TicketSwap maakt doorverkoop Ticketmaster’s mobile only-tickets mogelijk

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

TicketSwap slaat een nieuwe slag in de strijd met Ticketmaster. Lange tijd maakten ‘mobile only’-tickets van Ticketmaster het lastig om tickets te verkopen buiten hun eigen platform, maar TicketSwap heeft er nu toch een oplossing voor gevonden. Dat betekent dat kaarten voor onder meer Lowlands, Pinkpop en Down The Rabbit Hole nu toch weer worden aangeboden kunnen worden via TicketSwap en andere doorverkoopplatforms.

Update: In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over een loophole dat TicketSwap gevonden zou hebben. In een schriftelijke reactie verduidelijken zij dat het geen loophole betreft, maar een werkwijze die Ticketmaster sinds kort bewust toelaat. Dat is opmerkelijk, want in de zomer van 2022 verbood Mojo de doorverkoop van mobiele tickets nog expliciet. Een jaar later zijn ze daar van teruggekomen, en is toegezegd dat doorverkoop via externe platforms toegestaan is via de doorstuurfunctie van Ticketmaster. Dat is ook terug te lezen op hun FAQ.

‘Mobile only’-tickets konden moeilijk worden doorverkocht, omdat je de tickets alleen in de Ticketmaster-app kan bekijken in de vorm van een telkens wisselende QR-code. Maar TicketSwap heeft een manier gevonden waarmee het toch weer mogelijk wordt deze mobile-only tickets te verhandelen via hun platform. Het werkt als volgt:

  • Verkopers kunnen via TicketSwap een advertentie aanmaken voor een mobile-only ticket dat zij willen verkopen.
  • Om te bewijzen dat de verkoper daadwerkelijk een ticket heeft, moeten zij een screenshot van de QR-code uploaden naar TicketSwap. Deze QR-code wijzigt dus later en zal geen entree geven tot het event, maar dat maakt voor de bewijsvoering niet uit.
  • In een latere stap wordt de verkoper gevraagd om het mobile only-ticket via Ticketmaster door te sturen naar een uniek e-mailadres van TicketSwap. Daardoor komt het ticket dus op het Ticketmaster-account van TicketSwap.
  • De advertentie verschijnt vervolgens op dezelfde manier als altijd op TicketSwap en kan gekocht worden door geïnteresseerde kopers. Dezelfde servicekosten gelden als bij alle andere TicketSwap-aankopen.
  • Zodra een koper een Ticketmaster mobile only-ticket koopt via TicketSwap, moet ook hij zijn Ticketmaster-gegevens invullen bij TicketSwap.
  • Na het afronden van de transactie bij TicketSwap, transfert TicketSwap het mobile only-ticket naar het Ticketmaster-account van de koper. De koper heeft zo het ticket in zijn ticketmaster-account en kan met de Ticketmaster-app naar binnen.

Goed nieuws?

Best wat extra moeite dus, maar daardoor zijn mobile only-events van Ticketmaster nu voor het eerst in lange tijd weer te vinden op het platform van TicketSwap.

Of we er als consument echt beter vanaf zijn? Het Ticketmaster-resale platform kent op dit moment drie grote nadelen:

  • Het is niet mogelijk om alerts in te stellen voor tickets die je zoekt, waardoor je niet weet wanneer er kaarten beschikbaar zijn. Je moet dus zelf constant checken.
  • Het is niet mogelijk om een eerder verkocht ticket nogmaals te verkopen via de Ticketmaster resale. Daardoor blijft het een risico om te kopen via de Ticketmaster resale, omdat je niet meer van je ticket af kan mocht dat nodig zijn.
  • Ticketmaster gooit de resale van tickets op slot voor het event begint. Dit was eerder enkele dagen voor de start en tegenwoordig de avond van tevoren. Terwijl juist op de dag zelf vaak last-minute dingen zich nog voordoen.
  • Eerder waren ook de flink hogere servicekosten via Ticketmaster een kritiekpunt, maar dat heeft het bedrijf inmiddels een halt toegeroepen: je betaalt nu maximaal een tientje.

Zolang die nadelen blijven bestaan, is het in ieder geval goed dat TicketSwap de boel op scherp houdt. De timing is wel lekker sassy: vlak voor de verkoop van Lowlands-tickets (de grote buit), maar ook veilig na afloop van de conferenties bij Eurosonic Noorderslag.

Doorn in het oog

Doorverkoopplatform TicketSwap is al jaren een doorn in het oog van sommige eventorganisatoren. Het platform brak jaren geleden de secondary ticketing-markt open door met een betrouwbaar alternatief te komen voor louche doorverkoopplekken als Marktplaats, Viagogo en consorten. Hoewel TicketSwap geen 100% garantie kan geven op een werkend ticket, heeft het wel technieken ontwikkeld die het een relatief veilige plek maken. Bovendien kwam het met een price cap: verkopers kunnen maximaal 20% bovenop de originele kaartprijs vragen, waardoor woekerverkoop de das om werd gedaan. TicketSwap groeide daardoor uit tot hét platform voor doorverkoop, met bovendien een gunfactor. Ze voldeden aan een sterke behoefte van concert- en festivalgangers.

Evenementorganisatoren zagen hoeveel geld er werd verdiend met deze doorverkoop van tickets (TicketSwap vraagt een percentage aan servicekosten); tickets die ‘eigenlijk’ niet van TicketSwap zijn maar van de organisatoren. De omzet die daar uit voortkomt, zou de organisatoren ten goede moeten komen omdat zij ook de bedrijfsrisicio’s lopen, redeneren zij. De ene koos daarop voor een samenwerking met TicketSwap en sloot onder de noemer ‘Secure Swap’ systemen op elkaar aan, in ruil voor een deel van de opbrengsten.

Anderen kozen de aanval, waaronder Ticketmaster. Zij zijn onderdeel van Live Nation, hetzelfde bedrijf dat veel van de grootste festivals ter wereld organiseert. In Nederland zijn dat onder meer Lowlands, Pinkpop en Down The Rabbit Hole, maar ook grote concerten in de Arena, het Malieveld of Goffertpark. Logischerwijs gaat alle kaartverkoop via die evenementen dus ook via Ticketmaster.

Buitenspel

Hun grootste wapenfeit tot nu toe waren ‘mobile only’ tickets. Geen pdf’jes meer die je kunt downloaden en elders kunt uploaden, maar een QR-code die vastzit in de Ticketmaster-app. Die QR-code wijzigt continu, waardoor screenshots niet mogelijk zijn. Het ging samen met de lancering van een eigen doorverkoopplatform van Ticketmaster. De enige optie was om het ticket te verkopen via dat systeem, of om het naar een ander Ticketmaster account gratis door te sturen. TicketSwap werd daarmee, samen met andere doorverkoopplatforms, buitenspel gezet voor grote evenementen als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en meer. Tot nu, dus.

Hans Ober, CEO TicketSwap: “We zijn erg blij dat we het mogelijk hebben kunnen maken dat fans weer Ticketmaster Mobile Only-tickets kunnen kopen en verkopen op TicketSwap. Vorig jaar was dit niet mogelijk, maar we zagen nog steeds een enorme vraag naar tickets voor deze evenementen. Wij denken dat we hiermee een belangrijke stap zetten in het teruggeven van vrijheid aan fans, die tot aan dit moment beperkt waren in hun keuzes.”