Advertisement

Betoverd door geur: Het magische geursysteem van Tomorrowland 2023

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

We kennen het allemaal wel, de stoffige geur van het gras en het verschaalde bier op een festival. Mocht de wind goed staan kun je soms zelfs nog een vleugje Dixi ruiken. Maar niet op Tomorrowland, hier wordt namelijk over het gehele terrein een slim geursysteem gebruikt.

Het festival zorgt er elk jaar voor dat je helemaal in de Tomorrowland-bubbel stapt en alles van de buitenwereld vergeet. Alles is tot in de puntjes uitgedacht. Dit doen ze door een eigen valuta maar ook met een slim geursysteem. Over het gehele terrein zitten machines verstopt die af en toe warme lucht met een fris geurtje verspreiden. 

Onzichtbare frisheid

Dit begon allemaal in 2014 toen er voor het eerst twee weekenden van Tomorrowland waren. Na het eerste weekend stonk het gras bij de Mainstage zo erg dat het festival een oplossing moest vinden. Patrick Castelain met zijn bedrijf ‘Scents’ heeft toen voor het eerst de festivalweides met zijn geurmachines ingericht. De rest is geschiedenis.

De machines zijn speciaal ontwikkeld voor het festival. Ze hebben namelijk een speciale krachtige ventilator om grote afstanden te overbruggen. Dit is ook wel nodig met een terrein van een kilometer lang. Maar de kans dat je de machines ziet staan is echter klein. De machines worden namelijk subtiel opgesteld zodat de gemiddelde festivalganger deze niet ziet. Vaak worden ze ook verwerkt in het decor. 

De geuren die op Tomorrowland worden gebruikt zijn ook gemaakt voor het festival. Patrick begon in 2014 met standaard geuren maar nu een aantal jaar later worden er ieder jaar weer nieuwe ontwikkeld aan de hand van het thema van dat jaar. De enige geur die wel hetzelfde blijft is de geur bij de mainstage. Hier hangt elk jaar weer een natuurlijke berglucht, je kan deze geur zelfs thuis beleven met de Tomorrowland geurkaars.

Geuren op Tomorrowland 2023 

Een van de geuren die ons het meest opvalt is bij de toiletten. Hier hangt een beetje een zoete lucht waardoor naar de wc gaan een stuk minder vervelend is dan op menig ander festival. Ook als je de trappen beklimt om bij de CORE stage in het bos te komen ruik je een geurtje dat alleen daar hangt. Dit is een wat frisser geurtje. Verders schijnt er bij de Rose Garden een rozengeurtje in de lucht te hangen rondom de spectaculaire draak. Die is echter wat moeilijker te ruiken en minder opvallend.

De gemiddelde festivalganger heeft de geurtjes waarschijnlijk niet door. Maar het is wel een coole touch vanuit de organisatie. Uiteindelijk is het doel om een positieve associatie te maken tussen de bezoekers en het festival zelf. Een aangezien men terug blijft komen naar Tomorrowland zal ook dit kleine detail een beetje helpen. 

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2023

Locatie
België
Boom, België
Datum 21-30 juli 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.