10 onmisbare artiesten op de line-up voor Graspop 2024

Het is bijna weer tijd voor Graspop Metal Meeting, de hoogmis van het metalgenre. Deze tien bands mag je echt alleen missen als je tijdelijk buiten bewustzijn bent.

1. HEALTH

De lichtschuwe Californische band HEALTH, dit jaar voor het eerst op Graspop, noemt zichzelf geen metalband, maar omschrijft zijn sound als ‘racket music‘, teringherrie dus. Hun lawaai is weliswaar zo aanstekelijk dat ze de soundtrack mochten leveren voor de arena wars in Grand Theft Auto Online, en hun blakende industriële ritmes zullen op Graspop vast ook enkele slamdancers tot bezienswaardige aanvaringen inspireren. Gezond is dat allesbehalve, maar het kan wel eens deugd doen, af en toe.

HEALTH speelt donderdag om 16:30 in de Metal Dome.

2. Kvelertak

De muziek van de Noorse band Kvelertak, een uiterst stimulerend mengsel van humeurige metal, schorre punk en halfdronken hardrock, wordt al eens omschreven als black & roll. Het ideale antigif voor wie hoofdpijn krijgt van de babymetal op het hoofdpodium, al gaat het er sinds het vertrek van de grommende frontman Erland Hjelvik iets melodieuzer aan toe. Het nummer ‘Skoggangr‘ – het Noorse woord voor wie vanwege een rotstreek naar het bos verbannnen wordt – is een mooi voorbeeld.

Kvelertak speelt donderdag om 19:15 in de Marquee.

3. All Them Witches

Aan kronkelende toverkollen doorgaans geen gebrek op Graspop, maar de tussen stonermetal en psychrock zwalpende Texanen van All Them Witches staan er voor het eerst. Hun recentste plaat Nothing as the Ideal namen ze zowaar analoog op in de Abbey Road Studios in Londen, waar slechts zelden bands van hun slag neerstrijken, en het werd meteen hun luidste en meest geslaagde album. Dat dateert alweer van 2020, maar het ziet er niet naar uit dat we op Graspop al nieuwe songs gaan horen.

All Them Witches speelt donderdag om 21:55 in de Metal Dome.

4. Tool

Ook deze band speelde nooit eerder op Graspop, maar heeft vermoedelijk geen introductie nodig: TOOL is in het kielzog van de vijf jaar oude wereldplaat Fear Inoculum en de re-release van hun oudere werk op de streamingplatformen populairder dan ooit. Een mooie catch dus voor een festival dat vaak noodgedwongen headliners herhaalt, en voor fans die zich niet geroepen voelden om een fortuin neer te tellen voor een zaalconcert met alleen maar zitplaatsen. De openingsnacht van Graspop lijkt het ideale moment om de band eindelijk (opnieuw) aan het werk te zien.

TOOL speelt donderdag om 23:30 op de South Stage.

5. Judas Priest

De 72-jarige Engelsman Rob Halford is één van de stamvaders van de heavy metal – veel dingen die vandaag clichés zijn geworden, zoals de typische outfits, werden door hem gelanceerd. De beste platen van de band – Stained Class, Killing Machine en British Steel – verschenen kort na elkaar tussen 1978 en 1980, en sindsdien brachten ze soms ook hemeltergende rommel uit. Maar op de laatste twee albums – Firepower uit 2018 en het gloednieuwe Invicible Shield, beide geproduceerd door tourgitarist Andy Sneap – vonden de judassen zowaar hun metalen mojo terug. Grijp dus deze kans om hen te zien – het kan gezien Halford’s leeftijd altijd de laatste zijn.

Judas Priest speelt vrijdag om 22:20 op de North Stage.

6. Pestilence

Nederlandse bands zijn – op Within Temptation na – doorgaans zeldzaam op Graspop. John Coffey uit Utrecht mag zondag net na de middag de spits afbijten op één van de hoofdpodia – dat noemen ze dan een strijdplaats. Pestilence uit Enschede heeft het iets beter getroffen, maar het is dan ook een band met een roemrucht verleden. Eind jaren 80 maakten ze in het kielzog van grondleggers als Death en Obituary hoogst besmettelijke death metal – hun album Consuming Impulse werd een klassieker – en begin jaren 90 raakten ze net als veel genregenoten verslingerd aan synthesizers en ingewikkelde ritmes. Vervolgens bleef het lang stil, tot ze in 2009 voor het eerst op Graspop opdoken. Dat is ook alweer 15 jaar geleden, hoog tijd voor een herkansing!

Pestilence speelt zaterdag om 14:50 in de Marquee.

7. Rotting Christ

Blackmetal wordt vaak beschouwd als een Scandinavisch streekproduct, maar deze ongure Grieken kunnen er ook wat van. Rotting Christ is ondanks zijn naam één van de meest onvergankelijke bands in het genre gebleken – ze vieren dit jaar hun 37ste verjaardag. De synthesizers waarmee ook zij in de jaren 90 experimenteerden, werden alweer twintig jaar geleden bij het vuilnis gezet, maar toch klinken ze heel wat toegankelijker dan hun afstotelijke naam doet vermoeden. In 2005 werd hun concert op een Grieks festival nog gecanceld omdat Dave Mustaine van Megadeth niet met hen op de affiche wou, maar dit jaar heeft hij daarover blijkbaar niet moeilijk gedaan.

Rotting Christ speelt zaterdag om 17:50 in de Marquee.

8. Kampfar

Sinds de Middeleeuwen reizen woest uitziende Noormannen des zomers naar het zuiden. Aanvankelijk kwamen ze hier op ‘kampfar’, letterlijk ‘vechtreis’, een bloederige plundertocht waarop ze zoveel mogelijk rijkdommen in hun angstaanjagende drakenboten probeerden te duwen. Deze besneeuwde Noren zakken voor het eerst af naar de weide van Graspop, maar ze hebben plechtig beloofd hun zwaarden en bijlen thuis te laten en ons enkel met gemene gitaarriffs te bestoken, al dan niet aangelengd met een wolkje folk of een streepje klassiek. Het zal hen geraden zijn, want meer dan 50,000 Graspopgangers laten zich vast niet zomaar in de pan hakken.

Kampfar speelt zaterdag om 19:25 in de Marquee.

9. Deep Purple

Deep Purple staat al sinds 1967 op het podium en is daarmee de op één na oudste band op Graspop – Alice Cooper werd opgericht in 1964. Op de nieuwe gitarist Simon McBride na – je herkent hem aan zijn hippe kapsel – zijn de huidige leden van de band allemaal een eind in de 70, en dat merk je uiteraard. Hun stage act wordt met de jaren steeds strammer, en klassiekers als ‘Child in Time’ blijven al decennialang in de kast vanwege de vele hoge noten waar zanger Ian Gillan onmogelijk nog bij kan. Maar de band heeft nog heel veel andere onsterfelijke songs – zelfs hun nieuwe, wat groovier werk is vaak best te pruimen – en dus mag je dit eigenlijk toch echt niet missen.

(Fans van het album Burn uit 1974, waarop Gillan noch bassist Roger Glover te horen waren, moeten zaterdag naar de Jupiler Stage voor de show van Glenn Hughes. Die zong op dat album de lead vocals samen met David Coverdale van Whitesnake.)

Deep Purple speelt zondag om 20:25 op de North Stage.

10. Emperor

Machine Head mag dan het hoofdpodium afsluiten, de kans is groot dat Emperor in de Marquee zondag alvast het licht uitdoet. De legendarische Noorse blackmetalband rond voorman Ihsahn verloor in de loop der jaren enkele leden omdat ze achter de tralies verdwenen voor brandstichting en zelfs moord. Maar het resterende trio heeft zich de afgelopen jaren verhoudingsgewijs voorbeeldig gedragen, en ontketent zijn oorverdovende duivels vandaag bij voorkeur op het podium. De band stond slechts één keer eerder op Graspop, in 2017, dus zorg dat je erbij bent, want God weet of en wanneer ze nog eens terugkomen. Of nee, correctie: God heeft werkelijk geen idee.

Emperor speelt zondag om 22:35 in de Marquee.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.