Weitjerock 2024 viert jubileum met daverend succes

Tent stage Tivoli Weitjerock 2024
Terrein Weitjerock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Dit jaar was de 10e editie van Weitjerock. Het festival won vorig jaar de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Prijs-Kwaliteit’, Acts als dEUS, Merol, Triggerfinger en Whispering Sons waren op Weitjerock 2024 aanwezig om deze verjaardag te vieren.

Weitjerock is een festival in Zeeuws-Vlaanderen, dicht bij de Belgische grens. Dit is te merken aan de line-up én de bezoekers, want ook veel Belgen weten het festival te vinden. Op dit festival staat een mix tussen lokaal talent, gevestigde Nederlandse en Belgische acts. Dit zorgt voor een mooi gevarieerd festival.

De camping bevindt zich recht tegenover het festivalterrein. Ideaal wanneer je even terug wil om bijvoorbeeld ’s avonds een trui te halen. Naast deze luxe zit het ontbijt en de sanitair bij je campingticket inbegrepen. En alsof dat nog niet genoeg was, wordt het ontbijt na het bestellen zelfs nog naar je tafel gebracht.

Terrein Weitjerock 2024
Terrein Weitjerock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Heerlijk opwarmen in de zon

De vrijdag diende als opwarmdag. Deze stond in het teken van elektronische acts waarvoor alleen de Tivoli tent stage open is. Het was heerlijk vertoeven met een zonnetje erbij. Ondanks de aanwezige zon van afgelopen weekend had Weitjerock 2024 in aanloop naar het festival veel last van het slechte weer. Net als bij vele andere festivals zoals Down The Rabbit Hole en Bospop maakte het festival gebruik van olifantengras om de slecht begaanbare plekken te verhelpen. Met als gevolg dat iedereen hier zorgeloos rond kon dartelen!

Wat gelijk opviel was de cocktail- en speciaalbierbar. Bij de speciaalbierbar was onder meer Weitjewit te vinden, een verfrissend blond biertje dat alleen hier te krijgen is en voor het festival gebrouwen wordt. Naast dit speciale lokale brouwsel vonden we ook echte Zeeuwse mosselen en oesters!

Tijdens deze eerste avond draaide Weitjerock 2024 voornamelijk om het losgooien van de heupjes. Zo verwenden de heren van Goose ons met een fantastische dj set en liet ook Benny Rodrigues de voetjes van de Zeeuwse dansvloer gaan.

Raymond van het Groenewoud op Weitjerock 2024
Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Rustig opstarten op zaterdag

Op zaterdag is het volledige terrein open. De dag startte rustig, maar zodra Droom Dit, met hun poëtische teksten en elektronische popsound, begon te spelen stroomde de Tivoli tent al iets voller. Een pluim voor de organisatie dat de band in de tent geprogrammeerd stond. Niet dat ze geen plek op het hoofdpodium verdienen, want Droom Dit groeit enorm snel (terecht!). Maar de donkere ambiance van de tent werkte uitstekend in combinatie met hun muziek.

Als daarna de Belgische legende Raymond van het Groenewoud in de tent begint met spelen staat het ramvol. Zelfs buiten de Tivoli stage verzamelden zich een boel festivalgangers in de hoop een glimp van het optreden op te vangen. Het was één groot feest der herkenning. Elk nummer werd woord voor woord meegezongen.

Een klein minpuntje was de welbekende Dutch disease. Zowel voor- in het midden, als achteraan leek het publiek in de vrijdagmiddagborrel te zijn blijven hangen. Deze kwaal deed zich niet alleen tijdens Raymond van het Groenewoud voor, maar vrijwel elke band moest hiermee dealen.

dEUS op Weitjerock 2024
dEUS I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

België boven

Hoewel België geografisch onder ons ligt, voerden onze zuiderburen op de zaterdag de boventoon. Op Merol en Primaat na waren het ’s avonds enkel Belgische acts die op het affiche stonden. Zo was Triggerfinger dé grote act van de Tivoli tent. Hoofden van bezoekers gingen wild op en neer en ze dansten op de gitaarriffs en drumpartijen.

Daarnaast ging een wens van de organisatie in vervulling. De band dEUS sloot de main stage af. De bandleden hadden het zichtbaar naar hun zin en het publiek nam dit klakkeloos over als een kameleon die zich aanpast aan de kleur van z’n omgeving. Ondanks dat de weide tegen die tijd al een stukje minder vol stond omdat meerdere kinderen met één van de ouders naar huis waren, zat de sfeer er uitstekend in.

Dan is het echt tijd voor de allerlaatste act in de Tivoli tent en van deze editie. Primaat mag nog alles geven om deze tent vakkundig af te breken, en dat lukt ze. Blazers, jazzy keys en vlijmscherpe Nederlandstalige raps zorgden voor een dansbare afsluiter van het weekend.

Ravecontainer op Weitjerock 2024
Ravecontainer op Weitjerock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Uitstekende organisatie

De timetable is zo samengesteld er nooit overlap is tussen optredens op de mainstage en de Tivoli tent. Zo heb je voldoende ruimte om een drankje of wat te eten te halen. Al het eten was samengevoegd in een foodcorner. Naast de eerder genoemde Zeeuwse mosselen bood het festival genoeg andere opties om je maag te vullen. Ook beschikte bijna elke tent wel over een vegetarische of veganistische optie. Een groot voordeel was de goede doorloop. “Wachten doe je maar op Lowlands,” moet de organisatie van Weitjerock hebben gedacht.

Daarnaast stond er ook nog een kleine tent, genaamd Petit Paris, waarin overdag de kinderen zichzelf konden laten schminken, knutselen of workshops volgen. Tegen de avond aan veranderde de Petit Paris in een silent disco. Onder meer Radio Topkaas en DJ Creator knalden de beste hits door de koptelefoons van het Weitjerock-publiek.

Verder was er ook bij de toiletten een zogenaamde ravecontainer die meerdere keren op de dag voor 20 minuten open was. Hier ontstonden de kleinste feestjes van het weekend met de grootste feestvreugde.

Deze editie bewijst weer hoe fijn dit festival is. Muzikaal is het kwalitatief dik in orde en aan randprogrammering heeft de organisatie genoeg gedacht. Volgend jaar op vakantie in Zeeuws-Vlaanderen? Breng dan zeker een bezoekje aan Weitjerock!