Joost Klein brengt Songfestival nummer uit

Z’n naam is Klein, maar z’n droom is groot. Is ‘Europapa’ het nummer dat ons naar de overwinning stoot?

Op 9 mei neemt Joost deel aan de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Eindelijk weten we nu met welk nummer de Europeaan dit jaar naar Malmö trekt: ‘Europapa’. Het nummer is uiteraard typisch Joost: scheutje ADHD, wat gabber, rap en hiphop en daaronder een serieuze boodschap. Het perfecte recept voor douze points?

Europapa

Zelf beschrijft Joost het nummer als volgt: ” ‘Europapa’ gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. ‘Europapa’ is een eerbetoon aan mijn vader. Hij gaf mij een wijde visie op de wereld mee in zijn opvoeding.”

Achter het lollige nummer zit dus zoals we van de Fries gewend zijn weer een serieuze lading. Deze laag is uiteraard geen toeval bij Joost: “Als mensen mijn act zien, moet de eerste reactie zijn: “Wat gebeurt hier?”. Om de kijker vervolgens toch te raken. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op ’t eerste oog lijkt het een hele blije act, maar eenmaal daar voorbij liggen bloed, zweet en tranen.” Om tot het nummer en de videoclip te komen heeft Joost hulp ingeroepen van verscheidene bekende acts. Zo schreef hij de tekst samen met Donnie en Tim Haars (van New Kids).  

Ook in de videoclip – die zelfs op mute de moeite waard is – zijn bekende gezichten te zien. Zo zijn naast DJ Paul Elstak en Donnie ook Rene Froger, Emma Wortelboer en S10 te vinden. Hoe het nummer gaat scoren is nog even afwachten. Dat het een écht Joost nummer is geworden, en dat hij er zin in heeft is echter al wel zeker: “Het Eurovisie-optreden wordt een full circle-experience van verdriet omzetten in euforie.”