De opmars van KI/KI

De afgelopen jaren was KI/KI op bijna ieder festival met elektronische muziek wel te vinden. Maar ook Lowlands en Down The Rabbit Hole konden op een euforische rave rekenen. De artiest is niet alleen populair in de Benelux, over de hele wereld is ze een graag geziene gast op raves en feesten. Hoe is KI/KI een van de meest toonaangevende en populaire Nederlandse dj’s geworden?

PIP en SPIELRAUM

KI/KI begon haar dj-carrière op de zolder van de Haagse club PIP. Daar kon je oefenen met draaien voor een lege zaal. Ze werd al snel opgepikt door Tom Trago en stroomde door naar het Amsterdamse queerfeest SPIELRAUM. Dat is een evenement waar je honderd procent jezelf kan zijn, een echte vrijhaven. Kiki Wesselo, zoals de dj echt heet, voelde zich daar als een vis in het water. Ze draaide haar eerste set bij het queerfeest in de Amsterdamse club Radion in 2018. Haar 90’s rave en trance viel daar in goede aarde. Snel daarna was ze al resident bij SPIELRAUM en zo begon ze echt aan de weg te timmeren.

Eerste keer Lowlands

In 2019 stond KI/KI voor de eerste keer op Lowlands en dat was een debuut om niet snel te vergeten. Ze stond van 03:00 uur tot 04:30 uur in de X-Ray. Het hok puilde uit, er konden amper mensen bij. De dj blies iedereen vakkundig van zijn, haar of hun sokken. De ideale afsluiter van de nacht. Of het ideale voorprogramma voor nog even afsauzen in de Armadillow?

Corona

Helaas stond van begin 2020 tot en met begin 2022 het leven stil. Corona zorgde ervoor dat er bijna niet geraved kon worden. De ster KI/KI was inmiddels zo rijzende, dat haar opmars naar een grote dj-status niet meer te stoppen was. Daarnaast was ze zelfs nog op een festival te zien tijdens coronatijd. In het eerste weekend van juli 2021 waren festivals eventjes mogelijk. De dj draaide op Ploegendienst Festival in Breda de ene na de ander trancebanger. Het massaal toegestroomde publiek had duidelijk enorm uitgekeken naar haar set.

Haar eigen label

In 2022 was het zo ver, KI/KI kwam met haar eigen label. Het heet slash en bevatte voor het eerst een eigen geproduceerde track, To Nights. Daarnaast ging ze op zoek naar trancehelden uit haar jeugd, zo vertelde ze aan 3voor12. Die maakten vaak maar een aantal nummers en verdwenen daarna in de vergetelheid. Samen met deze acts en haar eigen track bracht ze haar eerste EP uit. Inmiddels staat de teller alweer op 6 EP’s.

In hetzelfde jaar stond ze wederom op Lowlands, maar dit keer sloot ze de Bravo af. Een flinke upgrade ten opzichte van haar vorige bezoek. Ook nu stond de tent afgeladen vol. KI/KI trakteerde het publiek op een euforische set waar nog lang over nagepraat werd. Daarnaast was ze ook nog headliner op Draaimolen, met haar eerste liveset. Met deze shows bereikte de dj de top 50 van de Festival Acts Top 100 2022.

B2B met Armin van Buuren!?

Tijdens ADE 2023 headlinede KI/KI haar eigen avond. Ze draaide acht uur lang en vrienden van haar wisselden elkaar af als dj-partner. Onder meer Mama Snake en Sarkawt Hamad passeren de revue. Maar daarna komt er toch een hele grote meneer de dj-booth in geklommen, namelijk EDM-kanon Armin van Buuren. Hij draait vloeiend de ene na de andere trance en hard-trance track. KI/KI en Armin wisselen veel glunderende blikken uit tijdens hun speciale b2b-set. De Amsterdamse doet nu echt mee met de allergrootsten der aarde.

2024

Dit jaar is KI/KI ook niet van de festivals af te slaan. Onder meer DGTL, MELT, en Best Kept Secret hebben de dj weten te strikken voor een set. In Hilvarenbeek kun je haar zien na de liveset van Disclosure op de vrijdag. Dansen geblazen dus die nacht.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.