538 Koningsdag 2024 kleurt oranje maar gaat gebukt onder technische mankementen

538 Koningsdag 2024
Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Heel zingend Nederland begeeft zich op Koningsdag naar het Chasséveld in Breda. Maar 538 Koningsdag 2024 dreigde gisteren meerdere keren in het water te vallen door talloze logistieke problemen.

Maar liefst veertigduizend festivalgangers komen op 538 Koningsdag 2024 samen om te proosten op de verjaardag van de koning. Aan aankleding van zowel bezoekers als evenement geen gebrek; iedereen ziet er op zijn best uit met knaloranje leeuwenpakken, kleurrijke hoofddeksels en de vlag van de Lage Landen op het gezicht geklad. Ook het indrukwekkende podium, kenmerkend voor het feest in Breda, springt meteen in het oog. Met draaiknoppen en meters die aangeven hoe hard het feestje losgaat lijkt de stage op een uitvergrote muziekinstallatie.

Pinstoring op pin-only feest

Alle ingrediënten voor een goede verjaardag lijken aanwezig op 538 Koningsdag 2024. In theorie, want zodra het enthousiasme van alle feestelijk uitziende gasten en terrein is ingedaald, begint het logistieke gestruikel bij het halen van een biertje. De mensenmassa bij de barren en eettentjes wordt steeds groter. Als organisatie, maar ook als bezoeker vrees je ervoor: een pinstoring die het volledige pin-only evenement platlegt. “Maar niet getreurd, want het zonnetje schijnt,” roept de presentatrice om.

Gelijk heeft ze zeker, maar de meeste bezoekers zitten er niet op te wachten. Het anderhalf uur durende probleem leidt tot veel frustratie en gevloek. Incidenteel komen festivalgangers de rij uit – met zowel een blije als vermoeide blik op de snuit – met meteen één of meerdere traytjes bier, ‘want je wil niet weer een half uur in de rij staan’. Daar tik je dan meteen voor elk drankje nog twee euro extra aan statiegeld af, want iedereen krijgt bij binnenkomst één recycle token.

538 Koningsdag
Een zwarte balk blokkeert tijdelijk het beeld op de schermen. Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Opgelost… of niet?

Nu iedereen een drankje in zijn hand heeft en de proost op Willem-Alexander kan plaatsvinden, lijkt het feest echt te gaan beginnen. Er wordt vrolijk meegezongen met hits van Son Mieux en Bankzitters en er zijn genoeg groen-paarse serpentines, vuurwerk en fonteinen voor het echte verjaardagsgevoel. Maar wanneer iedereen tegelijkertijd zijn drinken haalt, komt de nood naar een toiletbezoek ook voor velen op hetzelfde moment. Een nieuwe logistieke uitdaging betreedt het terrein met rijen van een half uur, ditmaal bij de wc’s.

Als een soort plaaggeest wordt het festival getreiterd door continue problemen. Officieel is de pinstoring verholpen, maar er blijft tot het einde van de feestdag op verschillende plekken gedoe ontstaan bij het afrekenen van eten of drinken. Daarnaast vallen de grote beeldschermen op het podium meerdere malen uit of is er een zwarte balk te zien. De pijnlijkste logistieke fout zit in de intro van La Fuente. Met een spannende melodie en effecten op de schermen luidt hij zijn set in. Maar nog voordat hij een nummer heeft gedraaid, wordt de introductie onderbroken door de audio van twee reclamespots. Auw.

Koninklijk gedans

De logistiek hangt als een bui over het Oranjefeest en de muziek heen. Met meer dan veertig artiesten op de line-up, moeten de voetjes op een gegeven moment wel een keer van de vloer komen, toch? Gelukkig breekt de feeststemming, hoe verder de dag vordert, steeds meer door de wolken heen. Het is soms even schakelen met één podium en zoveel artiesten. Zit je er net lekker in bij Bizzey of Krezip, staat de volgende act al te popelen om een kwartier het publiek in Breda te vermaken. Anderzijds hoef je daardoor gelukkig ook niets te missen van het programma.

Het feit dat alle veertigduizend bezoekers naar dezelfde show kijken, levert meerdere momenten op waarop het publiek collectief ontploft. Wanneer Gerard Joling de eerste deuntjes van ‘Europapa’ inzet (‘Joost Klein, veel succes op het Eurovisie Songfestival!’) kan niemand stil blijven staan. De dj-set van Prins Floris van Oranje, die in de ochtend nog in Emmen was, is verre van baanbrekend, maar zijn enthousiasme is zo aanstekelijk dat je wel mee moet doen.

Bij ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker en ‘Hyperventilatie’ van Antoon gaan voltallige vriendengroepen op in de muziek. De grootste fanclub is aanwezig voor Roxy Dekker, die zelf ook onder de indruk lijkt van alle bezoekers die haar hits woord voor woord scanderen. En wanneer de zon ondergaat, komen de shows van Lucas & Steve en Snollebollekes nog beter tot hun recht. Breda heeft zeker gedanst op 538 Koningsdag 2024, maar er mag hier en daar nog wel aan de choreografie gewerkt worden.

538Koningsdag Logo

538Koningsdag 2024

Locatie
Nederland
Breda, Nederland
Datum 27 april 2024
Line-up
Antoon
Bankzitters
Chris Deluxe
Tickets Niet meer beschikbaar.