De speelse beet van Vampire Weekend is alles wat Primavera Sound 2024 nodig heeft

Vampire Weekend Primavera Sound Barcelona 2024 © Sergio Albert

Zestien jaar na hun debuut in Parc del Fòrum staat Vampire Weekend als exclusieve hoofdact op Primavera Sound 2024. Van mondharmonica tot viool – Ezra Koenig en co. zorgen voor een tot in de puntjes uitgewerkte muziekervaring.

Wie woensdag al in de startblokken stond en aanwezig was bij het openingsfeest van Primavera Sound 2024, had de Vampire Weekend frontman kunnen spotten bij het optreden van Phoenix. Daar onthoofde Koenig – redelijk uit het niets – zijn collega Thomas Mars. Een ruzie tussen twee mythische wezens, meer vragen zullen we daar niet over stellen. Mars warmde het publiek al lichtjes op door te benadrukken dat Koenig, ditmaal met zijn eigen band, donderdag op het programma staat.

Of het komt door het toneelspel een dag eerder, de lovende recensies van de nieuwe plaat, of fans van de eerste minuut, weten we niet, maar het vak voor het hoofdpodium is goed gevuld. Een overwinning op zichzelf, want de vampieren moeten de strijd afleggen tegen onder andere L’Impératrice en Beth Gibbons die tegelijkertijd spelen.

Vampire Weekend Primavera Sound Barcelona 2024 © Sergio Albert

Kunst in het kwadraat

Het lijkt voor een seconde dat we een relaxte show tegemoet gaan met opener ‘White Sky’. “Niets daarvan,” moet Vampire Weekend hebben gedacht en schudt met opvolger ‘Holiday’ het publiek vakkundig wakker. Een sunset slot op Primavera Sound was qua programmering niet de meest logische keuze, maar had de band zeker niet misstaan. Dankzij de donkere lucht worden de nummers nu echter ondersteund met prachtige visuals. Kunst in het kwadraat, want door de schilderijen op het scherm voelt het alsof de vampieren de muziek voor een tripje naar het museum verzorgen.

Opvallend is dat alleen bij de opening twee tracks van hetzelfde album (Contra uit 2010) achter elkaar gespeeld worden. De setlist is dan ook in vrijwel perfecte verhouding. Met vier liedjes per plaat is er voor fans van het oude en nieuwe werk genoeg evenwicht. Contra en Father of The Bride trekken aan het kortere eind en moeten het echter met ‘maar’ drie nummers doen. De ruimte die zij daarmee creëren, vult de band op met een uitgebreide versie van SBTRKT’s NEW DORP. NEW YORK.

Vampire Weekend Primavera Sound Barcelona 2024 © Sergio Albert

Bombastisch

Het optreden op Primavera Sound 2024 is voor Vampire Weekend dus geen try-out van het nieuwe album. Ondanks dat nummers als ‘Connect’ en ‘Gen-X Cops’ nog niet vaak live vertoond zijn, laten de meest recente liedjes een blijvende indruk achter tijdens de set. De nummers van Only God is Above Us voelen meeslepend, bombastisch en nóg vollediger dan op de plaat. Het refrein van de single ‘Capricorn’ blaast zo overweldigend door de speakers dat zelfs het Spaanse zeebriesje kippenvel krijgt.

Niet alleen de mix in albums, maar ook het verschil in tempo zorgt ervoor dat de één uur en 25 minuten durende show van begin tot eind pakkend blijft. Op bijna elk liedje kan gedanst worden, maar hoe snel je je voeten moet bewegen, is per track net even anders. Bij het eveneens nieuwe nummer ‘Classical’ krijgt het publiek wat inspiratie. De danser uit de videoclip verschijnt in een zwarte tank top op het podium en trekt zijn beste moves uit de kast. De ietwat stijve menigte kan daar nog wel een puntje aan zuigen.

Vampire Weekend Primavera Sound Barcelona 2024 © Sergio Albert

Muzikaal-multi-dimensionaal

Maar wat naast dans en kunst de echte overhand neemt tijdens de headlineshow, is het indrukwekkende muzikale spektakel. Bandleden wisselen van het ene naar het andere instrument om zo alle klanken live te kunnen produceren. Een lust voor het oor voor fans die elk geluidje op het podium gemaakt zien worden. Uit het publiek klinkt gejuich zodra de saxofoon, de mondharmonica of de viool in beeld komen. En terecht, want het zijn de kleine elementen in de nummers die de luisterervaring zo groot maken. Van de pianobridge in ‘Harmony Hall’ tot de vervormde zang in ‘Diane Young’; wij durven de live-ervaring wel muzikaal-multi-dimensionaal te noemen. Dankzij de band die een (vampieren)tandje meer levert.

Het publiek ziet ook hoe hard de band knutselt aan de nummers op het podium. In de tweede helft van de set krijgt Vampire Weekend daarvoor hun welverdiende beloning. De festivalgangers durven steeds meer te los te komen. Er worden bewegingen in de strijd gegooid die soms net zo randje absurdistisch zijn als sommige Vampire Weekend nummers. Je kan ook niet anders bij het hitblokje ‘Diane Young’ – ‘Cousins’ – en uiteraard ‘A-Punk’. ‘Oxford Comma’ kan rekenen op een collectieve verwerping van de grammaticaregels. Als afsluiter doet iedereen luidkeels mee in de sing-a-long van ‘Ya Hey’. Wij balen dat er niet meer Europese festivalshows op de planning staan; duizenden mensen die in hun beste Chipmunk-stem proberen te zingen, is toch wel de echte festivalervaring.

Bekijk de hele setlist van Vampire Weekend op Primavera Sound 2024 hieronder.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +91 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.