Advertisement

Internationale Vrouwendag: bijzondere vrouwen op de festivals in 2024

Photo: Tyrone Lebon

Op Internationale Vrouwendag vieren we vrouwen van over de hele wereld. Welke fantastische vrouwelijke acts kunnen we dit jaar zien op de festivals? We doen een bescheiden greep uit de grote groep van bijzondere vrouwen die op de festivalposters van 2024 staan.

Sugababes

Een grote smaakmaker op de posters van onder meer Lowlands en Pukkelpop: Sugababes. Na de plaat Sweet 7 die in 2010 uitkwam bleef het ruim een decennium muzikaal gezien vrij stil rondom de babes. Er waren wat wisselingen van de wacht binnen de groep en de dames lasten een pauze in om aan soloprojecten te werken. Tussen 2011 en 2015 vormden de drie oorspronkelijke Sugababes samen de nieuwe groep Mutya Keisha Siobhan (MKS), naar hun voornamen. Het grote comeback-optreden van de groep in de originele bezetting vond plaats in 2018. Vier jaar later verscheen het album The Lost Tapes. De nummers hiervan waren al bijna tien jaar eerder opgenomen, maar nooit uitgebracht. In 2023 stond de meidengroep in Paradiso en op Milkshake, dit jaar spelen de dames in Biddinghuizen, Kiewit en nog een sloot andere festivals. Met hits als ‘Push The Button’ en ‘About You Now’ wanen we ons deze zomer weer helemaal terug in de zeroes.

Avril Lavigne

Nog een legendarische zeroes-act die in 2024 op het podium terugkeert is Avril Lavigne. De afgelopen jaren was het rondom haar echter minder stil dan bij Sugababes. De Canadees-Franse zangeres brengt regelmatig singles en albums uit. Tussen 2013 en 2018 wordt het wat stiller: Avril kreeg namelijk te horen dat ze lijdt aan de ziekte van Lyme. Hierover schreef ze het nummer ‘Head Above Water’, een single op het gelijknamige album dat in 2019 verscheen. Drie jaar later brengt ze Love Sux uit. Haar meest gestreamde hits komen echter toch uit de jaren nul. Op onder meer Rock Werchter en Pinkpop kun je naar hartenlust meeschreeuwen met ‘Sk8er Boi’, ‘Complicated’ en ‘Girlfriend’.

Photo: Tyrone Lebon

Dua Lipa

Ze werd jarenlang online gepest met haar manier van dansen. Tijdens haar Future Nostalgiatour pakte Dua Lipa haar haters terug door haar virale TikTok-dansje, waar ze zo vaak om was uitgelachen, gewoon in haar choreografie op te nemen. De zangeres brengt in 2024 haar derde album uit, waarop ze qua geluid een nieuwe weg inslaat: die van de psychedelische jaren zeventig. Met succes: single ‘Houdini’ staat al wekenlang in de hitlijsten en het pas verschenen ‘Training Season’ wacht waarschijnlijk hetzelfde lot. De exacte datum waarop de plaat uitkomt is nog een verrassing, maar het lijkt heel aannemelijk dat bezoekers van Rock Werchter, Mad Cool en NOS Alive live getrakteerd worden op het nieuwe materiaal.

KI/KI

Van draaien voor een lege zaal op de zolder van een club in Den Haag tot acht uur lang headlinen op ADE 2023: in een paar jaar tijd heeft de Nederlandse dj KI/KI het ver geschopt. Haar mix van 90’s rave en trance zorgt voor zweterige dansvloeren, op zowel festivals in Nederland als tijdens haar huidige tour door de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft ze ook haar eigen label slash opgericht, staan er zes EP’s op haar naam en is ze een van de meest toonaangevende en populaire dj’s in Nederland. In 2024 staat KI/KI op onder meer DGTL, Melt en Best Kept Secret.

The Last Dinner Party

Deze relatief nieuwe band uit Londen ontstond in 2021. De inspiratie voor de naam van The Last Dinner Party kwam van het idee van een losbandig etentje met een groot, hedonistisch banket, zo eentje die je op oude schilderijen ziet. Dat ‘barokke’ vind je ook op de hoes van debuutalbum Prelude To Ecstasy dat afgelopen februari verscheen. Ook hoor je het in de muziek terug: indierock gecombineerd met elementen uit de klassieke muziek. De meeste bandleden bespelen minimaal twee instrumenten. Lizzie Mayland en Emily Roberts spelen naast gitaar ook fluit, wat bijdraagt aan het klassieke geluid. Vorig jaar speelden de vrouwen op Glastonbury en Latitude. Deze zomer vind je The Last Dinner Party onder meer op Down The Rabbit Hole.

Dagny

De Noorse zangeres Dagny begon met liedjes schrijven door een opdracht op school. Haar leraar en familie moedigden haar aan om ermee door te gaan en op te treden in haar eigen stad. Ze verzorgde het voorprogramma van Elton John en Sting en speelde op Isle of Wight. Erna kreeg ze het gevoel dat haar carrière nergens toe leidde en besloot te gaan studeren. Na een halfjaar moedigde haar familie haar aan toch door te gaan met muziek. Dagny brak door met indiepopnummer ‘Backbeat’ en bracht een serie succesvolle singles uit. Haar nummer ‘Love You Like That’ was de basis voor Katy Perry’s ‘Never Really Over’. Debuutalbum Strangers / Lovers verscheen in 2020 en staat vol pop met indie-, dance-, electro- en disco-invloeden. De opvolger verschijnt dit jaar, onder het label dat ze ook nog tussendoor zelf heeft opgericht. Dagny staat in 2024 op Pinkpop en Sziget.