Opwarmen voor Rock Werchter 2024: The Blaze zet AFAS Live in vuur en vlam

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

In aanloop naar de festivalzomer, met o.a. Rock Werchter 2024 op het programma, is The Blaze momenteel bezig met een zaaltour om hun meest recente album te presenteren aan het grote publiek. Bij de productie van JUNGLE is de live ervaring uitgangspunt geweest en die belofte wordt in een uitverkochte AFAS Live ingelost. Het Franse duo weet met een combinatie van auditief én visueel spektakel het Nederlandse publiek om de vinger te winden.

Net als met eten, film en romantiek, geldt ook voor dansmuziek dat de Fransen het op een manier doen, dat je het gevoel krijgt het niet serieus genoeg te nemen. Of gewoon verrast worden dat het ook zó kan. Terwijl tegenwoordig veel van de grotere elektronische acts overdreven overvloedig zijn geworden in hun shows, heeft The Blaze een concept bedacht dat beats en beeld op een andere – meer subtiele – manier verenigt.

Prelude

Op het podium, omringd door vijf rechthoekige ledschermen die de gehele show in beweging blijven, staan de twee heren tegenover elkaar, ieder met eigen techniekopstelling. Door de felle belichting richting het publiek, wordt het duo haast weggedrukt in anonimiteit. Het concept wordt ondersteund door een verzameling zachte achtergrondvideo’s, allemaal heel natuurlijk en suggestief.

Het duo trapt af met ‘HAZE’ en de daarmee gezongen zin ‘Come with me. We’d run away tonight.’ verwelkomt de toeschouwers in de anderhalf uur durende set. Wanneer ‘HEAVEN’ daarop volgt, is de eerste echte golf van euforie in het publiek haast grijpbaar. De voetjes gaan echter pas werkelijk van de vloer als vervolgens ‘EYES’ wordt ingezet.

The Blaze Setlist AFAS Live, Amsterdam, Netherlands 2024

Point of no return

The Blaze viert het laatste album uitbundig tijdens de liveshow. Zeven van de tien nummers die de langspeler kent, komen voorbij in de setlist. De ledschermen blijven in beweging en laten tal van afbeeldingen van gezichten, manen, bomen en vuur zien. Bij nummers als ‘QUEENS’, ‘Virile’ en ‘TERRITORY’ worden we ook nog getrakteerd op beeldfragmenten uit de bijbehorende videoclips.

Het publiek in de AFAS Live lijkt gemakshalve in twee groepen te verdelen: de een met het mobieltje in de lucht in de hoop de ervaring op video te kunnen vastleggen. De ander in een soort trance door het consumeren van de mantra-achtige muziek (en songteksten) in combinatie met de met zorg uitgezochte beelden.

Climax

“Imagine a place where no one can stop dancing…” leidt de climax van de show in. Een ware ode aan de ravecultuur is het gedicht uit de videoclip van ‘MADLY’ – afkomstig van het laatste album JUNGLE. Alhoewel dit al voor een hoogtepunt op zich zorgt, volgt de apotheose bij de setcloser ‘DUST’, tevens afsluiter van JUNGLE. Geluid, beeld én lasers razen steeds sneller en harder door de zaal en leidden tot een perfect getimede climax – exact anderhalf uur na de start van de reis.

De muziek tijdens de show voelt uiterst zorgvuldig, van de strenge pianoakkoorden van ‘QUEENS’ tot de dalende gitaarnoten van ‘PLACES’. Beide mannen zingen met een lage, vervormde stemvermomming die niet altijd bij de liedjes past, maar wel onderscheidend is voor The Blaze; vocaal raakt het duo elke noot. Ze spelen tot het einde van de avond met het mixen hun eigen liedjes, maar slagen erin hun identiteit te behouden.

The Blaze

The Blaze zijn Jonathan en Guillaume Alric, twee neven die in Parijs wonen; een duo dat muziekvideo’s maakt die net zo goed zijn als films. En precies daar ligt hun onderscheidende element: het samensmelten van beeld en geluid voor een full experience, zowel visueel als muzikaal. In 2016 won hun debuutvideo ‘Virile’ de UK Music Video Award voor Beste Alternatieve Video. Dit volgden ze al snel op met hun debuut-EP Territory. De titeltrack met begeleidende videoclip vergrootte hun populariteit nog verder, waarbij de oprechte cinematografie en het verhaal alom goede kritieken ontvangt.

Ze vestigen zich twee jaar later met hun debuutalbum DANCEHALL en de band slaagt erin om over de Franstalige grenzen heen te gaan en treedt zelfs op tijdens Coachella in 2018. Terwijl ze dat jaar de wereld rond touren, ontstaat de inspiratie voor het nieuwe album JUNGLE; een productie dat volledig gericht is op de live ervaring. Komende zomer zijn er nog meerdere kansen om deze ervaring op te doen. The Blaze zal namelijk nog o.a. Rock Werchter 2024, Main Square 2024 en Lollapalooza Berlin 2024 aandoen.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen