Meer dan 100 acts annuleren Great Escape festival in solidariteit met Palestina

Meer dan 100 acts annuleren hun optreden op het Britse Great Escape festival als onderdeel van een Palestina gerelateerde campagne tegen festival sponsor Barclays. Eerder voegden Massive Attack, IDLES en Brian Eno zich al bij de campagne.

Onder meer de openingsshow en keynote speech zijn hierdoor geannuleerd. Reden voor de Bands Boycott Barclays campagne is de toegenomen investering van de Barclays Bank in wapenbedrijven die handelen met Israël. De Barclays Bank sponsort meerdere Britse festivals waaronder The Great Escape en Isle of Wight.

Van de circa vijfhonderd artiesten op de line-up hebben ongeveer een kwart van de artiesten zich aangesloten bij de boycot op sponsor Barclays. Eerder voegden tientallen artiesten die niet geboekt zijn door het festival, zich ook al bij de boycot middels een open brief, waaronder Massive Attack, Idles en Eno.

Open brief

“Als muzikanten roepen wij The Great Escape op om Barclays als partner te laten vallen. Barclays financiert de genocide van Israël op de Palestijnen via zijn financiële banden met wapenbedrijven die wapens aan Israël verkopen.”

De muzikanten lichten in de open brief verder toe: “VN-mensenrechtenfunctionarissen en genocide-wetenschappers melden dat de militaire aanval van Israël op Gaza een ‘schoolvoorbeeld van genocide’ is. De afgelopen vijf maanden zijn ruim 30.000 Palestijnen vermoord, waarbij hele gezinnen zijn weggevaagd.”

Het sponsoren van een festival als The Great Escape door Barclays zien zij als een rookgordijn waarachter zij geld kunnen pompen in het vermoorden van Palestijnen. Hieraan willen zij niet meewerken. “Wij weigeren toe te staan dat muziek wordt gebruikt om mensenrechtenschendingen te vergoelijken. We kunnen niet toestaan dat onze creatieve uitingen rookgordijnen worden waarachter geld wordt gepompt om Palestijnen te vermoorden.”

Hierbij laten zij zich inspireren door Artists Against Apartheid die hielpen een einde te maken aan de apartheid in Zuid-Afrika. “We laten ons inspireren door Artists Against Apartheid, die hielpen een einde te maken aan de apartheid in Zuid-Afrika. Een Barclays-boycot was een belangrijk onderdeel van het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika, nadat duizenden mensen hun rekeningen bij Barclays hadden gesloten om hen onder druk te zetten investeringen uit Zuid-Afrika terug te trekken.”

Afmeldingen

De brief is door de volgende artiesten die geboekt zijn door het festival ondertekend:

 • Alcopop! Records (label)
 • Alfie Templeman
 • Animal Shithouse
 • arliworld
 • Avije
 • balraj Samrai
 • BEBELUNA
 • Beetlebug
 • Belmondo
 • Big Scary Monsters (label)
 • Bishopskin
 • Blue Lab Beats
 • Bo Milli
 • BODUR
 • borough council
 • Bug teeth
 • C Turtle
 • Canned Pineapple
 • Carsick
 • Cherym
 • Chowerman
 • coex
 • Come Play With Me
 • COMRAD
 • Congratulations
 • Cryalot
 • Daltons Brighton (locatie)
 • Delilah Bon
 • Delilah Holliday
 • DellaXOZ
 • ESEA Music
 • Faker Villain
 • Fari
 • Farrah
 • future bubblers soundsystem
 • Gigi williams
 • Graft
 • Hang Linton
 • Hatter
 • Heights
 • Hongza
 • Ideal Living
 • Izzy Withers
 • jackie moonbather
 • James Luxton
 • Jasmine.4.t
 • Jianbo
 • Kaisha
 • Kane Eagle
 • Keeya Keys
 • Kerensa
 • King isis
 • Lambrini Girls
 • Lana Lubany
 • LANDEL
 • Lewis G Burton (panel)
 • Lucy Tun
 • LVRA
 • Martha May & The Mondays
 • Message From The Ravens
 • MOULD
 • Mrisi
 • Muy Zyu
 • Mya Mehmi
 • MYNK
 • Noah and the Loners
 • Opus Kink
 • Orchards
 • Other Half
 • Pem
 • pertrelli purple

Gevolgen

Muzikanten die hun stem doen gelden om verandering te bewerkstelligen zijn van allen tijde. Zo hebben zij in de jaren 80 bijgedragen aan het einde van de apartheid in Zuid-Afrika. Recentelijker hebben tientallen artiesten al het Amerikaanse showcase festival SXSW geannuleerd wegens diens banden met het Amerikaanse leger en de wapenindustrie, die wapens leveren aan Israël. Net als in Amerika zijn het in Groot-Brittannië veelal kleinere artiesten die hun stem doen gelden.

Hoewel dit dus minder in het oog springende acts zijn, maakt het de boodschap misschien juist nog sterker. Immers zijn dit de artiesten die financieel veel meer merken van het annuleren van een festival.

Vooralsnog heeft de organisatie van het festival geen reactie gegeven op de annuleringen. Het festival gaat vandaag ‘gewoon’ van start.