6 ongekend leuke initiatieven op Wilde Weide 2024 die het festival een sprookje maakten

Foto: Niels de Vries

Door het gebrek aan druk om grote acts te zien, is er op de eerste editie van Wilde Weide 2024 genoeg tijd om je te verlekkeren aan die o zo heerlijke activiteiten die weinig tot niets met muziek te maken hebben. Dus, aanschouw hier de opsomming van de a-muzikale momenten van Wilde Weide die het weekend juist zoveel kleur geven. 

1. Gratis koffie en hoge spanning

De dag beginnen met een heerlijk bakkie pleur, wie wil dat nou niet? De koffietent van Oatly verzorgt naast de koffie op het terrein ook iets anders waar wij mensen dol op zijn: een gezonde dosis competitie. Drie vakkundige juryleden kijken toe hoe enthousiaste deelnemers met trillende handjes het koffiepoeder gladjes afstrijken op hun campinggerei en met veel beleid het gasstelletje willen bedienen. ‘NIET TE WARM, NIET TE KOUD’, wordt er geroepen. De eerste deelnemer steekt enthousiast zijn hand omhoog en brengt de koffie naar de juryleden. De zogeheten proeflepels komen tevoorschijn en de jury neemt voorzichtige slokjes. De spelbegeleider, met een lange baard en vooral een lange regenjas, telt hard af en de vingers van de juryleden wijzen ALLEMAAL een andere speler aan. Oei! Drie winnaars? Welnee, dat is de eer niet waard. Er wordt opnieuw gewezen en een juichende winnaar dankt de jury hartelijk. Heerlijk om naar te kijken, zeker als je een van je vrienden aanspoort om ook mee te doen. 

2. De Bluetoothraket 

Oke, deze side-act heeft zeker wel met muziek te maken. Altijd leuk om je af te vragen wat er gedraaid wordt als je de festivalgangers zelf de kans geeft om hun lievelingsmuziek te draaien. Wanstaltige platen, werd al snel duidelijk. In een raket die er zo goed uit ziet dat je bijna denkt dat het elk moment opstijgt, schreeuwt een groep van tien (meer mensen passen er ook echt niet in) mee met elk nummer dat voorbijkomt. Iedere nieuweling die het trappetje opklimt wordt verwelkomd met een oorverdovende ‘WELKOM’. De paal in het midden geeft het voertuig nóg een extra dimensie wanneer een jongedame vertelt dat ze vorige week haar eerste paaldansles had. ‘VOORDOEN, VOORDOEN’ klinkt het al gauw, en hoppa! Op Nielson met ‘Sexy Als Ik Dans’ – hoe geil wil je het hebben – klimt ze de paal in. Ze krijgt een oorverdovend applaus en een moment of shine die zij (en wij) niet snel meer zullen vergeten. 

3. De bijenexcursie 

Tijd voor wat informatie, een stukje natuur en een beetje spanning. Op het terrein loopt een vriendelijk ogende man in een imkerpak voorbij. ‘Doe je ook mee? Ik start om tien over zes’, vertelt de imker met een grijns. De cursisten krijgen een pak aan en luisteren aandachtig. Want bijen zijn super interessant, blijkbaar! Wist je bijvoorbeeld dat één bij maar één theelepel aan honing produceert in een leven? En dat het leven van een bijenkoningin echt super tragisch is? Hoe werkt bijenseks überhaupt eigenlijk? Klaar met de spoilers, de imker is naast imker ook nog eens antropoloog dus vraag hem de hemd van het lijf en verrijk jezelf zoals je ouders niet geloven dat je dat op festivals kunt doen! 

4. De Zweefhut 

Nieuw aan Wilde Weide is de omdoping van een ‘Zweefhut’. Een houten huisje waar op Wildeburg normaal vooral Bud bier wordt verkocht en knallende sets worden verzorgd, maar waar nu prachtige kleden op de grond liggen en fijne muziek je als een warm deken verwelkomd. Je kunt er terecht voor soundhealings, een massage met een ademsessie of cacao ceremonie, alles met een pay what you can systeem. Wat een prettige mensen om je bij te voegen en wat een heerlijke activiteiten om de dag mee te beginnen. ‘Ik voel heel veel liefde in je schouder’, zegt de masseur terwijl ze met alle rust en aandacht de spanning van de afgelopen twee avonden op de zondag wegmasseert. Hulde voor deze fantastische mensen, die wat de meeste festivalgangers betreft op nog veel meer plekken welkom zouden zijn. 

5. Flunkyball bij de Koperen Hond

Om 14.00 verzorgen de altijd grappige gasten van Radio De Koperen Hond een flunkyballtoernooi waar je U tegen zegt. Combineer een gratis halve liter pils – altijd goed – en het enthousiasme van de gemiddelde vader tijdens het aanschouwen van zijn favoriete matige eredivisieclub en je hebt al gauw een geweldige cocktail te pakken. Onder een dikke housebeat preekt de flunkypresentator de heilige regels van dit geweldige spel. ‘Dit is geen voetbal, dit is rugby, IK heb hier het gezag!’ Nadat de captains een staredown doen waar je toch wat klamme handjes van krijgt, is het tijd om te beginnen. Smijt een bal tegen een fles, laat de overkant die fles overeind zetten en drink ondertussen zo snel mogelijk je pils leeg. Dit kun jij! Als je team maar een beetje kan gooien. 

6. De Bamboe Nacht Bieb

Om een uur of elf ‘s avonds ontpopt de bibliothecaris van de bieb zich tot een echte sfeermaker, zoals je dat zelden van een bibliothecaris gewend bent. ‘JONGENS, wie als eerste een seksscène vindt, wint!’ De ietwat wazige Wilde Weidenaren beginnen driftig te zoeken in een van de boeken die op de leestafels te vinden zijn. Na vijf minuten is het raak. 

Een bouquetreeks stelt nooit teleur, dat blijkt maar weer, en na een heerlijke voorleessessie met veel ‘Oeehs’ en ‘Aaahs’ wordt de bibliotheek nog spannender dan het al was. ‘Kom, we verbreken nu het wereldrecord synchroon lezen!’ De bibliothecaris telt af en er ontvouwt zich een hele absurde situatie. Een grote groep mensen begint keihard tegelijkertijd hun boek voor te lezen en de festivalgangers die toevallig langslopen – en kijken alsof ze water zien branden – wordt door de voorlezers stevig een boek in de handen gedrukt. Ze doen spontaan mee. Het wereldrecord werd niet verbroken, maar wat maakt het ook uit, met zulke herinneringen. 

Wat vond jij van Wilde Weide 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Wilde Weide 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Wilde Weide Logo

Wilde Weide 2024

Locatie
Nederland
Kraggenburg, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Niet meer beschikbaar.