Gretige John Fogerty (79) heeft op Bospop 2024 de eeuwige jeugd

John Fogerty op Bospop 2024
Foto: Boy Janissen / Festileaks

Hoewel John Fogerty zijn grootste successen al ruim 50 jaar geleden beleefde, laat hij op de vrijdagavond van Bospop 2024 zien nog altijd een inspiratiebron te zijn voor meerdere generaties. Met zijn onverwoestbare oeuvre en aanstekelijke energie windt hij de door modder besmeurde toeschouwers moeiteloos om zijn vinger.

Hoe je het ook wendt of keert: de modderige omstandigheden op het festivalterrein in Weert maken het verdomde lastig om de vrijdag van Bospop van de zonnige kant te bekijken. Je zou door al het glibberen en glijden haast vergeten dat er vanavond een aantal iconische acts op het affiche staan.

Wie door alle drek heen weet te kijken, ziet namelijk een bluesrock-set van de bovenste plank bij Robert Jon & The Wreck, een theatrale over-de-topshow van Alice Cooper en een klassieke zanger in zijn tweede jeugd bij Helmut Lotti Goed Metal. Aan John Fogerty, voormalig frontman van het iconische Creedence Clearwater Revival, de uitdaging om al alle besmeurde Bospoppers tóch met een voldaan gevoel naar huis te sturen.

John Fogerty op Bospop 2024
Foto: Boy Janissen / Festileaks

The Celebration Tour

Wanneer Fogerty als 22-jarig broekie in 1968 een platencontract tekent bij Fantasy Records, is hij zich niet bewust van de verplichtingen die hij aangaat. Op het moment dat Creedence Clearwater Revival in 1973 uit elkaar gaat, blijkt dat hij nog 186 (!) liedjes moet opleveren om aan de voorwaarden uit het wurgcontract te voldoen. Fogerty voelt zich gevangen en krijgt nog maar weinig uit zijn vingers. Uiteindelijk loopt hij letterlijk weg uit een gesprek met zijn platenbaas en zegt hij het contract eenzijdig op. De consequentie daarvan is dat hij ruim dertig jaar geen cent ontvangt voor de vele wereldwijde hits die hij onder de vlag van ‘Creedence’ schreef.

Uit protest weigerde hij daarom al die tijd zijn succesnummers live te spelen, in de hoop er een goede onderhandelingspositie mee af te dwingen. Na een decennia lange juridische strijd met platenmaatschappij Fantasy Records verkreeg hij begin 2023 eindelijk weer een meerderheidsbelang in zijn eigen catalogus. Daarom heeft Fogerty vanavond in Weert iets te vieren. Of beter gezegd: hebben zijn fans iets te vieren, want tijdens ‘The Celebration Tour’ krijgen vrijwel alle bekende werken een revival.

“I just got my songs back and I’m gonna play every single one of them!”, jubelt Fogerty wanneer hij het Bospop-podium bestijgt.

Energiek en gretig

Hoewel generatiegenoten Patti Smith (77) en Alice Cooper (76) eerder vandaag al lieten zien dat leeftijd maar een getal is, blijft het bij zulke ouwe rockers altijd nog maar even de vraag: hoeveel is er nog over van die superster van weleer?

Natuurlijk, je mag Fogerty met zijn 79 rondjes rond de zon gerust een oude man noemen, maar op meer dan een enkele koddige verspreking (“There’s a bathroom on the rise!”) en hier een daar een plectrum dat uit zijn handen vliegt, kunnen we hem vanavond niet betrappen. Sterker nog, hij klinkt vanaf de eerste klanken van openingsnummer ‘Bad Moon Rising’ fris, energiek en opgewekt. De hits volgen elkaar, zeker in het eerste blok, in een torenhoog tempo op en worden vrijwel zonder uitzondering in de originele toonhoogte gespeeld. Met pas twintig minuten op de klok hebben we ‘Up Around The Bend’, ‘Green River’, ‘Born On The Bayou’, het toepasselijke ‘Who’ll Stop The Rain’ en ‘Lookin’ Out My Back Door’ al van onze CCR-bingokaart kunnen afstrepen.

Er straalt een bepaalde gretigheid vanaf. Wanneer Fogerty zich halverwege de show van zijn colbertje wil ontdoen, lijkt één van de knopen eventjes tegen te stribbelen. Na wat gepiel rukt hij het jasje hardhandig open, zwaait hij zijn gitaar weer om zijn nek en zet hij met een hoge urgentie weer het volgende nummer in. Gas erop!

De eeuwige jeugd?

Wat ook opvalt: de vijf muzikanten uit zijn begeleidingsband waren allemaal nog vloeibaar toen Fogerty zijn grootste succes beleefde. Onder andere zijn twee zoons Shane en Tyler staan hem vanavond bij op gitaar. Het levert enkele aandoenlijke vader-zoonmomenten op: een familiair gitaarduel, een enthousiast dansje, wat gekke bekken en een welgemeend schouderklopje. Vader John is duidelijk op zijn best omringd door zijn kroost. Het houdt hem jong en ondeugend.

Waar vergelijkbare ‘legacy acts’ dreigen te verzanden in gevoelens van nostalgie en blijven hangen in het verleden, lijkt Fogerty vooral te genieten van het nu, van die 90 minuten die hij op Bospop mag vullen. Hij vertelt heus wel wat verhaaltjes over vroeger (één van de gitaren die hij vanavond bij heeft bespeelde hij ook al op Woodstock!), maar het is vooral de muziek die tijdloze boekdelen spreekt. Tussen de veelal korte CCR-nummers worden vooral ‘Keep On Chooglin” en ‘Fight Fire’ bijvoorbeeld op een smaakvolle manier wat langer gerekt.

Een toast op Bospop 2024

Voordat de toegift wordt ingezet, benadrukt Fogerty nog maar eens hoe gelukkig hij zichzelf prijst met zijn vrouw Julie. “That little blonde thing was able to beat those evil record companies,” zegt hij terwijl hij naar zijn echtgenote in de coulissen wijst. Dankzij haar doorzettingsvermogen heeft manlief het plezier in zijn oude songs weer teruggevonden. Hij trekt een met rood-wit-blauwe parels beklede champagnefles open en brengt een toast uit, op zijn gezondheid, op zijn echtgenote en op zijn fans. “Thank you Bospop, you’ve been a rainbow in my heart.”

‘Rockin’ All Over The World’ (door Status Quo bekend gemaakt, maar door Fogerty geschreven) en ‘Proud Mary’ zijn de ultieme uitsmijters van een set vol onverwoestbare Classic Rock-klassiekers. Wie dan ook de rechten mag bezitten: de swamp rock van Fogerty laat meerdere generaties muziekliefhebbers samenkomen in het Weertse moeras en vormt daarnaast nog altijd een inspiratiebron voor jonge muzikanten. Wie weet kijken we op Bospop 2044 naar het jongetje van hooguit een jaar of twaalf dat vanavond op de eerste rij woord voor woord de teksten van zijn idool meezong en zichtbaar genoot van die Old Man Down The Road.

John Fogerty Setlist Bospop 2024, The Celebration Tour

Bospop Logo

Bospop 2024

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 12-14 juli 2024
Line-up
Toto
The Waterboys
Zucchero
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy