoging van de stof door toedoen van XTC of speed leidt er dus toe dat de hersenen denken dat de maag al vol zit en je dus geen hongergevoel krijgt.

Verlaagde speekselproductie

Daarnaast zorgen deze middelen voor een verlaagde speekselproductie, waardoor je nog moeilijker kan eten. Vooral het zout- oftewel natriumgehalte in je lichaam heeft hier onder te lijden. Om je natriumgehalte weer op peil te brengen, schrijft het ADE-dieet voor dat het eten van wat zoute patat, zoute drop of een kopje (zoute) cup-a-soup een goed idee is.

Tijdens alcoholgebruik hebben veel mensen zin in een vette hap, zoals een patatje, kroket of frikandel. Hoe dit komt? Daar is weinig over bekend. Wetenschappelijk onderzoek heeft hier nog geen antwoord op weten te geven. Een theorie is dat je na alcoholgebruik minder remmingen hebt en je dus sneller toegeeft aan de behoefte om iets ongezonds te eten. Tijdens het feesten is het vooral van noodzaak dat je íets eet, alleen is het belangrijk dat je ook de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Kies daarom ook eens voor een fruitbakje, iets met rijst of een maaltijd met verse groente.

ADE 2021
Photo credit: Tom Doms

Na: zorg goed voor jezelf

Er zijn talloze theorieën die beweren een wondermiddel tegen een kater te hebben gevonden. Peren uit Zuid-Korea, kaki uit het Himalaya-gebergte, asperges uit Italië en andere exotische vruchten zouden het gevoel van hoofdpijn kunnen voorkomen. We zullen je snel uit deze droom helpen, want de kater is sowieso onvermijdelijk.

Het maakt niet uit wat je ontbeten hebt of wat je tussendoor voor gezond eten tot je hebt genomen. De schadelijke stoffen in stimulerende middelen zullen je hoe dan ook op een ‘hangover’ trakteren. Wat je wel kunt doen is je lichaam ‘helpen’ door bepaalde voedingsstoffen te eten die het herstelproces bevorderen.

Bepaalde antioxidanten kunnen de eventuele hersenschade veroorzaakt door stimulerende middelen helpen verminderen. Vitamine C, vooral vindbaar in groente en fruit, en vitamine E, vooral vindbaar in noten en plantaardige olie, zijn hier voorbeelden van.

Fruit, groente en thee

Omega-3 vetzuren vormen een belangrijk bestanddeel van de wanden van al je cellen. Ook zijn ze een grondstof voor bepaalde hormonen, je vindt het vooral in vis zoals zalm en haring maar ook in bijvoorbeeld walnoten. Fruit zoals een banaan, een sinaasappel of een kiwi is altijd goed. Dit zijn kleine maaltijden en ze zijn vooral na XTC gebruik relatief makkelijk te verteren. Groente zoals broccoli, vis zoals makreel en kruiden zoals peterselie en rode peper doen ook wonderen. Groene thee is raadzaam om erbij te drinken.

Toch zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden. Omdat ieder persoon van elkaar verschilt is het niet altijd even makkelijk om eenduidige conclusies te trekken. Een hoop bevindingen zijn alleen gebaseerd op logische redeneringen, niet op wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld hiervan is de werking van een magnesiumtablet tijdens XTC gebruik. Veel gebruikers geven aan dat ze door de spierontspannende werking van magnesium hun kaken beter onder controle kunnen houden, maar de mogelijke interactie tussen de stoffen is nog niet bewezen.

Tips

Nog een paar laatste tips om je maximaal voor te bereiden op een heftig avondje uit:

  1. Haal vooraf voldoende eten in huis of kook alvast een maaltijd welke je thuis alleen nog hoeft op te warmen. Na het feest heb je namelijk geen zin om nog de supermarkt in te gaan. 
  2. De maaltijd voor het feest (ontbijt) is altijd het belangrijkst. Antioxidanten en omega-3 vetzuren werken beter als ze van tevoren al in het lichaam zitten, in plaats van dat ze na het gebruik pas hun werk kunnen doen.
  3. Voel je dat je na GHB-gebruik de neiging hebt tot overgeven? Eet dan vooral niet. Er zijn talloze voorbeelden van jongeren die out zijn gegaan van een overdosis GHB en in hun slaap zijn gestikt door hun eigen braaksel.
  4. Voor recepten van allerlei lekkere en gezonde smoothies, shakes en soepen ga naar unity.nl
ADE 2019
Photo credit: Mark Richter

Mis niks van Amsterdam Dance Event 2023

Dit jaar vind het Amsterdam Dance Event plaats van 18 t/m 22 oktober. Je kunt je uitleven op feesten zoals Awakenings, DGTL, Audio Obscura, Pleinvrees en Into The Woods. Onder meer de Gashouder, de NDSM-werf en de Johan Cruyff ArenA worden omgetoverd tot de dikste clubs ter wereld. Daarnaast zit het dagprogramma ook weer bomvol met interessante workshops en conferenties.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Amsterdam Dance Event 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in de hoofdstad met achtergrondverhalen en voorbeschouwingen.

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO Logo

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19-20 oktober 2022
Line-up
Eric Prydz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.