Advertisement

Verknipt behaalt nieuwe mijlpaal in stampvolle ArenA

Photo: Jesse Wensing

Techno, en met name hard techno, groeit de afgelopen jaren als kool. Verknipt is de absolute marktleider als het gaat om het organiseren van hard techno events. Met als voorlopig hoogtepunt de organisatie van het allergrootste hard techno event ter wereld, met maar liefst 40.000 ravers in de Johan Cruijff ArenA.

Techno is al lang geen underground-genre meer. In de hedendaagse popmuziek hoor je de ritmische beats die ondenkbaar zijn uit de techno in veelvoud terugkomen. Ook festivals waar de focus niet op elektronische muziek ligt, lijken zich eraan over te geven. Zo stond Charlotte De Witte vorig jaar nog in een ramvolle Barn op Rock Werchter. En ook op Lowlands wist ze heel het terrein naar zich toe te trekken.

De hardere variant van techno is eveneens razend populair. Vooral op TikTok gaan de laatste jaar veel video’s viraal waarin voornamelijk jonge ravers in hun woonkamer losgaan op hits als Pedro, Vois sur ton chemin en Push Up. Gewapend in leren tuigjes en supersonische zonnebrillen creëren zij zichtbaarheid voor een klederdracht die voorheen enkel in donkere ravekelders te vinden was.

Die populariteit van hard techno is overgeslagen naar de festivals. Onder meer Verknipt speelt hier goed op in en organiseerde al meerdere grote hard techno events. Daarnaast gaat Verknipt de landsgrenzen over. In landen als Kroatië, Frankrijk en Duitsland heeft het al succesvolle evenementen te weten organiseren. En onder meer Spanje, Colombia, Chili, Hongarije, Turkije en Polen staan nog op het programma. Dit weekend was het de beurt aan de Johan Cruijff ArenA om als Verknipt-dansvloer de fungeren.

Photo: Jordy Brada

Het tempo zit er vanaf de eerste seconde goed in

Al voor openingstijd verzamelen tientallen groepjes zich al rond de ArenA. Het goede weer in combinatie met het grasveld tussen de AFAS Live en de Ziggo Dome in biedt de perfecte gelegenheid om een drankje te doen voor je Verknipt in de ArenA betreedt. Vanaf 20:30 kunnen bezoekers met een early entry ticket de ticketcontrole passeren. Ondanks dat de eerste act pas om 21u begint, verzamelt een klein honderdtal mensen zich al op de dansvloer. Waar normaliter de eerste dj vanaf het moment dat de deuren openen al achter de draaitafels aan het werk is, klinkt er hier rustige ambient muziek door de speakers.

Wanneer de wijzers van de klok zich in een hoek van 90 graden bevinden, is het tijd voor de openingsact, die dus alleen door bezoekers met een early entrance ticket beleefd kan worden. Alle reguliere tickethouders kunnen pas om 22u naar binnen. Cynthia Spiering, die samen met FRANKY-B en KETTING de langste set van de avond verzorgt, knalt er gelijk hard in. Vanaf de eerst beat is de toon gezet door het trio. De harde bass met een bpm tussen de 150 en 160 verspreidt zich door de ArenA. Rustig aan opstarten zit er niet in vandaag. Een uur lang gaat het op dit tempo door. Met veel enthousiasme en explosiviteit gaan gebalde vuisten op en neer op de maat van de muziek. Dat de aanwezige bezoekers dit nog 11 uur lang vol moeten houden, is nergens aan af te lezen.

Photo: Jesse Wensing

Hard techno flirt met hardcore

Dat we steeds vaker verschillende elektronische muziekstijlen zien fuseren op één avond is niet heel nieuw meer. Zo ook op Verknipt in de ArenA. Ondanks dat het tempo gedurende de nacht constant tussen de 150 en 160 bpm blijft – uitzonderingen tijdens de laatste minuut van verschillende sets daargelaten – horen we met enige regelmaat een rasechte hardcoreplaat voorbijkomen.

Zo sluit het openingstrio hun set af met ‘Rainbow High In The Sky’ terwijl ze al hakkend voor de dj booth het publiek staan op te zwepen. Ook Basswell mixt tijdens de laatste minuten van zijn set een soort hardcore medley in elkaar die met open armen wordt ontvangen door de bezoekers.

Daarnaast zijn er heel de avond typische hardcore kicks te horen waardoor je je afvraagt wanneer de echte stap naar de hardcore wordt gezet. Maar het is een hard techno event en iedereen lijkt, los van wat uitschieters, daar goed gehoor aan te geven.

Wanneer KARAH rond een uur of 7 ’s ochtends ‘Don’t Touch That Stereo’ in de mix gooit, voelt het alsof we in de remake van de legendarische video van Thunderdome 1996 zitten. Waarin Darkraver deze als laatste plaat draait. De zon staat alweer hoog aan de hemel en net als 28 jaar geleden in de Fec Hallen in Leeuwarden, ligt de duisternis van de nacht ver achter ons.

Photo: Jordy Brada

Hits van alle soorten en maten in de mix

We komen ze wel vaker tegen, techno-varianten van bekende pophits. En ook tijdens Verknipt in de ArenA werden ze in veelvoud voorgeschoteld. Zo werden we tijdens het eerste uur verwend met een techno versie van ‘Heads Will Roll’ en draaide Diøn de Flume-remix van ‘You & Me’, die op gegeven moment pardoes naar de 5e versnelling schakelde. De zelfbenoemde High Priestess of Hard Techno Sara Landry kwam met een uiterst dansbare versie van internethit ’Man’s Not Hot’.

Daarnaast kwamen ook uitstapjes naar gitaarmuziek voorbij. Zo draaide Basswell een snoeiharde plaat waar we Sam Carter van Architects “You said you cheated death, but heaven was in my head.” horen schreeuwen. Uiteindelijk bleef het daarbij, dus een echte remix van ‘Doomsday’ kunnen we het niet noemen. 6EJOU blijkt eveneens een liefhebber van metalcore wanneer hij een snoeiharde techno-variant van BMTH’s ‘Can You Feel My Heart’ instart.

Photo: Jesse Wensing

Verknipt Experience Show

Tussen alle sets door, die in een moordend tempo voorbij komen, stond ook de Verknipt Experience Show in de ArenA op de planning. Een 10 minuten-durende audiovisuele show waarin deze bijzondere avond nogmaals wordt benadrukt.

Vuur, lasers, sparklefonteinen, vuurwerk en fakkels. Alles wordt uit de kast gehaald om deze speciale avond nóg een beetje extra glans te geven. Een spectaculaire lichtshow in combinatie met – hoe kan het ook anders – keiharde beats maken de Verknipt Experience Show compleet. Een indrukwekkend intermezzo als kers op de hard techno-taart die we al heel de avond voorgeschoteld krijgen.

Photo: Jordy Brada

Bass, beats en (fake) drops

Hard techno is beuken. En dat gebeurt tijdens deze avond in overvloed. Mochten we allemaal familie van Wouter Bos zijn geweest, had er spontaan een heel beukenbos in de ArenA gestaan tijdens Verknipt.

Vreugdekreten gepaard met de welbekende vieze bassface komen in veelvoud voorbij wanneer een drop keihard neerstort alsof het de meteoriet is die de dinosauriërs deed uitsterven. Een bass dieper dan de Marianentrog doet ons twijfelen aan onze gehoorbescherming. Al lijkt het overgrote deel van Verknipt zich hier vrij weinig zorgen om te maken.

Wanneer er het publiek weer in de maling wordt genomen met een fake drop – die komt nogal eens voor in de hard techno – zetten verscheidene bezoekers hun wijsvinger op hun kruin en draaien ze een rondje van 360 graden. Kennelijk is dit een nieuw ritueel wanneer je al voor de drop begint te dansen.

Photo: Jordy Brada

Een zeer geslaagde avond

De sfeer is uitstekend. Oude en nieuwe vrienden vinden elkaar en dansen met het enthousiasme van een koe die voor het eerst weer de wei in mag. Waaiers wapperen als wapperman tijdens windkracht 10 op en neer.

Ook de security draagt bij aan de uitstekende sfeer. De een danst vrolijk mee op de maat van de muziek, de ander babbelt wat af met meerdere bezoekers en even verderop deelt een beveiliger kauwgom uit.

Verknipt mag zichzelf een schouderklopje geven voor deze zeer geslaagde editie in de ArenA. Naast bovengenoemde complimenten, was het logistiek eveneens op en top in orde. De rijen vielen reuze mee en aan weerszijden van het podium waren zelfs watertappunten te vinden. Hierdoor hoefde je niet helemaal naar het toilet te gaan wanneer je een refill van je waterflesje wilde halen.

De enige smet op de avond was het abrupte einde. Fantasm sloot de avond af, en in plaats van een versnelling of vertraging in de bpm of een backspin met de snelheid waarmee de toerenteller van je auto in het rood zou belanden, was het opeens klaar. Een kleine tegenvaller die uiteindelijk niet opweegt tegen heerlijke sets, indrukwekkende lichtshows en fantastische sfeer.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel