8 types die je op Tomorrowland 2024 tegen het lijf loopt

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

Tomorrowland viert dit jaar haar twintigjarige bestaan en achttiende editie met het thema ‘LIFE’. Het festival trekt ook een levendige groep mensen, de ‘People of Tomorrow’ zoals de organisatie het noemt. Wie kom je allemaal precies tegen op het festivalterrein van Tomorrowland 2024?

Tomorrowland is een enorme beleving op zichzelf. De aankleding van het terrein is echt uniek. Het hoogtepunt hiervan is uiteraard de mainstage, dat ieder jaar een waar kunstwerk is. Bij het thema van dit jaar staat er een immens bouwwerk met stenen gezichten, paddenstoelen, watervallen en fonteinen, lichtgevende bloemen en boomstronken.

Gaat alle aandacht dan daarnaartoe en valt de rest van het terrein een beetje tegen? Nee, zelfs de wc’s (ja, gewoon die met groene deuren en trap-spoelknop) zijn met gebloemde of houtkleurige banners zo kunstig ingepakt dat ze versmelten met het decor van het festival. Ook zijn er gesponsorde areas, maar in plaats van een knalrood Vodafone-deck neer te zetten, overgiet de organisatie ook deze plekken met bloemen en planten om ze te laten passen in het thema. De aandacht voor detail is ook bijzonder: zo zijn zelfs de planken over de loopbruggen bedrukt met onder meer boodschappen van festivalgangers.

Een schitterend terrein komt uiteraard pas echt tot zijn recht als het gevuld wordt met mensen. Wie kom je tegen tijdens een dag rondstruinen op Tomorrowland?

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

1. De fans

Op het affiche van Tomorrowland 2024 staan wederom de grootste namen uit de elektronische muziek. David Guetta, Amelie Lens, Tiësto en Lost Frequencies komen allemaal naar Boom. Zij trekken ook hun fanbase naar het festival. Op zaterdag zie je meerdere mensen rondlopen met shirts van Armin van Buuren en Steve Aoki, die later die dag op het programma staan. Vlak voor Van Buuren begint staat de mainstage beneden ramvol fans die reikhalzend proberen de eerste glimp van hun held op te vangen. Sowieso trekken de giganten in het genre als Netsky, Steve Aoki en Alesso op zaterdag volle zalen. Ook iconen die niet meer onder ons zijn blijven aanwezig op het festival. Zo heeft een bezoeker zijn achterhoofd zo geschoren dat zijn hoofdhuid ‘Avicii’ spelt.

Naast de fans van de muziek zijn er ook veel fans van het festival zelf. Verschillende bezoekers lopen rond in gekochte of zelfs zelfgemaakte merch. Op het terrein zie je veel mensen met Tomorrowland-rugtassen en -vlaggen. Ook loopt er een meneer rond die een hoge hoed met het festivallogo erop geknutseld heeft.

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

2. De ravers

Het festivalprogramma stopt om één uur ’s nachts. Voor de doorgewinterde ravers is dat wel aan de vroege kant, maar dat betekent niet dat zij op het festival niet aan hun trekken komen. Tomorrowland heeft speciaal voor hen de Rave Cave ingericht. In deze donkere grot kan je vanaf 12 uur ’s middags terecht om te dansen. Hoewel dit podium een grote raver-hotspot is, betekent dat niet dat je ze nergens anders op het terrein vindt. Met artiesten als KI/KI, Kölsch en Camo & Krooked worden namelijk ook de ravers buiten de cave op hun wenken bediend.

Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

3. De fijnproevers

Achter de mainstage en vlak bij de met fladderende vlinders bezaaide Freedom-stage liggen grote pleinen met eetkraampjes en zitplaatsen. Hier kan je je pearls inwisselen voor bekend festivaleten als friet en pizza, maar ook bijzonderdere gerechten als Koreaanse gefrituurde kip of vegan bloemkoolballen.

Wie op zoek is naar culinaire luxe kan dit vinden in Mesa Garden. In een hoek van het terrein bevindt zich een walhalla voor liefhebbers. Hier vind je chique gerechten en hapjes, zoals kimchikroketten, borrelplanken met olijven, verse mosselen en zelfs oesters. Ook is er een bubble tea-bar en een wine boutique. De fijnproevers zitten hier met smaak hun kreeften te pellen. Ook kom je ze tegen in het Tomorrowland Restaurant voor fine dining of bij Brasa voor de barbecue experience.

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

4. De wereldreizigers

Ken je die wereldkaart waarbij je landen die je bezocht hebt open kan krassen? Mocht je de tijd willen doden voordat het programma begint, neem zo’n kaart mee het terrein op en speel landenbingo. Tomorrowland trekt een enorm internationaal publiek. Ook is het typisch voor het festival dat veel bezoekers de vlag van hun thuisland als een cape op hun rug dragen. Soms zijn dit ‘gewoon’ de betreffende vlaggen, maar er lopen ook mensen rond die hun nationale kleuren verweven met het logo van Tomorrowland. Veel Europese landen zijn aanwezig, zoals Spanje, Frankrijk, Denemarken en Roemenië. Ook vanuit andere continenten nemen mensen hun Argentijnse, Braziliaanse of Nieuw-Zeelandse vlaggen mee.

Die diversiteit zorgt voor makkelijke gespreksstof (“waar kom jij vandaan?”). Sowieso hangt er een gemoedelijke sfeer. Of je nu struikelt over de kinderkopjes of even moeite hebt met de steile zandhelling achteraan de Core-stage, er snellen meteen mensen naar je toe om te vragen of het gaat of om je met uitgestoken hand de berg op te helpen.

5. De clubhitliefhebbers

Deze mensen vind je bij Elixir (vlak naast de Rose Garden-draak). Dit hitjespaviljoen draait de ene banger na de andere, van Beyoncé tot Bruno Mars. Ook valt er met nummers als ‘Suavemente’ of ‘Boasty’ zelfs nog wat te schuren op Tomorrowland. Piek- of dalmomenten zijn er niet in Elixir: dit podium barst de hele dag lang bijna uit zijn voegen. Gewoon erlangs lopen is onmogelijk, bijna iedereen vervolgt zijn weg dansend op de heerlijk herkenbare hits.

6. De crewleden

Zo’n enorme productie als Tomorrowland vraagt natuurlijk ook enorme mankracht. Er zijn ontzettend veel mensen aan het werk: niet alleen achter de barren en kraampjes, maar ook op ‘de vloer’, waar ze met recyclebakken op hun rug rondlopen om afval te verzamelen. Dit zie je ook aan het terrein: het is praktisch brandschoon. Afval op de grond wordt meteen opgeprikt en de tafels worden gelapt zodra festivalgangers uitgegeten zijn. Bovendien ruikt het overal heerlijk.

Ook de crowd control is goed geregeld. Hoewel Tomorrowland per dag zo’n 70.000 bezoekers trekt, voelt het nergens te druk of te massaal aan. Het festival werkt bijvoorbeeld veel met eenrichtingsstraten. Voor degenen met een minder goed richtingsgevoel kan het daardoor even duren voordat je de snelste routes van A naar B hebt uitgevogeld, maar effectief tegen drukte is het zeker.

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

7. De vriendengroepen met matchende outfits

Wat ook opvalt als je op Tomorrowland rondloopt, zijn de prachtige outfits van de bezoekers. Vrouwen lopen in bikini’s met glittercatsuits eroverheen, kapsels zijn versierd met gekleurde draden en er wordt zoveel glitter gebruikt dat het op het plastic gordijn voor de Cage blijft plakken. Er zijn zelfs hele vriendengroepen die hun outfits perfect op elkaar afstemmen. De ene groep heeft matchende voetbalshirts met persoonlijke beschrijvingen, de andere draagt zwarte outfits met vlammen en van weer een andere zien de leden eruit als fantasy-piloten in hun leren kostuums met verrekijkers.

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

8. De nachtvlinders

Zoals gezegd stopt Tomorrowland om één uur ’s nachts. Hoewel er dus geen uitgebreid nachtprogramma is, komt het festival in het donker echt tot leven. De podia, die natuurlijk overdag al indrukwekkend zijn, krijgen ’s avonds nog een extra special effects-jasje aan. De bloemknop op de mainstage gaat open, de grote boeken in de Library laten hun kaft vallen en onthullen rekken met miniboeken en de fonteinen van de schitterende Crystal Garden lichten op met gekleurde lampen en lasers. Op de schermen explodeert vuurwerk, worden zwermen vlinders losgelaten, knalt confetti of flitst de bliksem. Daarnaast schiet er écht vuurwerk de lucht in.

Ook de bezoekers lichten (letterlijk) op zodra de avond valt. Zo zet een als cassetteband verklede man (met de band als een soort pruik op zijn hoofd) de lampjes in zijn kostuum aan. Verschillende vrouwen dragen vlindervleugels op hun rug, wat er overdag al feeëriek uitziet. Als je ze weer ziet als het donker is, blijkt dat de vleugels ingebouwde lichtjes hebben. Zo fladderen ze als echte nachtvlinders over het terrein.

Tomorrowland Belgium Logo

Tomorrowland Belgium 2024

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.