Van Graspop tot Pinkpop: waarom Pendulum overal welkom is

Deze zomer speelt de Australische drum-‘n-bass act Pendulum zowat overal. Van popfestivals als Pinkpop 2024 tot en met metalfestivals als Graspop 2024. Hoe kan dit? Waarom is de band overal welkom?

Het komt wel vaker voor dat bands in een tour zowel op Graspop als op Pinkpop staan. Vrijwel altijd gaat het hier om Graspop-bands die zich bevinden aan de minder heftige kant van het spectrum, die een oversteek maken naar Pinkpop.

Pendulum bewandelt de omgekeerde weg. Het lijkt niet de meest logische combinatie: een drum-‘n-bass act die al meerdere keren op Lowlands en Tomorrowland stond, op Belgisch grootste metalfestival, Graspop. Toch is het geen toeval dat juist Pendulum dit jaar te vinden is op grote Europese metalfestivals én grote mainstreamfestivals.

Live

Pendulum speelt als DnB-act natuurlijk dj-sets, maar ook live-sets. De show waarmee ze deze zomer door Europa reizen is volledig live, inclusief gitaren, vocalen en drums. Hoewel de band dus drum-‘n-bass produceert zijn er voldoende argumenten waarom het eigenlijk ook gewoon een elektronische rockband is.

Een elektronische rockband op festivals als Pinkpop en met name Graspop klinkt al een stuk minder vreemd. Dit gevoel wordt enkel versterkt door de live beleving die Pendulum het publiek voorschotelt. Denk hierbij aan opzwepende heavy nummers, het feit dat het een live act met gitaren en natuurlijk drums betreft, en de Australiërs een hele dikke lichtshow inclusief vuur meenemen.

Ruw randje

Dat de heren live dus hun mannetje staan en een spectaculaire show geven maakt ze een prima boeking voor festivals als Pinkpop. Op het tourschema van de Australiërs, die overigens al in 2003 verhuisden naar de DnB liefhebbende UK, vinden we echter een grote hoeveelheid metalfestivals. Van Graspop tot Finlands grootste metalfestival Tuska Festival, het Duitse Rock Am Ring en Rock Im Park en het Tsjechische Rock For People.

Daar is wel iets meer voor nodig dan een leuke lichtshow, live instrumenten en een goede sfeer. Drum-n’-bass acts als Chase & Status en Netsky treden immers ook al vaker op inclusief live gitaren en drums, maar zullen waarschijnlijk nooit op Graspop te horen zijn.

Wat is er dan nog méér nodig? Een ruw randje. Bij Pendulum hoef je daar niet lang voor te zoeken. Zo vind je op het gigantisch populaire album Immersion uit 2010 onder andere een samenwerking met de invloedrijke Zweedse melodeath band In Flames in ‘Self vs Self’, een nummer met progkoning Steven Wilson, en vind je in de livesets steevast ‘Halo’, een samenwerking met de Britse metalband Bullet For My Valentine. Daarnaast misstaat ‘Propane Nightmares’ of ‘Crush’ niet in de gemiddelde do not headbang test, en wat te denken van de live remix van ‘Voodoo People’, van The Prodigy?

Een intense elektronische live-act als Pendulum op metalfestivals is dus helemaal zo gek nog niet. Zeker wanneer je kijkt naar de voorgaande edities van Graspop. Vorig jaar was daar de Metaldome bij Carpenter Brut helemaal afgeladen, nadat ook het optreden in 2019 al een groot succes bleek. Dit jaar mag Pendulum bewijzen perfect te passen op het metal festival. De verwachtingen zijn getuige de populariteitspoll met een vierde plek op de vrijdag alvast torenhoog.

Ons advies is dan ook helder: wees er op tijd bij in de Marquee. Het optreden begint om 22:45 op de vrijdag, tijdens headliner Judas Priest. Het kan dus geen kwaad om je direct na Turnstile alvast naar de tent te bewegen.

Toegankelijk

Is Pendulum dan stiekem een ruwe metalband verkleed als drum-‘n-bass act? Ook dat valt wel weer mee, de waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. Oók een vleugje pop en rock is namelijk niet moeilijk te vinden. Aan de rock-zijde zijn de gelijkenissen met Muse nooit ver weg. Aan de pop-zijde vind je clean vocals, je dagelijkse hoeveelheid pitch correction in nummers als ‘Come Alive’, en feel good opzwepende beats.

Dit alles maakt ze bepaald geen dertien in een dozijn boeking voor Pinkpop, maar een ware kers op de taart. Je vindt ze zaterdag op het Noordelijke hoofdpodium om 18:55. Gezien het gigantische veld bij het hoofdpodium hoef je hier minder te stressen voor je plekje bij één van de beste acts van het weekend. Al kan het natuurlijk nooit kwaad om jezelf op tijd te verzekeren van een plekje vooraan.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.