Advertisement

De leukste bevrijdingsfestivals van 2024 op een rijtje

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

Nu de winter langzaamaan ten einde komt, is de periode van de voorpret voor het festivalseizoen echt van start gegaan. Grote festivals als Lowlands en Rock Werchter overspoelen de festivalliefhebber met heerlijke namen. Over een kleine twee maanden is het alweer tijd om de vrijheid te vieren op verschillende festivals. In dit artikel lees je welke bevrijdingsfestivals al een deel van de line-up voor 2024 bekend hebben gemaakt.

Wanneer (zo’n 75% van) de koeien al enige tijd vrolijk in de wei staan, mogen wij ook weer de festivalweides bezoeken om de vrijheid te vieren. Door heel het land zijn dit jaar meer dan genoeg bevrijdingsfestivals te vinden waar je kunt genieten van fantastische optredens van een breed spectrum aan genres.

Om te voorkomen dat je straks 1000 tabbladen open hebt staan tijdens je zoektocht naar het festival met jouw favoriete acts, hebben we alle bevrijdingsfestivals, die al (een deel van) de line-up voor 2024 bekend hebben gemaakt, op een rijtje gezet.

Bevrijdingsfestival Groningen

Er gaat niets boven Groningen. Zo luidt de slogan van de meest noordelijke provincie van Nederland. En op het gebied van festivals zit er zeker een kern van waarheid in. Met festivals als Eurosonic Noorderslag, Grasnapolsky, Paradigm Festival en Hullaballoo heeft Groningen een mooie selectie aan parels van festivals beschikbaar. Maar ook het bevrijdingsfestival dat hier plaatsvindt mogen we niet vergeten.

Voor de aankomende editie zijn al een aantal namen bekend. Zo staan onder meer Froukje en Sophie Straat op de mainstage. Daarnaast staan John Coffey, Mula B en Wie Is De Mol-deelnemer Babs eveneens op de line up. De volledige lijst van de tot nu toe bekendgemaakte namen van het noordelijkste bevrijdingsfestival in 2024 lees je hieronder:

  • Babs
  • Benwal
  • Froukje
  • John Coffey
  • Lisa Ploeger
  • Marit Nygård
  • Mula B
  • Nick Mulvey
  • Nusantara Beat
  • Shoom
  • Sophie Straat
  • The Greatest Hits
  • TikTok Tammo & Band

Bevrijdingsfestival Overijssel

Zo’n kleine 100 kilometer ten zuiden van Groningen vinden we het bevrijdingsfestival van Overijssel. Deze vindt plaats in de hoofdstad van de provincie. In Park de Wezenlanden van Zwolle kun je op 5 mei terecht om de vrijheid te vieren met grootheden als Suzan & Freek, Rondé en Chef'Special. Verder zien we nog Sticks, die begin deze eeuw met zijn formatie Opgezwolle, Zwolle omtoverde tot hoofdstap van de Nederlandstalige hiphop, op de line-up staan. Ook Ben L'Oncle Soul en Togo Allstars reizen die dag af naar het verre oosten en maken zo het tot nu toe bekendgemaakte affiche compleet.

Ook is ruimte voor lokale betrokkenheid bij het festival. Atletiekvereniging PEC 1910, legt in de nacht van 4 op 5 mei een afstand van maar liefst 86km af om het vrijheidsvuur van Wageningen naar Zwolle te brengen. Op deze manier zullen zij het bevrijdingsfestival officieel openen. Het openingsconcert wordt verzorgd door jeugdsymphonieorkest Vuurvogel met Toontje Lager & Bas Treub.

Dance 4 Liberation

In datzelfde mooie Zwolle wordt Dance 4 Liberation georganiseerd. Met een capaciteit van 35.000 bezoekers kan de organisatie een grote hoeveelheid aan festivalgangers kwijt op de Wijthemenerplas. En wanneer de feestvierders in groten getale kunnen komen, dan is dat met de festivalacts net zo. Hier is Dance 4 Liberation geen uitzondering in. Tussen de ruim 40 acts zien we onder andere Bizzey, Kriss Kross Amsterdam, Parfait. en Roxy Dekker op het affiche staan. De volledige line-up check je op de website van het festival.

In tegenstelling tot de meeste festivals tijdens Bevrijdingsdag, is Dance 4 Liberation niet gratis. Tickets zijn al enige tijd in de verkoop en de early birds zijn al uitverkocht. De Discount Tickets zijn nog wel verkrijgbaar voor €29,50. Wanneer ook deze kaarten zijn uitverkocht gaan de Regular Tickets over de toonbank. Die kaarten kosten €33,50 per stuk.

Bevrijdingsfestival Drenthe

Het lijkt wel als of de bekendmaking van de line-ups van de Bevrijdingsfestivals in 2024 gekoppeld zijn aan de zon. Want waar we in het oosten van het land altijd de eerste zonnestralen zien, krijgen we ook de eerste namen van de bevrijdingsfestivalposters voorgeschoteld. Zo valt Bevrijdingsfestival Drenthe eveneens onder de festivals die al flink wat namen bekend hebben gemaakt.

Wie onder meer met Typhoon, Merol en La Fuente een feestje wil vieren op 5 mei moet op de Baggerhuizenplas in Assen zijn. De volledige line-up check je op de website van het festival.

Bevrijdingspop Haarlem

Een van de belangrijkste bevrijdingsfestivals is in 2024 uiteraard ook weer van de partij. Bevrijdingspop Haarlem heeft weer een vingeraflikwaardige line-up neergezet. Grootheden als Kraantje Pappie, Merol en Danny Vera betreden op 5 mei het hoofdpodium in Haarlem. Op de poster van Bevrijdingspop Haarlem zien we onder meer ook Chef'Special, Mula B, Elmer, Dool en Goldkimono staan. Genoeg te zien dus. De volledige line-up check je op de website van het festival.

Dit jaar zien we een nieuw podium in Haarlem. Het Plein van de Vrijheid en het Dreefplein-podium vormen in 2024 samen het Vrijheidspodium. Hier krijgen dj’s en opkomend talent de kans om hun muzikale magie aan Bevrijdingspop Haarlem te tonen. De focus van dit podium ligt echt op jongeren. Met een passende randprogrammering kunnen jongeren van zo’n 15 tot 25 jaar zich uitstekend vermaken bij dit podium.

Aan de echt jonge vrijheidsvierders is ook gedacht. Zij kunnen terecht bij het HERO Kinderfestival-podium. Naast shows van onder meer Pim en Pom, DJ DUDE en Telekids Musicalschool zijn er ook genoeg activiteiten voor de kids. Zo kun je heerlijk rondzwieren in de zweefmolen of meesporten met de Peutergym van Kras Sport. Daarnaast kun je het Verzetsmuseum op wielen bezoeken of oud-Hollandse spellen spelen.

Bevrijdingsdag Enschede

Hoewel er normaliter hard gestudeerd, staat op 5 mei de Universiteit Twente in het teken van feest en vrijheid. Welgeteld 4 podia staan verdeeld over het terrein van de universiteit. Met acts als Antoon, Vieze Asbak en Broederliefde weet te organisatie een mooie line-up samen te stellen.

De tickets zijn voor 85% uitverkocht, dus wie dit festival bij wil wonen, zal niet te lang moeten wachten met het kopen van tickets. Voor een los ticket leg je €30,- neer. Er zijn ook nog groepstickets beschikbaar. 1 groepsticket is goed voor 5 personen waarmee je omgerekend €28,- p.p. betaalt.

Bevrijdingsfestival Nijmegen

Ook Nijmegen valt onder de bevrijdingsfestivals die hun line-up voor 2024 al deels bekend heeft gemaakt. Op 5 mei kun je in de oudste stad van Nederland genieten van optredens van onder andere Jungle By Night, KETTING (Live) en The Happy Fits. In samenwerking met het lokale poppodium Doornroosje is het programma samengesteld. Het festival wordt geopend door de winnaars van Freedom ‘S Cool Festival, dat op 23 april plaatsvindt.

Tickets voor het bevrijdingsfestival in Nijmegen kosten €10,- en zijn verkrijgbaar via de site van Doornroosje. Kinderen t/m 11 jaar hebben gratis toegang. Daarnaast zijn zij ook meer dan welkom op het Kinderbevrijdingsfestival waar zij verschillende programma’s en activiteiten, in de leeftijdscategorieën van 3-9 jaar en 9-12 jaar, kunnen doen.

Bevrijdingsfestival Utrecht

Traditiegetrouw wordt er dit jaar in Park Transwijk het bevrijdingsfestival van Utrecht georganiseerd. Op de verschillende podia die zich verdelen over het park kunnen we toffe optredens van acts als Claude, {{DeWolff} en Bankzitters verwachten. Daarnaast staan ook FAY, The Cool Quest en {Disko Disko}} op de line-up van het bevrijdingsfestival in Utrecht.

Bevrijdingsfestival Den Haag

De stad van groen-geel en de 2e kamer staat op 5 mei eveneens in het teken van vrijheid. Op het Malieveld kun je terecht voor vele optredens. Onder andere Son Mieux, Krezip en Personal Trainer zorgen hier voor muzikaal vermaak. Naast het Malieveld, in het provinciehuis, bevindt zich een ander podium genaamd het Vfonds Podium. Hier staan voornamelijk sprekers op het programma. De volledige line-up en timetable vind je op de website van bevrijdingsfestival Den Haag.

Bevrijdingsfestival Brabant

Muziekliefhebbers uit Den Bosch en omstreken, kunnen op 5 mei een feestje bouwen in Den Bosch. Het Bevrijdingsfestival Brabant wordt op de Pettelaarse Schans georganiseerd en je kunt hier genieten van optredens van Flemming, Prins S. en de Geit en Balkan Paradise Orchestra. Verder zien we Plume, néomí, Sonny Wern, Crazy Jack en Floris Keijzer op het affiche schitteren.

Claude, Flemming, Son Mieux en Wende zijn ambassadeurs van de vrijheid 2024

Ieder jaar worden ambassadeurs van de Vrijheid geselecteerd door de organisatie van het bevrijdingsfestival. Zij verdelen zich over alle officiële bevrijdingsfestivals om daar een optreden te geven. Ook maken zij op spectaculaire wijze met een helicopter hun entree op de festivals.

Dit jaar krijgen Claude, Flemming, Son Mieux en Wende de eer om zichzelf ambassadeur van de vrijheid te noemen. Vorig jaar mochten Froukje, MEAU en Tabitha deze rol vertolken.

Het Amsterdams Verbond

Andere bevrijdingsfestivals

Natuurlijk zijn er nog een boel andere bevrijdingsfestivals in 2024. Voor meer informatie van deze festivals kun je terecht op de website van het officiele bevrijdingsfestival.

  • Bevrijdingsfestival Amsterdam
  • Bevrijdingsfestival Flevoland
  • Bevrijdingsfestival Fryslân
  • Bevrijdingsfestival Gelderland
  • Bevrijdingsfestival Limburg
  • Bevrijdingsfestival Zeeland
  • Bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Naast de officiële bevrijdingsfestivals zijn er ook nog enkele andere festivals waar de vrijheid wordt gevierd. Zoalsen Liberté Liberté. Op dit festival staan acts als MISS BASHFUL X DBBD en DJ SWEET6TEEN. Ook Het Amsterdams Verbond valt niet onder de offiële bevrijdingsfestivals. Hiervoor is nog geen line-up bekendgemaakt.

Bevrijdingsfestival Fryslan Logo

Bevrijdingsfestival Fryslan 2024

Locatie
Nederland
Leeuwarden, Nederland
Datum 5 mei 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen