Afgeladen Zuiderpark zorgt voor een heerlijke NMNH Kingsday 2024

Koningsdag staat al jaren lang in het teken van oranje tompoucen, het kopen en verkopen van oude troep en festivals. In elke stad zijn tijdens de verjaardag van onze koning tientallen festivals te vinden, en zeker in zijn hometown Den Haag, wordt deze heugelijk dag goed gevierd. Laat daar net NMNH Kingsday 2024 plaatsvinden, waar zo’n 10.000 festivalgangers het Zuiderpark omtoveren tot de leukste kringverjaardag van het jaar.

Tijdens Koningsdag gaat de aandacht vaak naar grote spelers als 538 Koningsdag en Oranjebloesem wanneer we het over festivals hebben. Echter, er vinden nog zat andere parels van festivals plaats op de verjaardag van de koning. Zo ook NMNH Kingsday 2024. Met het Zuiderpark als festivalgrond organiseert NMNH Festival in samenwerking met Wavy Events NMNH Kinsday 2024. 2 stages, 10 uur en 13 acts die het feest compleet maken.

Battle of the Beats

De focus van NMNH Festival ligt normaliter voornamelijk op hardtechno, maar door de samenwerking met Wavy Events kan er ook flink gehoused worden op NMNH Kingsday 2024. Wat ertoe leidt dat de ene tent in het teken staat van beuken tot je erbij neervalt, terwijl je in de andere tent terecht kan voor de melodieuze beats. Maar de grote vraag is natuurlijk: In welke tent kun je de verjaardag van onze koning het best vieren?

Om dit goed te kunnen onderzoek, besteden wij onze koningsdag al pendelend tussen de NMNH tent en de Wavy stage.

De NMNH hard technotent

Al vroeg op de dag wordt de toon hier gezet. Het is wel duidelijk wat de bedoeling is van deze stage. Een BPM die je op de Duitse snelweg waant, knalt door je oordoppen en stilstaan is absoluut geen optie. Om 14 uur is Cynthia Spiering al aan de beurt. Ondanks dat de tent nog halfleeg staat en het aanwezige publiek nog niet helemaal hersteld is van de avond ervoor, lijkt de Rotterdamse dj er zin in te hebben. Op hoog tempo ramt ze de ene knaller na de andere door de speakers.

Terwijl Cynthia Spiering onze kater wegspoelt begint de tent steeds voller te raken. Inmiddels wordt al op verscheidene plekken in de tent flink gedanst. Tegen het einde van haar set horen we af en toe snoeiharde hardcorebeats die niet zouden misstaan op een festival als Deqon1, maar veel meer dan wat teasers krijgt het publiek niet voorgeschoteld. Wellicht was het simpelweg nog iets te vroeg voor het publiek van NMNH Kingsday 2024.

Daarna is het de beurt aan Stan Christ. De Hagenees speelt een thuiswedstrijd en dat blijkt ook wel. Al is het pittig om Cynthia Spiering te overtreffen, teleurstellen doet de dj zeker niet. Ook hier zit het tempo er lekker in. Tijdens de laatste paar minuten van zijn set krijgen we nog een heerlijke techno remix van Goldbands ‘Mijn Stad’ en ‘You & Me’ voorgeschoteld. Een mooie groengele toevoeging aan de dag die voornamelijk oranje kleurt.

Aan het begin van de avond mag Cera Khin aantreden. Door de schattige kattensleutelhanger aan haar USB-stick verwacht je op het eerst oog wellicht geen knallers met het equivalent van 1000 klopboren, maar ook zij weet dondersgoed wat de bezoekers van haar verwachten; vol gas, alsof we in een aflevering van Wegmisbruikers zitten. Toch lijkt ze tijdens het eerste deel van haar set nog een beetje op zoek te zijn naar wat het publiek precies nodig heeft. Maar na een klein halfuurtje heeft ze dat duidelijk gevonden en bespeelt ze het publiek met haar muzikale magie.

Als een na laatste is het de beurt aan publieksfavoriet Alignment. De NMNH tent is volledig gevuld, wat zijn populariteit nog maar eens bevestigt. Ook zien we voor het eerst lasers over en weer schieten door de tent. Dit in combinatie met gigantische beukers, draaiskills van de Duitser en de af en toe ietwat verontrustende visuals maken deze koningsdag compleet.

De Wavy housetent

Dat het BPM hier een stuk lager ligt, betekent niet dat je hier niet uit je plaat kunt gaan. Dat blijkt wel wanneer we de Wavy stage betreden. Doordat de tent doorzichtig is, is het hier een stuk lichter wat zorgt voor een minder grimmige sfeer die goed past bij deze muziek. Zeker wanneer de zon begint de schijnen lijkt menig festivalganger hier volop van te genieten.

Het duurt echter wel iets langer voordat deze tent vol loopt. Pas tijdens de tweede helft van de set van Prunk is de Wavy stage goed gevuld en wordt er al lekker gedanst. Ook opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van dit publiek wat hoger lijkt te liggen dan in de NMNH tent. Wellicht dat dit heeft te maken met de populariteit van hardtechno op TikTok.

Vervolgens mag Samuel Deep aantreden. Dat de beste man de nodige ervaring met zich meebrengt wordt snel duidelijk. Het publiek eet, al dansend, uit zijn hand. Natuurlijk verwachten we niets anders op NMNH Kingsday 2024 van iemand met de Berghain Panoramabar en Ibiza op z’n cv.

De wisselvallige regenbuien zorgen voor een volledig afgeladen tent. Ook bij TOMAN staat het bomvol. Al blijft er overal genoeg dansruimte over waardoor we niet als een stel plofkippen zonder beweegruimte staan opgehokt. Het tempo ligt inmiddels al wat hoger. Melodieuze knallers halen de innerlijke So You Think You Can Dance-deelnemer in ons naar boven en er wordt flink gepiekt alsof we allemaal bovenop een kerstboom staan.

Conclusie

Beide stages hebben z’n eigen charmes. De tenten zijn goed aangepast op de stijl van de muziek wat een bijpassende voor een sfeer zorgt. Dat je bij beide podia op uitstekende wijze koningsdag kunt vieren, kunnen we zeker als feit bestempelen. Het is natuurlijk net welke muziek en sfeer je meer ligt. Wat onze koning betreft zien we hem toch eerder op de Wavy stage z’n verjaardag vieren, maar zeker weten doen we natuurlijk niet. Misschien dat er wel een doorgewinterde Duitse technobunker-raver in hem schuilt.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel