Deze 7 podia moet je zeker checken op Zwarte Cross 2024

Op 18 juli gaat Zwarte Cross weer van start! Wanneer je een blik werpt op de line-up kan het je wel beginnen te duizelen. Er zijn ontelbaar veel podia en activiteiten op Zwarte Cross 2024. Hoe weet je dan in vredesnaam waar je naartoe moet? Wij zetten zeven podia op een rij waar je zeker even langs moet gaan.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de hele dag bij het hoofdpodium te staan. Met onder meer De Jeugd Van Tegenwoordig, Status Quo en Suzan & Freek is er genoeg te zien om je het hele weekend goed te kunnen vermaken. Toch is het de moeite zeker waard om een rondje te lopen over het gigantische festivalterrein en te zien wat Zwarte Cross allemaal te bieden heeft. Hieronder alvast een paar tips die je moet checken.

Zwarte Cross 2018 Noaberhood
Foto: Joëlle van Wissen / Festileaks

1. The Noaberhood

The Noaberhood is de hiphopstage van Zwarte Cross. Hier waan je je op een buurtfeest middenin Brooklyn. Je vindt hier onder andere jonge talenten uit de Benelux, streetart en skatestunts. Naast jonge talenten zijn er ook meer gevestigde namen te zien, zoals dit jaar Fresku (die staat geprogrammeerd op de extra festivaldag op donderdag) en Gotu Jim.

2. De Pier

De Pier is dit jaar een nieuw podium. Hier kan je even bijkomen na een hoop muziek, stunt, cross, theater en feest. Aan de waterkant bij het festivalstrand ligt een chillboot, die uitzicht biedt op het podium. Hier voorzien Vince van Leth en zijn kompanen continu in theaterspektakel. In de avond, als Vince klaar is, wordt de boot omgetoverd in een grote silent disco waar je verder kunt feesten.

Photo credit: Joëlle van Wissen / Festileaks

3. Nozem Dome

Het ultieme Zwarte Cross-gevoel vind je bij de Nozem Dome. Dit podium staat in het midden van de crossbaan en de crossers vliegen je dan ook om de oren. Er wordt muziek gedraaid en er zijn omroepers die je voorzien van een wedstrijdverslag. Op de website belooft de organisatie dat je na een dagje Nozem Dome overal zand hebt zitten en er minstens 300 vrienden bij hebt. Zeker de moeite waard dus om jezelf even in het midden van de actie te plaatsen.

Photo credit: Festileaks

4. Literair Café Het Ezelsoor

Het is niet alleen maar crossen en bierdrinken op Zwarte Cross. Er is ook een enorm aanbod aan theater en andere meer intellectueel uitdagende programmering. Zo is er ook Literair Café Het Ezelsoor, waar je kan luisteren naar diverse helden uit de Nederlandse letterkunde. Hier komen bekende schrijvers als Connie Palmen en Maarten van Rossum vertellen over onderwerpen die je aan het denken zetten. Er wordt gesproken over onder meer kapitalisme en seksisme, open relaties, succes en drank, Rusland en Oekraïne en de staat van de wereld. Ook zijn er meer luchtige onderwerpen en komen bijvoorbeeld sporters als Wim Kieft en Tom Dumoulin aan het woord.

Photo credit: Festileaks

5. Open Podium

Heb je altijd al eens op een festival willen optreden? Dit is je kans! Op het Open Podium krijgt iedereen de mogelijkheid om zijn talenten te laten zien. Je kunt met je band komen spelen, lekker jammen of je stand-upcomedy-debuut maken. Ook als je goed bent in bijvoorbeeld de gedachten van ezels lezen of handenvrij bitterballen jongleren ben je van de organisatie van harte welkom om je kunsten te laten zien. De gekste dingen komen voorbij en je weet nooit wat je van tevoren kunt verwachten.

6. Universitent

In de Universitent maak je op een laagdrempelige manier kennis met de wetenschap. Hier komen wetenschappers op gepassioneerde wijze colleges geven in begrijpelijke mensentaal. Ze delen onderzoeksresultaten en vertellen over de maatschappelijke relevantie van hun werk. Er wordt onder meer uitgelegd hoe we duurzame kunststoffen kunnen maken van rioolwater, hoe quantummechanica werkt en welke kansen technologie biedt voor mobiliteit in onze gezondheid.

Photo credit: Festileaks

7. Stamcafé De Schans

Voor wat oude-jongens-krentenbrood kan je terecht bij Stamcafé De Schans. Overdag tref je hier een bruin café. Lekker hangen aan de bar of op een barkruk, Nederlandse klassiekers uit de boxen, een potje kaarten en wat van grootmoeders hapjes eten. Ouderwetse Nederlandse gezelligheid dus. ’s Avonds wordt het Stamcafé omgetoverd tot pianobar waar je tot in de kleine uurtjes door kunt feesten.

Zo heb je in ieder geval wat inspiratie voor wat er allemaal te zien is op Zwarte Cross dit jaar. Op de festivalsite vind je het volledige overzicht aan podia en programmering.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Niet meer beschikbaar.