Hoe Avalon Emerson headliner werd

In 2023 draaide Avalon Emerson een ijzersterkte set tijdens de zaterdagnacht van Lowlands. In de Bravo was het zo druk dat er bijna niemand meer bij kon. Haar set op Dekmantel kreeg ook lovende reacties. In 2024 is de Amerikaanse een van de headliners op DGTL, maar hoe is ze tot deze status gekomen?

De vroege jaren

Avalon werd geboren in San Fransisco maar spendeerde het grootste gedeelte van haar jeugd in Arizona. Ze groeide op in een muzikaal gezin, haar moeder draaide thuis veel synthpop en met haar vader speelde Avalon gitaar. Die jamsessies namen ze ook op. Daar werd ook de basis gelegd voor een ander project van Emerson, maar daarover later meer.

Tijdens haar stage verhuisde ze terug naar San Francisco, en daar voelde ze zich meer thuis dan in het conservatieve Arizona. Avalon ontdekte daar de underground (queer)muziekscene en ging er helemaal in op. De dj begon ook zelf te draaien en in 2014 bracht ze haar eerste EP uit, ‘Pressure / Quoi!’. Emerson had de smaak toen te pakken en bracht elke maand een andere edit uit. Daarna ging het hard.

Verhuizen naar Berlijn

Op een gegeven moment was Avalon Emerson de sfeer in San Francisco zat, het paste niet meer bij haar. Vrienden vanuit de dj-scene verhuisden naar technohoofdstad Berlijn en Avalon en haar partner gingen mee. In eerste instantie werkte ze nog als software ontwikkelaar, maar vanaf 2016 is ze fulltime dj.

Haar dj-carrière in Berlijn nam echt een vlucht toen ze Avalon Emerson – Whities 006 uitbracht. Haar geluid is een smeltkroes van diverse invloeden, variërend van diepe techno en house tot meer experimentele en melodieuze elementen. Sindsdien speelde Emerson onder meer in de Berghain, Tresor en Watergate, oftewel de grootste clubs die de Duitse hoofdstad te bieden heeft. Daarna konden de grote festivals ook niet uitblijven.

Headlinerstatus

Inmiddels heeft Emerson remixes van onder meer Four Tet, Slowdive en Robyn op haar naam staan. De producties staan ​​bekend om hun melodieus-zware synths en zware percussie. Als DJ herken je Emerson aan het combineren van vele geluiden, tempo’s en genres, waarbij ze tijdens haar sets vaak meerdere lagen van nummers zwaar in een loop zette en opnieuw monteerde. Hiermee veroverde ze niet alleen het clubcircuit maar ook de festivals.

Avalon Emerson & The Charm

Avalon Emerson is niet alleen een dj, ze speelt ook in een band. & The Charm is een indiepopband, die qua muziek amper lijkt op wat ze als dj ten gehore brengt. Emerson speelt in deze band met onder meer haar partner Hunter. In 2023 stond ze met de groep op onder meer Lowlands en Into The Great Wide Open.

De groep speelt een intieme vorm van synthpop, de muziek die Avalon in haar jeugd zo vaak hoorde. De band noemt zichzelf een voertuig voor expressie en verbinding, met Emerson zingend aan het roer.

Avalon live

Mocht je de band ergens willen zien dan moeten we je helaas teleurstellen. Op dit moment zijn er geen tour- of festivaldata bekend. Avalon is dit jaar zonder band wél live te aanschouwen. Momenteel staan er tientallen dj sets in de planning. Morgen begint ze in Bristol met haar tour die voorlopig eindigt in Chicago, op het ARC Festival dat 30 augustus plaatsvindt. In de tussentijd is ze een aantal keer te zien in Nederland.

Zo is Avalon één van de headliners op DGTL 2024 dat 29 tot en met 31 maart plaatsvindt. Haar set staat gepland op zondag 31 maart. Tickets voor de zondag zijn hartstikke uitverkocht, enkel tickets voor de zaterdag met onder andere KI/KI resteren. Zondag 19 mei en zondag 28 juli kunnen we Avalon ook weer in Amsterdam verwachten, op respectievelijk Lentekabinet 2024 en Dekmantel Festival 2024.