Pinkpop 2024: Sympathieke Ed Sheeran windt moeiteloos 70.000 man om zijn vinger

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2024)

Exact tien jaar na zijn Pinkpop-debuut keert singer-songwriter en megaster Ed Sheeran terug naar Landgraaf. Deze keer mag de Brit het festivalweekend afsluiten en stort hij enthousiast zijn karrenvracht aan megahits en charme uit over Pinkpop 2024.

Waar Ed Sheeran in 2014 nog tijdens etenstijd en vóór Editors en Arctic Monkeys optrad, is hij nu de grote afsluiter van Pinkpop 2024. Net als Maneskin en Calvin Harris heeft ook Ed hiermee een headlinedebuut in Landgraaf te pakken. In de tien jaar sinds zijn laatste bezoek is er veel gebeurd in de carrière van de Britse zanger. Hij bracht een boel wiskundige platen uit – zijn huidige tour heet dan ook de ‘+–=÷’ (Mathematics)-tour – en scoorde genoeg hitnoteringen om zijn huis ermee te kunnen behangen.

Kiekeboe

Als een soort voorprogramma-meme speelt Ed Sheeran gedurende de zondag op verschillende plaatsen kiekeboe. Hij zingt een stukje mee bij Limp Bizkit, beklimt het podium bij Hozier en staat duidelijk in de coulissen bij Sam Smith. Het zorgt slim voor nog wat extra hype bij de Pinkpopgangers, die tien uur van tevoren al merkbaar is op het terrein. Wie niet druk bezig is met zijn rug verrekken tijdens het slutdroppen op Sam Smiths vuige afsluiter ‘Unholy’ ziet ook dat aan de overkant van het veld al beelden van Eds gezicht klaar staan op de schermen naast de North Stage. Vijf minuten later mag hij dan eindelijk het podium voor zichzelf gaan opeisen.

Foto: Ben Watts

Knallend begin

Zonder enige introductie beent Ed vijf minuten voor starttijd het podium op, gekleed in een zwart shirt waar met kleurige letters ‘Pinkpop’ op staat. Hij steekt meteen van wal met knallende opener ‘Castle On The Hill’, inclusief vuurwerk en cartooneske kleurrijke visuals. Voor degenen die hem niet eerder hebben gezien legt de Britse superster nog even de spelregels uit. Hij staat namelijk de hele avond in zijn eentje op het podium, zonder band. Alle benodigde componenten van zijn muziek tovert hij uit zijn gitaar en keel. “This here is a loop station. I record the sounds with this. Everything you hear tonight is completely live.” Na de show verwijdert hij alle opnames, zodat geen één optreden hetzelfde is.

Met datzelfde apparaat bouwt hij vervolgens ‘Shivers’ op. Hiervoor gebruikt hij het publiek ook als instrument, door de mensen mee te laten klappen. Het gebruik van de loop station laat niet alleen Ed Sheerans ongekende vakmanschap zien, maar biedt ook gelegenheid voor een leuk spelletje “wie raadt het snelst het volgende nummer” onder de bezoekers, omdat de tracks dus laag voor laag opgebouwd worden.

Pinkpop 2024. Photo credit: Buro Pinkpop.

Het laatste nummer van de drietrapsraket waarmee Ed zijn show opent is ‘The A Team’. Van tevoren blikt hij kort terug op zijn show in 2014, waarin hij ook dit nummer speelde. Op zijn achttiende schreef hij het en trad ermee op bij een open mic night in Londen. Het duurde lang voordat mensen iets erin zagen, zegt hij. “The Netherlands caught on very early. This song opened many doors for me.” Het opent ook de strotten op Pinkpop, want het lied wordt van voor tot achter meegezongen in een lichtjeszee van telefoons met zaklamp. De immense drukte van de uitverkochte zondag zorgde overdag nog links en rechts voor wat irritatie, maar als je met 70.000 man in koor meezingt, rest niks dan kippenvel.

Huwelijksaanzoek

Na deze openingsdrieklapper gaat het tempo omlaag. Nieuwste radiohit ‘Eyes Closed’ komt voorbij, evenals Ed Sheerans bekende rapmix van ‘Take It Back’ met stukjes van ‘Superstition’ van Stevie Wonder en ‘Ain’t No Sunshine’ van Bill Withers. Ook de combinatie van ‘Don’t’ en ‘No Diggity’ is passend aan elkaar gebreid, met weer zo’n mooi verbroederend moment wanneer iedereen samen “heyo heyo heyo heyooo!” zingt. Tussendoor geeft hij met korte verhalen een kijkje achter zijn schermen en legt hij uit hoe bepaalde nummers zijn ontstaan. Het komt allemaal bijzonder sympathiek over.

Dan gaan we een blok tegemoet met de slow dance-nummers uit Eds oeuvre. ‘Thinking Out Loud’ en ‘Photograph’ komen voorbij, geflankeerd door animaties van koppeltjes, net als ‘Love Yourself’ dat hij voor goede vriend Justin Bieber schreef. Het is cheesy en mierzoet, inclusief huwelijksaanzoek in het voorvak. Ahw.

Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

We’ve been a bit quiet. Should we get loud again?” Ja graag, kom maar door! Want waar vooraan menig traantje wordt weggepinkt, merk je achter op het veld dat het slow dance-blokje (ondanks dat dit uit louter megahits bestaat) voor sommigen toch nét iets te lang duurt. De show is immers bijna afgelopen, gaan we nog wel dansen? Met ‘Perfect’, hét nummer voor de eerste dans op menig bruiloft, gunt Ed verliefde stelletjes nog één lief knuffelmoment voordat het tempo weer omhoog gaat.

Lasagne

En dansen gaan we zeker nog. Ed legt de lagen van megahit ‘Shape Of You’ neer in een muzikale lasagne waarmee hij het veld laat exploderen in vreugde. Als toetje serveert hij ‘Bad Habits’. Met deze meezing- en dansbare afsluiters en het bijbehorende grootse vuurwerk komt er een einde aan deze overweldigende show. Het silhouet van de superster die zijn gitaar in de lucht houdt is net zichtbaar vanachter de rook, wat een indrukwekkend plaatje oplevert.

Ed Sheeran laat zien dat hij in zijn eentje en zonder al te veel opsmuk een vol Pinkpopveld inpakt. Natuurlijk, er zijn mooie visuals en wat special effects (wel grappig dat de vlammenwerper aangaat bij juist de langzamere nummers). Maar waar het hier écht om gaat, is die ene man die met zijn bakken charme en sympathieke straatmuzikantenvibe iedereen op het veld probleemloos om zijn vinger windt.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Joëlle van Wissen

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Staat vooraan bij Oscar and the Wolf en Dua Lipa. Struint samen met Irene alle goede slettendisco's af. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.

Meer van Joëlle