Maakt het hyperpopgenre de hype waar op Primavera Sound 2024?

Dorian Electra Primavera Sound 2024 © Eric Pamies

Dit jaar blinkt Primavera Sound 2024 als geen ander uit in het boeken van acts uit het hyperpopgenre. Maar hoe klinken deze overgeproduceerde oorwurmen op een podium? Festileaks neemt de live shows van vijf hyperpopartiesten onder de loep.

Wie ‘overgeproduceerde computermuziek’ hoort, verwacht misschien het werk van een tiener met dj-dromen die net Ableton heeft ontdekt. De oorsprong van hyperpop is niet eens zo ver verwijderd van deze aanname, al doet het weinig eer aan de nummers die anno 2024 uit dit microgenre voortkomen. De term zag in de jaren 10 voor het eerst daglicht toen hij werd gebruikt om nightcore-nummers aan te duiden. Deze remixes versnellen reeds bestaande tracks en verhogen de toonhoogte. Het resultaat: muziek met heel veel beats per minuut, soms ietwat chaotisch, en hoge stemmetjes die balanceren tussen schattig en irritant.

De jeugdigheid van hyperpop gaat hand in hand met flexibiliteit en een gebrek aan grenzen. In een interview met The New York Times zegt Laura Les van het hyperpop duo 100 gecs dat “de regels voor het genre nog geschreven worden”. Een brede interpretatie, maar er zijn gemeenschappelijke delers te ontdekken. In de meeste hyperpopnummers hoor je snel afwisselende elektronische geluiden die lastig te plaatsen zijn, vervormde stemmen, pakkende melodische beats en hoge tonen (of voor maximale chaos: al deze kenmerken in één). Hoe vreemd dat op papier ook mag klinken, zo aanstekelijk is de muziek.

Wij zagen vijf hyperpopartiesten op Primavera Sound 2024 en stelden telkens de vraag: maakt deze act de hype waar?

A.G. Cook

Je moest er op de eerste avond van Primavera Sound 2024 wat voor over hebben om de peetvader van de hyperpop te zien. A. G. Cook trapte één van de laatste sets van de dag af om twintig over vier ’s nachts. Cook stichtte in 2013 het platenlabel PC Music en wordt gezien als een van de grondleggers van de zich nog ontwikkelende stijl. Hoewel het label vanaf dit jaar geen nieuwe muziek meer uitbrengt, is het genre waarmee het pionierde meer booming dan ooit. Dat bewijst de set van Cook, die nog menig festivalganger op de been wist te krijgen én houden.

Voor beginners in het genre komt de set binnen als een deur die in je gezicht slaat. Een geluid dat klinkt alsof iemand zijn schoenen aan het poetsen is en een flitsend scherm waar je u tegen zegt (niet voor niets voorafgegaan door een waarschuwing voor de intensiteit van de lichten) vormen de harde inleiding. De set is rauw en de randjes nog scherp. Cook huppelt achter zijn dj-set, terwijl hij op het scherm één wordt met verschillende anime-personages – een perfect contrast met de muziek. Bij onder andere de remixes van Charli XCXs ‘Von Dutch’ en Caroline Polachek’s ‘So Hot You’re Hurting My Feelings’ zijn de zeldzame stemmen te horen die in de rest van de set ontbreken, maar die door het publiek woord voor woord worden meegezongen. Uit alles blijkt de innovatie, de impact en inspirerende invloed die Cook op hyperpop heeft. Een trotsere vader dan deze producent hebben we nog niet vaak gezien.

Maakt A.G. Cook de hyperpop-hype waar? Ja, als een ruwe diamant die niet meer geslepen hoeft te worden.

Troye Sivan op Primavera Sound 2024 © Christian Bertrand

Troye Sivan

Er is goed en slecht nieuws in verband met Troye Sivan. Laten we beginnen met de positieve kant; de show van Sivan op Primavera Sound staat als een huis. Zowel letterlijk als figuurlijk, met een bed en satijnen dekens op het podium. De Australische zanger is blij om in Barcelona te zijn en dat straalt er vanaf. Samen met zijn live band en een groep achtergronddansers gooit Sivan de ene na de andere hit naar het publiek. Het is gepolijst, strak en popperfectie.

De ‘maar’ is vooral ‘slecht’ nieuws voor dit artikel: er is weinig hyperpop te bekennen in de show, die – als we dan toch aan het categoriseren zijn – in het pure pophoekje zit. Al had Sivan wel een mooie kans om het nog een beetje hyper te maken toen hij ‘1999’ inzette, zijn samenwerking met Charli XCX, maar de zangeres bleef buiten beeld. De show zat echter zo goed in elkaar dat het hokjesdenken de poppret niet mocht drukken.

Maakt Troye Sivan de hyperpop-hype waar? Laat het ‘hyper’ gedeelte uit ‘hyperpop’ weg, en je ziet een van de beste popshows van het jaar.

Hannah Diamond op Primavera Sound 2024 © Sergio Albert

Hannah Diamond

Op vrijdagavond nemen we de proef op de som met Hannah Diamond, die al muziek uitbrengt bij PC Music sinds de geboorte van het label. Diamond past perfect in het hyperpopplaatje. Haar persona, met felroze haar en schattige karakteristieken heeft wat weg van een pop (no pun intended), en zelfs de deuntjes in haar muziek klinken liefelijk. De verwachtingen voor haar show liggen dan ook hoog. Diamond lijkt alle ingrediënten voor de perfecte hyperpop-cocktail in huis te hebben.

Helaas blijft haar optreden aan de oppervlakkige kant. De delen die de muziek op plaat interessant en futuristisch maken, moeten live volledig door de backing track worden opgevangen. In plaats van gebruik te maken van een stemvervormer of andere muzikale trucjes, haalt Diamond de microfoon bij haar mond vandaan en laat ze de studioversie de show stelen. Hoewel de prinses belooft dat ze nog een hoop traktaties voor het publiek heeft, blijven we vooral met honger achter.

Maakt Hannah Diamond de hyperpop-hype waar? Op plaat zeker, maar live missen we de elementen die de pop naar het hyperniveau tilt.

Dorian Electra Primavera Sound 2024 © Eric Pamies

Dorian Electra

Met de zin “zijn jullie allemaal hier voor Charli XCX?”, doet Dorian Electra zichzelf echt te kort. Hoewel het publiek in Barcelona wat regen moet tolereren tijdens diens set, is er genoeg enthousiasme voor de muziek te bekennen. Electra combineert de fijne kneepjes van het popgenre en de perfect afgestemde achtergronddansers, met de gekkigheid van hyperpop op Primavera Sound 2024. Een heerlijk optreden om even je energie kwijt te kunnen.

De show heeft verder weinig nodig, behalve dan een goedkeurende blik van het publiek. Met dat vertrouwen paradeert Electra trots over het podium voor zowel snelle als sensuele liedjes als ‘Man to Man’. Er zijn momenten waarop die doet denken aan Lady Gaga. We weten nog niet of dat komt door het haar, de outfit, of het hoge showgehalte, maar een compliment is het zeker. De artiest brengt de muziek live naar het publiek met een vleugje showbizz – en dat werkt precies zoals het zou moeten.

Maakt Dorian Electra de hyperpop-hype waar? Ja, en je krijgt er nog een gave show bij ook.

Charli XCX © Primavera Sound

Charli XCX

En dan de act waar iedereen het hele weekend naar uit lijkt te kijken. Charli XCX verschijnt zaterdag al vroeg op het strand voor een surprise dj-set, waar ook A.G. Cook opnieuw te spotten is. De kriebels voor haar eigen set worden nog groter en de fans kunnen nog amper wachten tot ze op de (voor haar veel te kleine) Amazon Music stage mag optreden.

Haar optreden luidt ze in met het nummer ‘365’, een track die nog niet officieel uit is, maar wel te horen was in haar veelbesproken Boiler Room-set. We blijven in de cijfers, want Charli pakt door met haar meest recente single ‘360’. Ook ‘B2b’ en ‘Club Classics’, die recent verschenen, krijgen een podium op de laatste avond van het festival. Nee, op adem komen we niet bij haar set. De vervormde en gekke geluiden die hyperpop soms misschien ontoegankelijk maken, worden breed omarmd in deze set. Charli geeft het publiek een nieuw, nog niet uitgebracht, nummer dat alweer een oorwurm blijkt te zijn – we hoeven maar twee keer het refrein te horen en we hebben de belangrijkste tekst onder de knie. Wanneer iedereen denkt dat de volgende klapper ingezet wordt, blijkt het einde van XCX’s set al aangebroken te zijn. Het begint net echt een feestje te worden als de Britse zangeres er alweer mee ophoudt. Twintig (!) minuten voor het geplande einde stopt ze ermee, terwijl het publiek in verbazing achterblijft en zelf een schamele poging doet om nog door te dansen.

Maakt Charli XCX de hyperpop-hype waar? Ja, op voorwaarde dat ze zich in het vervolg aan de geplande setlengte houdt.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +91 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.