PJ Harvey: een icoon op de festivalweides van 2024

Down The Rabbit Hole 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Al ruim 30 jaar is PJ Harvey oftewel Polly Jean Harvey een icoon in de muziekwereld. Van spraakmakende clips naar een topless cover in een muziektijdschrift, ze deed het allemaal. Maar natuurlijk kennen we haar vooral van haar geweldige muziek die steeds evolueert en zich ergens tussen rock, indie, blues en folk bevindt. We zien haar in 2024 veel terug op de festivalweides, maar wat weten we eigenlijk van haar oeuvre?

PJ Harvey staat komende festivalzomer onder andere op Primavera Sound, Best Kept Secret, Rock Werchter en Rock en Seine. Daarmee maakt ze deel uit van een prachtige combinatie van Europese festival affiches. Ga jij haar dit jaar zien? We nemen je mee door belangrijke gebeurtenissen in haar 3 decennia lange muziekcarrière.

PJ Harvey – ‘ Down By The Water’

To Bring You My Love

Al eerder beklom Harvey de bühne met haar eerdere bands. Ook speelde ze shows met Automatic Dlamini. Waarmee ze later met die ex-drummer en een gitarist PJ Harvey oprichtte. In 1995 was daar het derde studioalbum waarmee ze gelijk een doorbraak forceerde. Het nummer ‘Down By The Water’ wordt snel opgepakt door onder andere MTV, waardoor ze enorm populair wordt. Harvey kruipt bij deze track in de huid van een labiele moeder die haar dochter lijkt te verdrinken in een riviertje. Een heftig (maar fictief) onderwerp, waarbij ze gelijk een imago heeft gecreëerd waar ze later maar lastig vanaf komt.

Uh Huh Her

Uh Huh Her is het zesde studioalbum van PJ Harvey, uitgebracht in 2004. Dit album is opmerkelijk vanwege haar rauwe en minimalistische benadering, tevens speelt Harvey bijna alle instrumenten zelf en treedt ze op als producer. De tracks variëren als van ouds enorm met onderwerpen over liefde, verlangen en zelfreflectie. De teksten zijn persoonlijk en doordrenkt met Harvey’s kenmerkende poëtische stijl. Dit album wordt vaak geprezen om de authenticiteit. Uh Huh Her toont Harvey op haar meest compromisloze en gedurfde momenten.

Tiny Desk Concert

PJ Harvey’s Tiny Desk Concert

In juli 2023 heeft Harvey haar tiende album uitgebracht: I Inside the Old Year Dying. Haar recente Tiny Desk Concert, belichaamt (met een aantal van haar nieuwste nummers) haar tijdloze artistieke kracht en blijvende relevantie. Tijdens dit optreden laat Harvey haar veelzijdigheid zien, met een indrukwekkende reeks nummers die variëren van intieme ballads tot krachtige rockers. In een interview met Rolling Stone zegt ze dat haar zang nog nooit zo mooi is geweest en dat haar leeftijd haar stem op een mooie manier verandert.

PJ Harvey

Waarom je PJ Harvey in 2024 moet zien

PJ Harvey staat echt bekend om haar constant veranderende muzikale stijl. Ze gebruikt elementen uit verschillende genres en combineert deze met experimentele klanken. Haar creativiteit en albums die steeds in stijl verschillen zijn daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast zijn de teksten van Harvey poëtisch, introspectief en een beetje provocerend. Hiermee beïnvloedt zij al jarenlang andere muzikanten.

Als je haar al eens eerder hebt gezien, weet je dat ze graag energieke shows geeft. Haar charisma en theatrale aanwezigheid zorgen voor een meeslepende show waarin je helemaal meegenomen wordt in haar verhalen. Haar optredens komen het beste uit de verf in een intieme setting. De keuze door de organisaties om haar op de TWO en in de Barn te plaatsen op respectievelijk Best Kept Secret 2024 en Rock Werchter 2024 zal dan ook een meesterzet blijken. Wat ons betreft is de term must see hier volledig op haar plaats.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Kopen