Lowlands deelt statement over ontstane controverse Dudu Tassa & Johnny Greenwood

Lowlands laat van zich horen over het geplande optreden van Dudu Tassa & Johnny Greenwood. Naar aanleiding van video’s van Dudu Tassa, die het internet rondgaan, is ophef ontstaan.

Op het internet zijn een aantal video’s te zien van Dudu Tassa die optreedt met het orkest van de Israel Defense Force, in het bijzijn van president Yitzhak Herzog. Ook circuleren er beelden van Dudu Tassa die optreedt voor mensen in een militair uniform. De organisatie van Lowlands reageert nu met een statement.

Het statement begint met een besluit over het geplande optreden op Lowlands 2024: “Ook wij hebben deze video’s en berichtgeving gezien, en hadden hierdoor de nodige vragen. Daarom is er uitgebreid contact geweest met het management en de vertegenwoordigers van Dudu Tassa en Johnny Greenwood. Op basis hiervan is besloten het optreden op Lowlands doorgang te laten vinden.”

Lowlands heeft een aantal overwegingen in acht genomen vanuit waar het besluit is genomen om het optreden door te laten gaan. Een aantal overwegingen kort samengevat:

  • Het optreden is geboekt op basis van de samenwerking tussen Dudu Tassa en Johnny Greenwood en het album van beide heren.
  • Het album is opgenomen met een Arabische band bestaande uit verschillende leden, waaronder Palestijnen.
  • Voorafgaand aan de oorlog heeft Dudu Tassa al aangegeven geen politieke intenties te hebben met zijn album.
  • Tassa maakt zijn muziek met de goede intenties om mensen van verschillende nationaliteiten, geloven en overtuigingen samen te brengen.

Benieuwd naar het gehele statement? Het volledige statement van Lowlands lees je hier.

Inmiddels hebben zowel Dudu Tassa als Johnny Greenwood op hun socialmediakanalen inhoudelijk gereageerd op de ophef.

Dudu Tassa & Johnny Greenwood op Lowlands 2024

Dudu Tassa en Johnny Greenwood brachten vorig jaar gezamenlijk het album Jarak Qaribak uit. De singer-songwriter en gitarist bundelden hun krachten voor een album vol Arabische liefdesliedjes met Midden-Oosterse geluiden. Dit album bracht Lowlands op het idee om de mannen gezamenlijk te boeken voor een bijzonder optreden. Dit spektakel zal volgens het statement nog steeds te zien zijn op de 30e editie van Lowlands.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.