Advertisement

Festivalorganisator Live Nation wordt aangeklaagd door de Verenigde Staten

Photo: Rob DeMartin

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt het bedrijf Live Nation aan in verband met hun monopolie positie. Live Nation is de grootste concert- en festivalorganisator ter wereld, de Nederlandse tak heet Mojo en organiseert onder meer Lowlands, Pinkpop en Down The Rabbit Hole.

Live Nation ligt al lange tijd onder vuur, met name in de Verenigde Staten na een enorm fiasco bij de laatste tour van Taylor Swift en een rel rondom dynamische ticketprijzen bij Bruce Springsteen. Het bedrijf krijgt de kritiek te veel macht te hebben, omdat ze niet alleen evenementen organiseren, maar ook eigenaar zijn van ticketingbedrijf Ticketmaster én van vele evenementlocaties.

In de rechtszaak beweren het ministerie van Justitie en 29 staten (waaronder New York, California en Texas) dat Live Nation en Ticketmaster zich schuldig hebben gemaakt aan verschillende vormen van concurrentiebeperkend gedrag, waaronder vergeldingsmaatregelen tegen andere promotors en locaties die met hun concurrenten hebben samengewerkt; het uitsluiten van concurrenten met langdurige, exclusieve ticketcontracten; het beperken van de toegang van muzikanten tot locaties voor live-evenementen, en het strategisch verwerven van kleinere, onafhankelijke bedrijven die Live Nation naar verluidt als een bedreiging voor zijn dominantie zou beschouwen.

In de Verenigde Staten is de eis van het ministerie dat Live Nation en Ticketmaster niet langer één bedrijf mogen zijn. Die eis komt 14 jaar nadat de twee juist samen werden gevoegd. Daar werd destijds akkoord mee gegaan op voorwaarde dat Live Nation de concertzalen niet onder druk zou zetten om de ticketverkoop via Ticketmaster te laten gaan. Maar daar is dus wel sprake van, volgens de autoriteiten.

Nederland

In de Verenigde Staten wordt geschat dat 80% van de ticketeting-industrie in handen is van Live Nation/Ticketmaster, plus 60% van alle concert- en festivallocaties. In Nederland liggen die percentages lager, maar ook hier heeft het bedrijf een flink machtige positie.

Live Nation is hier actief onder de naam Mojo, en organiseert festivals als Pinkpop, Lowlands en Down The Rabbit Hole. Daarnaast zijn ze eigenaar van Ticketmaster, en van zalen als de AFAS Live en Ziggo Dome. Ook hier luidt de kritiek vanuit de industrie steeds vaker dat het partijen van buitenaf bijzonder lastig wordt gemaakt om iets te organiseren door exclusiviteitscontracten die artiesten of zalen hebben met Mojo. Ook vanuit het publiek loopt de spanning af en toe op, bijvoorbeeld toen Ticketmaster vorig jaar hoge servicekosten vroeg op de doorverkoop van Lowlands-tickets, of tijdens de doorlopende oorlog die het bedrijf voert met doorverkoopplatform TicketSwap.

In België worden onder meer Rock Werchter en Pukkelpop georganiseerd door Live Nation Belgium. Ook zijn ze eigenaar van het Sportpaleis en de Lotto Arena.