Advertisement

6 pro-tips voor het kopen van tickets

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

De kaartverkoop: misschien wel het meest zenuwslopende moment van de hele concert- of festivalervaring. Zeker bij events waar veel druk op zit, is de mogelijkheid aanwezig dat je achter het net vist. Met deze 6 tips geef je jezelf de beste kansen.

Zorg voor stabiel internet

First things first. Wellicht een inkopper, maar je hebt natuurlijk stabiel internet nodig voor het kopen van tickets. Het laatste dat je wilt is dat je je kaartjes in de winkelmand hebt gestopt, maar vervolgens niet kan doorklikken omdat de Wifi eruit klapt. Hoe sneller je internet (de hoogste snelheiden bereik je via Glasvezel), hoe groter je je kansen maakt.

Check voor pre-sales

Steeds meer concerten en festivals hebben tegenwoordig een pre-sale: een exclusief verkoopmoment voordat de hele wereld tickets mag kopen. Het is een handig instrument voor evenementen, omdat ze daarmee vaak data van potentiële kaartkopers kunnen verzamelen én bovendien een druk op de tickets kunnen simuleren. Als de pre-sale uitverkoopt, zal men minder snel ‘rustig afwachten’ met tickets kopen bij de reguliere sale: ze hebben door dat er sprake is van schaarste. Pre-sales vind je vaak op de officiële eventpagina’s van concerten en festivals, en ook op het Festileaks Forum worden deze actief bijgehouden.

Weet waar je koopt

Zorg dat je van tevoren weet waar je de tickets moet kopen. Haal deze altijd bij het primaire verkooppunt: je komt er via de officiele website van de artiest of het festival achter waar dat is. Ook de website weetwaarjekoopt.nl heeft een aantal waardevolle tips. Wie gewoon “kaartverkoop madonna” googelt, komt – helaas maar waar – waarschijnlijk uit bij een tweedehands ticketboer. De kaarten zijn daar vaak duurder en de betrouwbaarheid is minimaal. De meeste officiële tickets voor evenementen in Nederland worden verkocht door Ticketmaster of Eventim, of via ticketsystemen als See Tickets, CM.com, GUTS tickets en Eventix. Check dus de site van het festival of artiest om hier zeker van te zijn.

Fix je account

Als je er eenmaal achter bent op welk platform de officiële tickets worden verkocht, zorg dan dat je alvast een account hebt op dat platform. En zelfs al bent ingelogd. Als je dat nog moet doen nadat je door de wachtrij bent, wil je nog wel eens cruciale tijd verspillen. Of erger nog: je komt er niet uit met een of andere bevestigingsmail. Daar heb je natuurlijk allemaal geen zin in, dus zorg dat je alles gereed hebt. Bij Ticketmaster en Eventim is een eigen account nodig, bij de meeste ticketsystemen zoals hierboven genoemd niet.

Pas op met refreshen

Het verschilt per ticketsysteem hoe de kaartverkoop technisch precies werkt. Maar – in tegenstelling tot vroeger – loont het bijna nooit om te refreshen nadat de kaartverkoop is begonnen. Sterker nog: de kans is aanwezig dat je weer helemaal achteraan in de rij aansluit. Doorgaans verversen de pagina’s zichzelf op het moment dat de ticketverkoop begint (vaak om 10:00 uur), je krijgt dan een willekeurig nummer en daarna is het – helaas – afwachten geblazen. Wie later aansluit (of op F5 ramt) staat sowieso achteraan.

Schakel hulptroepen in

Bij de écht populaire events doe je er goed aan om hulptroepen in te schakelen. Iedereen krijgt doorgaans bij de start van de verkoop een willekeurige plek in de rij, dus hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans dat één van hen redelijk vooraan komt. Helaas red je het vaak niet door zelf meerdere tabbladen of browsers open te zetten: systemen herkennen dit vaak toch als ‘1 persoon’. In sommige gevallen word je zelfs geweerd, omdat systemen denken dat je een robot bent. Unieke personen, op eigen internetverbindingen, in exclusieve internetschermen: dat is het meest zuiver.

Hoe goed je je ook voorbereid, soms blijft het domme mazzel. Maar met deze tips zorg je in ieder geval dat je geen cruciale kansen laat liggen. Toi toi en hopelijk veel plezier bij je eerstvolgende concert of festival!