Zelfbevestiging: Tom Morello naar Rock Werchter 2024

Rage Against The Machine gaat toch weer uit elkaar. Er zullen geen shows meer volgen. Wel is Tom Morello volgend jaar te horen op Rock Werchter 2024. De Amerikaan heeft het Belgische festival toegevoegd aan zijn tourschema, dat hem ook al langs Hellfest en Copenhell brengt.

Wie nog hoopte op een doorkomst van Rage Against the Machine op bijvoorbeeld Pinkpop heeft een bittere pil te verwerken. Brad Wilk, drummer en oprichter van de legendarische band, geeft aan dat RATM niet opnieuw zal touren of live gaat spelen. Ook de afgezegde Europese data van 2023 worden niet ingehaald.

Toch is er ook nog goed nieuws. Morello – bekend geworden als gitarist van RATM – is dit jaar wél live te horen. Eerder was de Amerikaan al aangekondigd voor onder andere Hellfest 2024 en Copenhell 2024. Nu bevestigt hij dat hij óók naar België afreist. Vrijdag 5 juli is Tom Morello erbij op Rock Werchter 2024. Morello voegt zich onder andere bij Måneskin, headliner van de dag, en andere grote namen als Sum 41, Yungblud en Snow Patrol.

Screenshot van https://tommorello.com/events/

Tom Morello & Rage Against The Machine

Tom Morello werd geboren in Harlem, New York. Zijn ouders hielden zich actief bezig met maatschappelijke problemen. Zijn moeder is één van de oprichters van Parents For Rock And Rap, een organisatie tegen censuur. Zijn vader was zowel Mau Mau-guerrillastrijder als de eerste Keniaanse afgevaardigde van de Verenigde Naties. Geen wonder dus dat Morello zo politiek betrokken is.

Wel heeft Morello een andere manier gevonden om zijn politieke boodschap te delen met de wereld: muziek. Als gitarist van Rage Against The Machine brak hij begin jaren ‘90 door met de single ‘Killing in the Name’. Vele legendarische optredens volgen, waaronder Pinkpop 1994. Daar breekt de band de tent zo hard af dat er een aardbeving ontstaat. Nadat de band vier albums uitbracht splitsten de leden op. Morello richtte samen met onder andere Chris Cornell Audioslave op, dat in 2007 ophield te bestaan.

Reünie 1

Datzelfde jaar speelde hij met RATM voor het eerst in 7 jaar weer een concert. In de jaren hieropvolgend tourt de band opnieuw de wereld over, met optredens op onder andere Pinkpop 2008 en in het Gelredome in 2010. De opleving duurt niet lang; in 2011 is het weer mooi geweest. De jaren hiernavolgend brengt de band enkel nog elkaar tegensprekende interviews uit. Zo werd er tig keren aangegeven dat nieuwe muziek geschreven wordt, en wordt dit even vaak ontkend. Inmiddels is duidelijk dat er inderdaad geen nieuw werk zal komen. Na 2000 hebben de heren enkel oude concert opnames op album uitgebracht.

In 2014 laat drummer Brad Wilk weten dat het optreden in 2011 de laatste RATM show was. De jaren hierna is een deel van de band, waaronder Morello, nog te horen als Prophets Of Rage.

Reünie 2

Maar een paar jaar later is het tij opnieuw gekeerd. In 2019 wordt duidelijk dat het laatste RATM optreden tóch niet in 2011 plaatsvond. Een tweede reünie is werkelijkheid. Met de ‘Public Service Announcement Tour’ zou de band eindelijk weer eens de wereld over touren. Het zat de groep echter niet mee. Eerst werd de tour uitgesteld wegens het coronavirus. Vervolgens raakte frontman De la Rocha tijdens één van de eerste optredens in 2022 geblesseerd. De Europese data werden geannuleerd, net als de laatste Amerikaanse tourdata.

Rage Against The Machine is klaar

Nu de band er voor de derde keer mee ophoudt, lijkt het toch echt klaar te zijn. Wie nog eens live los wil gaan op ‘Killing in the Name’ kan terecht bij Tom Morello. Vorig jaar speelde de Amerikaan het iconische nummer nog op Graspop 2023. Dit jaar kan je hem vinden op het nóg grotere Belgische festival Rock Werchter 2024.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen