Serj Tankian verklapt dat System Of A Down in 2018 een nieuwe vocalist uitgeprobeerd heeft

Bijna had System Of A Down een andere zanger gehad. In 2017 liet frontman Serj Tankian de bandleden namelijk weten de band te willen verlaten om zo ruimte te maken voor een nieuwe vocalist, waarmee SOAD zonder hem verder kon. Uiteindelijk leidde dit zelfs tot een auditie in 2018.

Dat valt te lezen in het nieuwe boek van Serj Tankian, Down With The System dat vandaag uitkomt. In een fragment dat met Rolling Stone gedeeld is vertelt Tankian over zijn afkeer voor touren wat leidde tot zijn besluit om zijn SOAD bandleden aan te bieden de band te verlaten, zodat zij verder kunnen hun droom te beleven:

“Richting het eind van 2017, hadden we een bandbijeenkomst bij Beno’s kantoor (manager SOAD). Wanneer ik arriveerde, vertelde ik iedereen dat ik een punt wilde toevoegen aan de agenda. We doorliepen de rompslomp van reguliere zakelijke discussies, en toen werd het tijd voor mijn item.”

‘Dus, wie organiseert mijn afscheidsfeestje?’ Vroeg ik de groep. ‘Wil één van jullie de ceremoniemeester zijn?’ Ik lachte een beetje, maar ik was serieus. ‘Kijk jongens, ik heb heel duidelijk gemaakt dat ik niet langer geïnteresseerd ben in touren, zowel vanwege mijn rug als omdat het niet langer iets is dat binnen mijn visie ligt.

‘Het ding is’, vervolgde ik, ‘ik wil jullie niet tegenhouden. Dit is jullie droom. Dit is waarvoor jullie je hele leven gewerkt hebben. Jullie verdienen het.’ Ik keek naar naar Daron, Shavo en John, wetende dat mijn volgende woorden hard zouden aankomen. ‘Ik denk dat het tijd is dat jullie een nieuwe zanger vinden.'”

Zoektocht naar een nieuwe zanger?

Ook laat Serj weten dat de band in eerste instantie niet mee wilde in het idee, en dat het onderwerp van tafel verdween. Later, tijdens een evenement voor een goed doel waar de band samen kwam, werd Tankian geïnvormeerd dat de band begonnen is met de zoektocht naar een nieuwe zanger:

“Ik dacht dat ze het hele idee van een nieuwe zanger vergeten waren, maar ongeveer een jaar later, waren John, Shavo en ik op een fondsenwerving in Glendale. Een zanger die ik kende zong een prachtig Armeens lied. Shavo zat naast me aan tafel. Hij leunde naar me toe en tikte me op de schouder.”

“Trouwens, knikkend naar de zanger, ‘hij heeft auditie gedaan als nieuwe zanger. Het enige probleem was dat hij niet kon schreeuwen en grommen.’ Ik schrok hier van. Niet omdat ze vervangers op auditie lieten komen, maar dat ze het geheim hielden.”

Tankian bood hierop aan de zanger lessen te geven. “Luister, het is een goede zanger. Ik kan hem letterlijk nu naar de parkeerplaats meenemen en hem leren schreeuwen. Jullie zouden hem echt moeten overwegen.”

Daarnaast laat Serj weten dat hij korter geleden een nauwe vriend heeft geopperd als potentiële vervanger, maar dat hij niet denkt dat de band dit aanbod ooit serieus overwogen heeft.

System Of A Down Live

Het lijkt er dus op dat de band voorlopig alleen verder wil met Tankian als frontman. Eén van de gevolgen hiervan is de kleine hoeveelheid liveshows die de band elk jaar geeft: één optreden in 2023, vier optredens in 2022 en tot nog toe pas één optreden dit jaar, met nog één optreden op de planning.

Bij de liveshows valt op dat de band sinds 2018 enkel in de Verenigde Staten heeft opgetreden. Een doorkomst in Europa de komende tijd lijkt dan ook niet realistisch.