Het onofficiële randprogramma van Eurosonic Noorderslag 2024: de stad Groningen

Photo: Alex Waltner / Swedishnomad.com (Creative Commons)

Natuurlijk draait Eurosonic vooral om de muziek. Maar met Groningen als decor kun je er niet omheen dat de stad zijn stempel drukt op het festival. Een stempel in de vorm van afters, afzakkertjes, snackmuren en spontane ontdekkingen. Noem het randprogramma, noem het de alternatieve line-up; naast de muziek is er nog zo veel te doen en te zien (en te nuttigen) op Eurosonic Noorderslag 2024.

Warhol

Groningen prijst zichzelf rijk met een ongekend aanbod aan nacht-entertainment. Feestcafé’s, beachclubs, karaokebars, draaibarren waar je al je vrienden in 2 minuten kwijt bent en kroegen die pas om 10 uur ’s ochtends sluiten. Tussen al dat Top40-geweld is Warhol de alternatieve eend in de bijt. En die vibe sluit natuurlijk geweldig aan bij Eurosonic. De Warhol is daarmee alles wat je wil na een dag showcase festival; alternatieve clubhits, altijd plek op de dansvloer en een sluitingstijd die wij nog moeten ontdekken. Als ‘ie al bestaat.

Grunnsonic en consorten

Voor 4 dagen is Groningen het hossende epicentrum van de nieuwe, Europese muziek. En dan hebben we het niet alleen over het officiële programma. Muzikaal gezien is er ook naast die lineup nog genoeg te zien. In het weekend van Eurosonic staat namelijk in iedere bar/kroeg/cafe/hotel/winkel/garage/kelder wel een artiest staat te spelen. Geheel gratis én zonder muziekbobo’s die als eerste naar binnen mogen.

Je kunt een deel van het ‘alternatieve’ programma vinden bij Grunnsonic, PleuropSonic, Eurosonic Air – wel ‘officieel’ maar nog steeds gratis – of je zult ter plekke op ontdekkingstocht moeten gaan. Ook zonder polsbandje is er namelijk genoeg moois te ontdekken: 3voor12 Groningen maakte een prachtig overzicht.

De cocktailbar met robotarm

Een niet te missen Groningse gimmick: de cocktailbar van Mr. Mofongo. Niet alleen voor je favoriete Gin Tonic of vodka-appelsap (ja, staat echt op de kaart), maar vooral ook voor de bediening. Die wordt namelijk deels gedaan door een robotarm, die jouw drankje naar keus tapt uit de acht meter hoge likeurenkast achter de bar. Impressive!

Kunst!

Tijdens Eurosonic is er ook veel mooie kunst te bekijken in Groningen! Zo presenteert het Kunstpunt Groningen twee tijdelijke kunstwerken op de Grote Markt, het hart van het stadscentrum. ‘Rocks, Resting’ is een performance die twee keer per dag wordt uitgevoerd (op deze tijdstippen) en ‘Toekomstschrijven’ is een serie van typografische posters over onderwerpen als uitputting, mentale gezondheid en de economie.

Daarnaast vindt in het Groningen Museum de expositie “The Rolling Stones – Unzipped” plaats. Gouden tip: met de code ‘ESNS24’ krijg je 15% korting op een ticket tijdens ESNS. Let er wel op dat de korting van 19 t/m 21 januari geldt, dus niet tijdens de eerste twee dagen van Eurosonic.

Tot slot pakken Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura uit met the European Poster Explosion (EPEX). Dit is een expositie vol gezeefdrukte posters van het ontwerperscollectief van poppodium Vera, te zien bij Pictura.

Café Knarie

Wedden dat een groot aantal wereldartiesten die ooit op Eurosonic stonden ook in Café Knarie hebben gestaan? Niet per se om te spelen, wél voor de after. Het is misschien wel de meest beruchte plek van ESNS: het café om de hoek van poppodium de Vera. Het blijft, net als vele andere kroegen in Groningen, open zolang het leuk is. You do the math. Een afzakkertje in de Knarie hoort dus absoluut in je Eurosonic line-up. En wie weet, misschien loop je er zo nog wat toffe artiesten tegen het lijf.

TOET

Eurosonic is toch een uitje, dus verwen jezelf vooral. Wij gaan in dat kader spontaan watertanden van toetjesparadijs TOET. Je kunt ‘gewoon’ gaan voor een koffietje en een taartje, of je kiest het echte prijsnummer: het 7-gangen toetjesdiner. Met heel veel zoete gangen, maar ook met een kaasplateau en een hartige taart. Perfect voor een ESNS-kickstart als je de avond ervoor te lang in Warhol of Café Knarie bent blijven plakken: de sugar rush helpt je door de rest van de dag.

Snackmuur van De Hoek

Mocht je nog niet genetwerkt hebben op de conferenties (of in de Knarie), dan kun je altijd je slag nog slaan bij HOEK. Daar verzamelt iedereen zich toch vanaf een uur of 3 ’s nachts. Stiekem is de échte after namelijk gewoon een snackmuur; dat weet toch iedereen? Die eierbal mag je overigens gerust een jaar overslaan, dat doen de Groningers ook vaak genoeg.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.