Steeds gebruikelijker: muziek uit videogames in concertzalen

Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Het zal je misschien verbazen, maar het is tegenwoordig heel normaal om muziek van videogames live te ervaren in concertzalen. Waar het eerst ging om een sporadisch concert hier en daar zie je ze nu overal. Dankzij nieuwe technologieën en innovaties klinkt de (oude) muziek bovendien beter dan ooit.

Als je denkt aan muziek uit videogames, denk je misschien in eerste instantie aan allerlei blikkerige bliepjes. Maar niks is minder waar: videogame-muziek van tegenwoordig is van hoog niveau en is regelmatig om bij weg te dromen. Live in een concertzaal komt deze muziek bovendien pas echt tot leven. De muziekindustrie heeft dit gelukkig ook door. Je ziet dan ook steeds vaker dat videogame-muziek te beluisteren is in traditionele venues.

Razendpopulair

De trend is niet zo gek, want videogames zijn natuurlijk razendpopulair. Wereldwijd zijn er ongeveer 1,1 biljoen gamers. Deze populariteit is niet iets van de laatste tijd. Online gamen, maar ook online gokken en andere vormen van online entertainment, nemen elk jaar in populariteit toe.

Een spel zoals The Legend of Zelda heeft bijvoorbeeld al jaren een trouwe schare aanhangers. Het werd in 1987 uitgebracht en won sindsdien steeds meer fans voor zich. Zelda is bij uitstek een goed voorbeeld van zo’n game met meeslepende muziek: niet alleen het spel, maar ook de muziek wordt door spelers geprezen. De tunes geven je al vanaf de eerste noten een bijzonder gevoel die je direct welkom doen heten in een andere wereld.

Een ander succes van dit genre van muziek is het nostalgische aspect. Gamers beginnen vaak in hun jeugd te spelen, ze zijn dus echt met de muziek opgegroeid. De muziek is als het ware iets nostalgisch geworden en roept bij vele herinneringen op.

Concertzaal

Ondanks de populariteit van de muziek klinkt het misschien vreemd dat je gamemuziek in een concertzaal terugziet. Videogame-muziek lijkt moeilijk los te koppelen te zijn van het spel zelf. Maar in realiteit werkt deze muziek juist heel goed in de concertzaal. Eén van de redenen daarvan is dat de compositie vaak vergelijkbaar is met die van klassieke muziek.

De mensen die de muziek voor videogames maken besteden hier veel aandacht aan. Ze denken goed na over de melodie en proberen emotie los te maken. Het doel van deze muziek is om je spelbeleving beter te maken. Het moet dus goed klinken, je enthousiast maken en opzwepend zijn. Iets wat je ook terugziet bij klassieke muziek en filmmuziek.

Fans van videogame muziek willen dan ook graag deze muziek terughoren in de concertzaal. Orkesten en componisten hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Je kunt op steeds meer plekken deze concerten bijwonen. Die worden zowel door fans van de videogames als muziekliefhebbers in het algemeen bijgewoond.

Voorbeelden

Sta je te trappelen om je favoriete gamemuziek live te zien, dan zijn er tal van opties. Zowel binnen de landsgrenzen als ver daarbuiten kun je indrukwekkende concerten bijwonen.

Video Games Live

Een goed voorbeeld van een concert met game-muziek is de Video Games Live. Tijdens deze shows kun je genieten van de populairste videogame muziek van over de hele wereld. Tommy Tallarico is het brein en de producent achter deze concerten. Samen met orkesten en koren van over de hele wereld zet hij een prachtige show neer. 

Het eerste concert vond plaats in 2002. Sindsdien hebben ze meer dan 500 shows in 42 landen gegeven. Een van de grootste concerten vond plaats op 6 juli 2005. Toen genoten meer dan 11.000 mensen in de Hollywood Bowl in Los Angeles van dit concert. Tijdens het concert brengen ze onder andere muziek van Mario, Zelda, Medal of Honor, Halo en Warcraft ten gehore.

Games in Concert… The Score

Komend jaar kun je in Nederland onder andere naar Games in Concert… The Score. Dit concert is van het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Joeke Hoekstra. Het is een uniek concept waarbij het publiek een game speelt. De uitslag ´The Score´, zal bepalen welke muziek er gespeeld wordt. Je kunt de show onder andere in Nijmegen, Amsterdam, Enschede en Eindhoven bijwonen.